Connect with us

Hirdetés

technokrata

Vírusok: újabb rablóból lett pandúr

Dotkom

Vírusok: újabb rablóból lett pandúr

Egy neves, korábban vírusírással foglalkozó cseh fiatalember nemrég ˝átállt˝: most antivírus szoftver fejleszt.

A Benny néven ismert vírusíró korábban a 29A (ez a 666 hexadecimális értéke) csapat egyik tagja volt, nemrég azonban a Zoner Anti-Virus (ZAV) egyik fő fejlesztőjévé vált. A ZAV a Zoner Software munkájának az eredménye; a kis cég Csehországban, Brno-ban található. A 20-as éveinek elején járó szláv fiatalember egyébként öt évig tartozott a vírusíró csapathoz, ennek során főként elképzeléseket, új ötleteket valósított meg, s nem nagytömegű leveleket küldő férgeket készített.

Benny egy, a The New York Times-nak adott interjújában elárulta, hogyan kezdődött vírusíró ˝karrierje˝: még a Windows 2000 kiadása előtt két héttel döntött úgy, hogy készít egy digitális kártevőt. Egy általa ismert sebezhetőségre alapozta a kód működését, s a szoftverfejlesztő vállalat ˝megalázása˝ volt a célja. Magát a vírust azonban sosem engedte szabadon – állítása szerint nemcsak az elsőt tartotta meg szűk baráti körének, hanem többéves munkája során egyetlen egy malware-t sem terjesztett az Interneten.

A legtöbb antivírus szoftverekkel foglalkozó vállalat ódzkodik az ˝erő sötét oldaláról˝ érkezők alkalmazásától, mivel tartanak a nyilvánosság negatív megítélésétől (és az ezzel járó eladási mutatók romlásától illetve az erkölcsi veszteségtől). A cégek nagy része ugyanis attól fél, hogy a vásárlók bizalma megrendülhet egy olyan programban, melyhez egy egykori vírusírónak is köze lehet. Persze van ellenpélda is: a nagy internetes forgalmat generáló Sasser és Netsky férgek alapváltozatait készítő német tinédzsernek szintén munkát kínált egy antivírus szoftverekkel foglalkozó (német) cég.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés