Connect with us

A jövő legális, mégis ingyenes online megosztást ígér

Dotkom

A jövő legális, mégis ingyenes online megosztást ígér

Emberek milliói számára hordozza a jogsértő magatartás végének és mégis ingyenes zenehallgatásnak az ígéretét egy új elgondolás.

Az ötlet alapelve egyszerű: a peer to peer hálózatokat házasítanák össze az internetes rádiózással. Egy ilyen kombinációval és a megfelelő szoftverekkel elérhető, hogy a felhasználók által legálisan megvásárolt dalok playlistája automatikusan közvetítésre kerüljön az Internet irányába. Ezeket aztán együtt egy kereshető adatbázisba szerveznék, aminek révén – ha már kellően sokan csatlakoztak a hálózathoz – szinte bármilyen dalt meg lehetne úgy hallgatni, hogy közben nem kerül sor illegális file-másolásra.

Mindehhez két alapvető dolog szükséges: a korlátlan, szélessávú Internet-hozzáférések további terjedése, illetve egy olyan másolásvédelem, ami hatékonyan tiltaná az engedély nélküli másolatokat. Voltaképp több milliós felhasználói tábor esetén egy mega-˝rádióállomás˝ jöhetne létre az Interneten, azaz az on-demand (igény szerinti) technológia kibontakozása átalakíthatja a még ma is csak gyerekcipőben járó online dalletöltések világát.

Eddig hasonlóval még csak kevesen kísérleteztek – igaz, az e téren legnagyobbnak számító Apple Computer ott van az úttörők (Virgin Digital, Mercora, Live 365) között. Steve Jobs cégének iTunes zenelejátszó szoftvere például lehetővé teszi, hogy a felhasználók helyi hálózaton belül megosszák playlistájukat, így aki a megosztó számítógéppel egy hálózaton van, szintén hallgathatja a dalokat, anélkül, hogy azokat meg kellett volna vásárolnia.

A Mercora még ennél is tovább ment, webes hálózata durván 8 ezer broadcast PC-t tartalmaz, szerte a világon. Ezen számítógépek tulajdonosai saját playlistájukat osztják meg, melyet közel kétszázezer internetező hallgat rendszeresen. A cég szoftvere ráadásul képes bárkinek a merevlemezéről streaming formában zenét ˝sugározni˝, így a hálózat minden tagja közvetítővé is válhat. ˝Azt tesszük a zenével, amit a Google tett a Webbel.˝ – nyilatkozta büszkén Srivats Sampath, a vállalat vezérigazgatója.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

TAG-Heuer-Carrera-Calibre-16-Chronograph-2019-Model-Updated-design-3

SmartWatch

Új modellekkel frissült a TAG Heuer Carrera Calibre kollekció

2019. szeptember 15. vasárnap
Honor Band 5_all_colours_1_web

Kütyük

Magyarországra is megérkezik a Honor Band 5

2019. szeptember 14. szombat
men's  watch, Men's Accessories, beautiful stylish watches

SmartWatch

Prémium okosórához prémium szíj dukál!

2019. szeptember 13. péntek
2019 OLED TV NVIDIA G-SYNC_1

Smart-TV

NVIDIA G-SYNC támogatást kapnak az LG 2019-es OLED televíziói

2019. szeptember 12. csütörtök
iphone11-5

SmartPhone

Ilyenek lettek és ennyibe fognak kerülni az új iPhone-ok

2019. szeptember 12. csütörtök

Dotkom