Connect with us

technokrata

Siemens Quicklab: biochip a kórokozókhoz

Dotkom

Siemens Quicklab: biochip a kórokozókhoz

A Quicklab nyerte az első Német Jövő Díjat a Siemens-nek.

Egy háromtagú tudóscsoportnak adományozta Horst Köhler, Németország szövetségi elnöke az idei Német Jövő Díjat egy biochip kifejlesztéséért, amellyel kórokozókat lehet az eddiginél gyorsabban, egyszerűbben és olcsóbban elemezni. A Fraunhofer-Institut és az Infineon egy-egy tudósa mellett Dr. Walter Gunmbrecht, a Siemens központi kutatórészlegének (Corporate Technology) munkatársa osztozik a sikerben. A díjazott megoldás nemcsak kitűnő műszaki innováció, hanem jó esélye van a piacon eladható alkalmazásainak, és így munkahelyeket is teremthet.

A molekuláris diagnosztikai rendszerek alkalmazása ma még gyerekcipőben jár a napi klinikai gyakorlatban, illetve az orvosi rendelőkben. Azonban ezek piaca évi húsz százalékkal növekszik, és forgalmuk már ma is évi két milliárd eurót tesz ki.

A biochipet a Siemens Med ágazata Quicklab néven egy bankkártya-méretű diagnosztikai minilaboratóriumba integrálta, amelyik a „vér–be, információ–ki” elven működik. Ezt az elvet eddig senkinek nem sikerült a gyakorlatba átültetni. A Quicklab vérmintából vagy más testnedvekből automatikusan kivonja és elemzi a vírusok, baktériumok, továbbá sejtek genetikus információit. Ily módon egy órán belül azonosítható a kórokozó – a diagnosztikai információ mint output elektromos jelek formájában áll elő. Hagyományos laboratóriumokban a kórokozó (patogén) teszt akár napokig is eltart – nagy méretű, bonyolult és drága berendezésekben.

A Quicklabot eredetileg DSN elemzésére tervezték, de fehérjék felismerésére is alkalmas lehet, ami kibővíti az alkalmazási lehetőségek körét.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák