Connect with us

technokrata

A PC-k kétharmada fertőzött

Dotkom

A PC-k kétharmada fertőzött

Egy felmérés szerint az internetezők számítógépének majdnem kétharmada futtat jelenleg is spyware-t és/vagy malware-t!

A Techconnect Security magazin egy Symantec-es jelentésre hivatkozva közölte, hogy durván az emberek kétharmadának fertőzött a gépe spyware-rel vagy malware-rel. A vizsgált PC-k 64%-án találtak oda nem illő szoftvert, ez nagy előreugrás a még a nyáron, az Earthlink és a Webroot Software által kiadott felméréshez képest; akkor még „csak” minden harmadik személyi számítógép találtatott spyware-rel szennyezettnek.

Riasztó adatokból nincs hiány: a vizsgált komputerek majdnem egyharmada, azaz 31%-uk trójai programmal (is) meg volt fertőzve. Körülbelül ugyanekkora hányaduk tartalmazott úgynevezett dialer avagy betárcsázó programot is, aminek a rendszerbe való beépülése szinte azonnal anyagi kárt okoz a felhasználónak (az emelt díjas telefonhívások kezdeményezése miatt). A tesztelés során felmért PC-k 14 százalékán valamilyen vírusnak, féregnek is a nyomára akadtak.

A malware, azaz rosszindulatú programok top 10-jében (melyek a legtöbb számítógépet fertőzték meg) kilenc kapcsolatban van valamilyen módon spyware-rel. Ezek közül az élen az Adware.Binet áll, mely egymaga az összes vizsgált komputer 23 százalékán megtalálható volt a felmérés során! Éppen ezért komoly figyelmet kell fordítanunk ennek a fenyegetésnek: használjunk rendszeresen antispyware eszközt (lásd kapcsolódó cikkünket), ne kattintsunk olyan kérdésre igenlő választ, melyet nem értünk, és a számítógépünk operációs rendszeréhez folyamatosan gyűlő biztonsági javításokat telepítsük fel!Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp