Connect with us

technokrata

Vírusok: újabb rablóból lett pandúr

Dotkom

Vírusok: újabb rablóból lett pandúr

Egy neves, korábban vírusírással foglalkozó cseh fiatalember nemrég ˝átállt˝: most antivírus szoftver fejleszt.

A Benny néven ismert vírusíró korábban a 29A (ez a 666 hexadecimális értéke) csapat egyik tagja volt, nemrég azonban a Zoner Anti-Virus (ZAV) egyik fő fejlesztőjévé vált. A ZAV a Zoner Software munkájának az eredménye; a kis cég Csehországban, Brno-ban található. A 20-as éveinek elején járó szláv fiatalember egyébként öt évig tartozott a vírusíró csapathoz, ennek során főként elképzeléseket, új ötleteket valósított meg, s nem nagytömegű leveleket küldő férgeket készített.

Benny egy, a The New York Times-nak adott interjújában elárulta, hogyan kezdődött vírusíró ˝karrierje˝: még a Windows 2000 kiadása előtt két héttel döntött úgy, hogy készít egy digitális kártevőt. Egy általa ismert sebezhetőségre alapozta a kód működését, s a szoftverfejlesztő vállalat ˝megalázása˝ volt a célja. Magát a vírust azonban sosem engedte szabadon – állítása szerint nemcsak az elsőt tartotta meg szűk baráti körének, hanem többéves munkája során egyetlen egy malware-t sem terjesztett az Interneten.

A legtöbb antivírus szoftverekkel foglalkozó vállalat ódzkodik az ˝erő sötét oldaláról˝ érkezők alkalmazásától, mivel tartanak a nyilvánosság negatív megítélésétől (és az ezzel járó eladási mutatók romlásától illetve az erkölcsi veszteségtől). A cégek nagy része ugyanis attól fél, hogy a vásárlók bizalma megrendülhet egy olyan programban, melyhez egy egykori vírusírónak is köze lehet. Persze van ellenpélda is: a nagy internetes forgalmat generáló Sasser és Netsky férgek alapváltozatait készítő német tinédzsernek szintén munkát kínált egy antivírus szoftverekkel foglalkozó (német) cég.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp