Connect with us

technokrata

Az IBM elindította ´World Community Grid´ programját

Dotkom

Az IBM elindította ´World Community Grid´ programját

Az informatikai óriás a nagyközönséget kéri fel kihasználatlan számítógépes kapacitásának felajánlására globális humanitárius célokra.

Az IBM a világ vezető tudományos, oktatási és emberbaráti szervezeteinek képviselőivel együtt elindította ´World Community Grid´ elnevezésű globális humanitárius programját, amely az otthoni és vállalati számítógépek kihasználatlan kapacitását mozgósítaná a világ legsúlyosabb egészségügyi és társadalmi problémáinak megoldására.

A World Community Grid a világ számítógépeinek hatalmas, kihasználatlan kapacitását szeretné igénybe venni olyan kutatások folytatására, melyeknek célja különböző betegségek, mint az AIDS és a HIV, az Alzheimer-kór vagy a rák genetikai kódjának megismerése, illetve természeti katasztrófák hatékonyabb előrejelzése, valamint a világ élelmiszer- és vízkészleteinek megőrzése érdekében folytatott kutatómunka. Bárki önkéntesen felajánlhatja számítógépének használaton kívüli idejét azzal hogy, letölti a World Community Grid ingyenes szoftverét és regisztrál a website-on.

A World Community Grid első projektjét (a ‘Human Proteome Folding Project’-et) az Institute for Systems Biology szponzorálja. Ez egy nemzetközileg ismert non-profit kutatóintézet, amely a rendszerbiológia tanulmányozásával és alkalmazásával foglalkozik. A projekt keretében remélhetőleg sikerül majd azonosítani az emberi proteomot alkotó fehérjéket, és ezen keresztül jobban megismerni az olyan betegségek okait és lehetséges gyógymódját, mint a malária vagy a tuberkulózis.

A World Community Grid további projektjeit egy újonnan létrehozott tanácsadó testület, a World Community Grid Advisory Board választja majd ki olyan vezető kutatóintézetek, állami és non-profit szervezetek javaslatainak értékelésével, amelyek a grid számítástechnika használatával szeretnének humanitárius kutatásokat folytatni. A testület várhatóan öt-hat projektet vizsgál meg évente.

A World Community Grid tanácsadó testületének tagjai között a világ néhány legrangosabb tudományos, kutatási és jótékonysági szervezetének – köztük a National Institutes of Health, a Doris Duke Charitable Foundation, a Markle Foundation, a Mayo Klinika, az Oxfordi Egyetem, az Egészségügyi Világszervezet, valamint az ENSZ Fejlesztési Programjának képviselői foglalnak helyet.

Az IBM hardverekkel, szoftverekkel, műszaki szolgáltatásokkal és szakértelmével járul hozzá a World Community Grid infrastruktúrájának felépítéséhez, továbbá a hostolásról, a karbantartásról és a támogatásról is gondoskodik.

Az IBM-hez csatlakozott a projekt keretében a grid-megoldások terén vezető szerepet betöltő United Devices is, amely azt tervezi, hogy a programban résztvevő PC-k és laptopok kihasználatlan kapacitását már meglévő világméretű grid-hálózatában összesíti. Az IBM és a United Devices már korábban is együttműködött a himlőkutatás számára létrehozott Smallpox Research Grid projektben, melynek keretében több mint két millió önkéntes vett részt a himlő kezelésére alkalmas készítmény keresésének felgyorsításában mintegy 35 millió gyógyszermolekula elemzésével. Az eredményeket az elmúlt év végén adták át az USA Védelmi Minisztériumának további tanulmányozásra.

Néhány becslés szerint a világon több mint 650 millió PC van használatban, és ezek mindegyike a World Community Grid projekt potenciális résztvevője. A grid számítástechnika gyorsan fejlődő technológia, amely önálló számítógépek ezreinek, sőt millióinak kollektív kapacitását képes összefogni egy hatalmas számítási bázissal rendelkező óriási “virtuális” rendszer létrehozásához. A grid-technológia a világ legnagyobb szuperszámítógépeink feldolgozó-képességét jóval meghaladó kapacitás biztosítására képes.

A World Community Grid az IBM több ezer alkalmazottja által adományozott számítógépes időből, valamint a világ minden részén dolgozó számítógép-felhasználók PC és laptop gépeinek tömegéből állt össze. A világméretű “szuperrácsot” IBM-technológia működteti, amely IBM eServer p630 és x345 rendszerekből, valamint IBM DB2 adatbáziskezelő szoftvert, továbbá AIX és Linux operációs rendszert futtató IBM Shark Enterprise Storage Serverekből áll. Az IBM DB2 szoftver naponta több millió SQL-lekérdezést támogat, miközben felügyeli az összehangoltan működő számítógépek milliói által szállított adatokatSzólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp