Connect with us

Top 500: jelentős számban az Intel vállalati platformjai

Dotkom

Top 500: jelentős számban az Intel vállalati platformjai

Az Intel vállalati platformjai a “Top 500”-as listán jelentős számban szerepelnek.

A világ leggyorsabb szuperszámítógépeinek közel két-harmada Intel Itanium vagy Intel Xeon processzoron alapul, a “Top 500”-as lista 24. kiadása szerint. Ezen adat jól jellemzi a szabványos Intel komponensek iránti növekvő keresletet a legnagyobb teljesítményt igénylő számítástechnikai alkalmazások terén. A „Top 500” projekt 1993-ban indult útjára azzal a céllal, hogy megbízható forrásként szolgáljon mindazoknak, akik a nagyteljesítményű számítástechnikai trendeket kívánják követni. Egy évben két alkalommal gyűjtik össze és hozzák nyilvánosságra az 500 leggyorsabb számítógépes rendszer listáját.

Az Intel architektúrára épülő platformok jelenleg a Top 500-as lista 64%-át adják, mely egyértelműen demonstrálja az Intel processzorok egyre terjedő használatát. 2001-ben még 19 rendszer alapult Intel architektúrán, az elmúlt három év alatt ez a szám hozzávetőlegesen 15-szörösére növekedett.

A lista 82 gépe épült Intel Itanium 2 processzorokra – a korábbi 61-hez képest -, amely június óta 36 százalékos növekedést jelent, illetve 160%-ot az elmúlt évhez képest. Az Itanium-alapú telepítések száma a világ leggyorsabb számítógépei között (melyek a Top 500 listán szerepelnek) jelenleg már meghaladja a Power, SPARC Alpha és MIP kombinált RISC architektúráinak mennyiségét.

Az Intel Itanium 2 processzorra épülő NASA Columbia szuperkomputer a második helyet érte el a listán. A Columbia hozzávetőlegesen tízszeresére növeli a NASA számítástechnikai teljesítményét. A 20 fürtbe kapcsolt 10.240 Intel Itanium 2 processzoron alapuló Columbia több mint 52 teraFLOP teljesítményt ér el. A NASA az Intel Math Kernel Library-t használta a lehető legnagyobb teljesítmény eléréséhez.

A féléves Top 500-as szuperkomputeres listát a mannheimi Egyetemről Hans Meuer, az Egyesült Államokbeli Energetikai Hivatal Nemzeti Energetikai Kutatási Tudományos Számítástechnikai Központjából Erich Strohmaier és Horst Simon, valamint a Tennessee Egyetemről Jack Dongarra állítja össze.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

TAG-Heuer-Carrera-Calibre-16-Chronograph-2019-Model-Updated-design-3

SmartWatch

Új modellekkel frissült a TAG Heuer Carrera Calibre kollekció

2019. szeptember 15. vasárnap
Honor Band 5_all_colours_1_web

Kütyük

Magyarországra is megérkezik a Honor Band 5

2019. szeptember 14. szombat
men's  watch, Men's Accessories, beautiful stylish watches

SmartWatch

Prémium okosórához prémium szíj dukál!

2019. szeptember 13. péntek
2019 OLED TV NVIDIA G-SYNC_1

Smart-TV

NVIDIA G-SYNC támogatást kapnak az LG 2019-es OLED televíziói

2019. szeptember 12. csütörtök
iphone11-5

SmartPhone

Ilyenek lettek és ennyibe fognak kerülni az új iPhone-ok

2019. szeptember 12. csütörtök

Dotkom