Connect with us

Hirdetés

technokrata

Netért: ´Mégiscsak tisztességtelen volt a Vodafone…´

Dotkom

Netért: ´Mégiscsak tisztességtelen volt a Vodafone…´

Jogtalan és érvénytelen a Vodafone Rt. azon eljárása, melyben a korlátlanul meghirdetett szolgáltatást egyoldalúan – az előfizetők számára jelentős hátrányt okozva – korlátozza.

2004. November 17-én a Fővárosi Ítélőtábla meghozta másodfokú, immár jogerős ítéletét a Vodafone Rt. elleni közérdekű perben, melyet felperesként pertársaságban az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) és Netért-tag magánszemélyek indítottak – áll a Netfelhasználók Érdekvédelmi Társasága Egyesület honlapján.

A Fővárosi Ítélőtábla lényegében és tartalmában helybenhagyta az elsőfokú Fővárosi Bíróság ítéletét, amely kimondta, hogy a Vodafone Rt. 2003. február 10-ei Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF) (egyoldalú) módosítása tisztességtelen volt az adatforgalmi korlátozás vonatkozásában, a jogszabályba ütköző módosítás ez által érvénytelen. Az ítélet értelmében a felperes jogosult az ítéletet közzétenni egy országos napilapban – a Vodafone Rt. költségén. A bíróság döntése alapján a perköltség is a vállalatot terheli.

A Vodafone Rt. tisztességtelen ÁSZF módosítása ellen először 2003-ban a Netért Egyesület kezdeményezett közérdekű pert, melyet első fokon meg is nyert annak ellenére, hogy az eljárás során a Vodafone végig támadta a Netért perképességét. Hogy a jogszabályi ellentmondások ne akadályozzák az előfizetők érdekeinek védelmét, a Netért felkérte a pertársaság alapítására az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesületet, amely pertársaságban három Netért tag magánszemély vett részt a Netért Egyesület képviseletében.

Mint ismeretes, a Netért által indított pert szeptemberben a Fővárosi Ítélőtábla – az ügy érdemi vizsgálata nélkül – jogerős végzéssel megszűntette. A döntés indoklása szerint a kereset beadásakor az Egyesület még nem volt két éve bejegyezve, így közhasznú kereset benyújtására nem volt jogszabályi lehetősége.

A Netért által kezdeményezett, és később megszűntetett per tárgya, valamint a kereset indoklása megegyezik a most jogerősen lezárult perben becsatolt iratokban foglaltakkal, így az eredeti keresetnek végeredményben helyt adott a bíróság.

A Netfelhasználók Érdekvédelmi Társasága Egyesület az ítélet írásos indoklásának kézhezvétele után megvizsgálja annak lehetőségét, hogy a károsult előfizetők anyagi érdekeinek védelmében újabb pert kezdeményezzen, amennyiben a Vodafone Rt. a jelenlegi gyakorlatát folytatva továbbra is hátrányos pozícióba kényszeríti ügyfeleit.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés