Connect with us

technokrata

Kétszer többet fizet(het) a BSA egy besúgónak

Dotkom

Kétszer többet fizet(het) a BSA egy besúgónak

Megduplázta a szoftverfejlesztők szövetsége a kalózszoftvereket használó vállalatokról jelentő felhasználóknak kiutalandó maximális összeget.

Az BSA (Business Software Alliance) olyan nagy szoftverfejlesztők szövetségéből jött létre, mint a Microsoft, az Adobe Systems stb. A szervezet célul tűzte ki a komoly anyagi költséggel járó alkalmazásfejlesztések eredményeként létrejövő szoftverek tulajdonjogának hathatós védelmét, ennek egyik eszköze az Egyesült Királyságban a ˝besúgók˝ jutalmazása. Míg a BSA korábban maximum 10 ezer fontot (megközelítőleg 18.500 dollárt) fizetett azon személyek számára, akik tájékoztatták egy-egy olyan vállalatról, ahol jogsértő módon alkalmazták a védett szoftvereket, addig az év hátralevő részében ennek a dupláját, tehát maximum 20 ezer fontot kínáltak fel, a bejelentések számának növekedését elősegítendő. Ez az összeg egyébként nagyban függ attól is, hogy mekkora mértékű kalózkodást követ el a kiszemelt vállalat.

Egy korábbi felmérés során, melyben körülbelül kétezer felnőtt britet kérdeztek meg, kiderült, hogy 47 százalékukat lehet anyagilag motiválni e téren, azaz kellő jutalom ellenében hajlandóak lennének értesíteni a jogvédőket a cégüknél tapasztalt jogsértésekről. ˝Az embereket nyugtalansággal tölti el egy olyan munkakörnyezet, ahol kalózszoftvereket használnak.˝ – közölte Siobhan Carroll, a BSA észak-európai területéért felelős regionális menedzsere egy közleményben.

A szigetország ˝kalózkodási szintje˝ jelenleg 29 százalék, de a majdnem egyharmados arányt még mindig túl soknak tartja a jogvédő szervezet. Szerintük a bejelentésekért kifizethető összeg plafonjának megduplázásával a szoftvereket jelenleg jogsértő módon alkalmazó vállalatok számára is egyértelmű jelzést adtak. A BSA szerint egyébként az ilyen cégeknél a ˝lebukás˝ legnagyobb veszélyét a jelenleg alkalmazásban álló vagy korábbi IT-alkalmazottak jelentik az cégek számára.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp