Connect with us

Hirdetés

technokrata

Egyre több magyar vállalat érdeklődik az Intel Itanium architektúrák iránt

Dotkom

Egyre több magyar vállalat érdeklődik az Intel Itanium architektúrák iránt

Intel Itanium alapú HP szerverek a Fejérvíz Rt.-nél és a Magyar Külkereskedelmi Banknál.

Az Intel Itanium processzorcsalád az Intel Corporation zászlóshajója a vállalati processzorok között, mely a legintenzívebb, üzletileg és technikailag legfontosabb alkalmazásokhoz nyújt kitűnő teljesítményt. Ezt felismerve Magyarországon is egyre több nagyvállalat választ Intel Itanium-2 alapú szervereket rendszereik megbízható működtetésére.

Magyarországon az első Itanium alapú SAP rendszert a Fejérvíz Rt.-nél telepítették. A Fejér Megyei Önkormányzatok víz- és csatornarendszerét üzemeltető, mintegy 110 ezer fogyasztói hely vízellátását biztosító cég HP Integrity Itanium alapú választott SAP rendszerének kiszolgálására. Az SAP R/3 vállalatirányítási rendszer alkalmazására a cég 2005 januártól áll át. A vállalat két HP szervert vásárolt, egy egyprocesszoros RX 2600-ast, amelyet tesztszerverként, fejlesztési feladatokra fognak használni és egy kétprocesszoros RX 4640-es Itanium-2 szervert, amely valósidejű, éles üzemben szolgálja ki az SAP R/3 IS-U modullal bővített verzióját, mely a vállalatirányítási rendszernek kifejezetten a közüzemi szolgáltatók számára készült változata. Az Intel Itanium-2 alapú HP Integrity szerverek megbízhatóan biztosítják az SAP rendszer zavartalan és folyamatos működtetését.

A Magyar Külkereskedelmi Banknál is Itanium-2 alapú rendszereket használnak a nagyteljesítményű banki alkalmazások kiszolgálására. Bessenyei László, az MKB Üzemeltetési Főosztályvezetője elmondta: „Az Itanium alapú rendszerek biztosítják azt a teljesítményt és azt a magas biztonsági szintet, mely az a banki alkalmazások biztonságos futtatásához elengedhetetlenül szükséges. Mindezek mellett az Itanium architektúra kitűnő alapot nyújt a jövőbeli informatikai fejlesztéseink számára is.”

Gacsal József, az Intel Magyarország Üzletfejlesztési Igazgatója hozzátette: “Nagyon örülünk, hogy Magyarországon egyre nő azon cégek száma, melyek Intel Itanium-2 alapú szervereket választanak rendszereik megbízható működtetése érdekében.”

Az Intel Itanium-2 platform túl azon, hogy előnyöket biztosít a tranzakciók végrehajtásához, az adattárházához, üzleti intelligencia megoldásokhoz, vállalati erőforrás-tervezéshez, és nagyteljesítményű számítástechnikához, számos operációs rendszer támogatását is bírja. Az Itanium processzorcsaládot több operációs rendszer támogatja, mint más vállalati platformokat, és ezen szoftveralkalmazások száma idén már túllépte a 2000-et. Ezentúl az Itanium-2 processzor foglalata kompatibilis a tervezett jövőbeli Itanium processzorcsaládokkal, így azok könnyen beépülhetnek majd a már meglévő Itanium 2 processzor-alapú rendszerekbe.

Az Itanium processzorcsalád multi-, duál- és alacsony feszültségű processzorokkal való bővítését a napokban jelentette be a cég, melynek keretén belül hat újabb processzort vezettek be. Ezek hozzávetőlegesen 15 százalékos teljesítménynövelést biztosítanak az adatbázis-tranzakciók végrehajtásához, illetve 35 százalékos általános egész- és lebegőpontos műveleti sebességnövekedést nyújtanak. Az egyik legújabb Intel Itanium-2 MP processzor már 1,60 GHz-en működik, 9 MB-es harmadszintű gyorsítótárral, 400 MHz-es FSB-vel rendelkezik.

A jelenleg még fejlesztés alatt álló jövőben Itanium processzorcsaládba tartozik a Montecito, mely az első 90-nm-es, kétmagos Itanium processzor lesz, 24 Mbyte-os gyorsítótárral (2005-re várható), valamint a Tukwila, az első többmagos Itanium processzor, mely a Montecito megjelenése után várható. Emellett az Intel bejelentette további terveit is, mely szerint az Intel Itanium processzorra és az Intel Xeon processzorra épülő rendszerek közös rendszerelemeket használnak 2007-ben. Ezek lehetővé teszik az Itanium-alapú rendszerek számára, hogy az Intel Xeon-alapú rendszerek költségével egy szinten akár dupla teljesítményt kapjanak.

Az Intel szorosan együttműködik több szervergyártóval és szoftverfejlesztővel annak érdekében, hogy hatékony, személyre szabott megoldásokat nyújtson bármelyik cég számára az iparági szektorban.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés