Connect with us

technokrata

Linux konferencia – szakmai szemszögből, a szervezőtől

Dotkom

Linux konferencia – szakmai szemszögből, a szervezőtől

Az idei, immáron hatodik GNU/Linux szakmai Konferencia a marketinget hátul hagyva szakmai, technológiai és alkalmazásszintű előadásokkal kötötte le a nagyszámú érdeklődő figyelmét.

A Linux-felhasználók Magyarországi Egyesülete 2004. november 20-án tartotta VI. GNU/Linux szakmai Konferenciáját, seregnyi neves előadó és kiállító részvételével. Az LME elnökségi tagja, a konferencia szervezője Deim Ágoston válaszolt kérdéseinkre.

Terminal – Mitől volt más a VI. GNU/Linux szakmai Konferencia, mint a többi?

Deim Ágoston – Az üzleti résztvevők is szakmai, nem pedig marketing alapon közelítették meg az előadásokat és a kiállításra általános megoldások helyett kimondottan Linux vagy közeli rendszereket hoztak ki, a hardvergyártók képviselői – mint az ASBIS, aki Intel disztribútor – pedig technológiákról beszélt, nem a marketingről.

A nem hardveres kiállítók mindegyike linuxos területen érdekelt a munkájában is. Egyre több üzleti látogató érkezik, egyre több középvezető és informatikai döntés-előkészítő. Idén több megkeresés érkezett rendszer üzembe állítására illetve arra, hogy üljünk le tárgyalni. Az én előadásom után személyesen két megkeresést is kaptam, hogy állítsunk üzembe egy-egy ilyen rendszert, az egyik egy hazai reklámcég, a másik pedig a Top 30-ban megtalálható, gyár.

Terminal – Mi tette szükségessé a változtatást?

Deim Ágoston – A Linux térhódításának egyik következménye nemzetközi szinten is, hogy az az üzleti réteg, ami eddig hanyagolta, észrevegye és foglalkozzon vele. Nem csak ár szempontok, hanem üzembiztonság, a nyílt szabványok követése és a hosszú távú gondolkodás kialakulása miatt is. Itthon is be akarjuk mutatni ugyanezen rétegnek a lehetőségeket. Ezen kívül nincs még egy ilyen „csak” szakmai – még a támogatók előadásait is be kell mutatni a szerkesztő bizottságnak, hogy ne pusztán marketing legyen -, mégis ilyen volumenű konferencia. Vannak persze a nagy gyártóktól független, kisebb konferenciák, melyek szintén egy szervezethez vagy kezdeményezéshez köthetők, de meg sem közelítik ezt a volument.

Terminal – Mi volt az elnökség, valamint az Ön szerepe a szervezésben?

Deim Ágoston – Az elnökség idén a háttérmunkákat végzi csak, minden ügyben. A megoldások előkészítését és az információszerzést másra bízzuk, mi “csak” döntünk, azaz jobban ráérünk lobbizni, képviselni az LME-t, természetesen a már kidolgozott és egymással előre egyezetett módon. Idén én felvállaltam a konferencia felügyeletét, mint elnökségi tag. Majd átvettem a szervezést is, ami elég megterhelő volt, de szükséges, hogy legyen és sikeres legyen a konferencia. Két elnökségi tag szerzett támogatót is, nem kis cégeket, ilyen a Novell és a HP.

Terminal – Mik a tapasztalatok, mit tart fontosnak a jövőre nézve?

Deim Ágoston – Mindenképpen korábban kell elkezdeni a szervezést, legalább májusra teszem egy októberi konferencia létjogosultságát. Jövőre egy teljes céget kell megbízni a szervezéssel, mert idén csak a türelmen – cégen belüli – és az eddigi tapasztalatokon, a személyes kapcsolatokon múlott a siker.
Felmerült, hogy egy teljesen ingyenes, nem a középvezetőknek, hanem a tömegnek készült eseményt – szándékosan nem a konferencia szót használtam! – szervezzük jövő tavaszra valamelyik egyetemi városba.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp