Connect with us

technokrata

Netért: ´Mégiscsak tisztességtelen volt a Vodafone…´

Dotkom

Netért: ´Mégiscsak tisztességtelen volt a Vodafone…´

Jogtalan és érvénytelen a Vodafone Rt. azon eljárása, melyben a korlátlanul meghirdetett szolgáltatást egyoldalúan – az előfizetők számára jelentős hátrányt okozva – korlátozza.

2004. November 17-én a Fővárosi Ítélőtábla meghozta másodfokú, immár jogerős ítéletét a Vodafone Rt. elleni közérdekű perben, melyet felperesként pertársaságban az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) és Netért-tag magánszemélyek indítottak – áll a Netfelhasználók Érdekvédelmi Társasága Egyesület honlapján.

A Fővárosi Ítélőtábla lényegében és tartalmában helybenhagyta az elsőfokú Fővárosi Bíróság ítéletét, amely kimondta, hogy a Vodafone Rt. 2003. február 10-ei Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF) (egyoldalú) módosítása tisztességtelen volt az adatforgalmi korlátozás vonatkozásában, a jogszabályba ütköző módosítás ez által érvénytelen. Az ítélet értelmében a felperes jogosult az ítéletet közzétenni egy országos napilapban – a Vodafone Rt. költségén. A bíróság döntése alapján a perköltség is a vállalatot terheli.

A Vodafone Rt. tisztességtelen ÁSZF módosítása ellen először 2003-ban a Netért Egyesület kezdeményezett közérdekű pert, melyet első fokon meg is nyert annak ellenére, hogy az eljárás során a Vodafone végig támadta a Netért perképességét. Hogy a jogszabályi ellentmondások ne akadályozzák az előfizetők érdekeinek védelmét, a Netért felkérte a pertársaság alapítására az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesületet, amely pertársaságban három Netért tag magánszemély vett részt a Netért Egyesület képviseletében.

Mint ismeretes, a Netért által indított pert szeptemberben a Fővárosi Ítélőtábla – az ügy érdemi vizsgálata nélkül – jogerős végzéssel megszűntette. A döntés indoklása szerint a kereset beadásakor az Egyesület még nem volt két éve bejegyezve, így közhasznú kereset benyújtására nem volt jogszabályi lehetősége.

A Netért által kezdeményezett, és később megszűntetett per tárgya, valamint a kereset indoklása megegyezik a most jogerősen lezárult perben becsatolt iratokban foglaltakkal, így az eredeti keresetnek végeredményben helyt adott a bíróság.

A Netfelhasználók Érdekvédelmi Társasága Egyesület az ítélet írásos indoklásának kézhezvétele után megvizsgálja annak lehetőségét, hogy a károsult előfizetők anyagi érdekeinek védelmében újabb pert kezdeményezzen, amennyiben a Vodafone Rt. a jelenlegi gyakorlatát folytatva továbbra is hátrányos pozícióba kényszeríti ügyfeleit.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés
Hirdetés

Kütyük

Dotkom