Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kétszer többet fizet(het) a BSA egy besúgónak

Dotkom

Kétszer többet fizet(het) a BSA egy besúgónak

Megduplázta a szoftverfejlesztők szövetsége a kalózszoftvereket használó vállalatokról jelentő felhasználóknak kiutalandó maximális összeget.

Az BSA (Business Software Alliance) olyan nagy szoftverfejlesztők szövetségéből jött létre, mint a Microsoft, az Adobe Systems stb. A szervezet célul tűzte ki a komoly anyagi költséggel járó alkalmazásfejlesztések eredményeként létrejövő szoftverek tulajdonjogának hathatós védelmét, ennek egyik eszköze az Egyesült Királyságban a ˝besúgók˝ jutalmazása. Míg a BSA korábban maximum 10 ezer fontot (megközelítőleg 18.500 dollárt) fizetett azon személyek számára, akik tájékoztatták egy-egy olyan vállalatról, ahol jogsértő módon alkalmazták a védett szoftvereket, addig az év hátralevő részében ennek a dupláját, tehát maximum 20 ezer fontot kínáltak fel, a bejelentések számának növekedését elősegítendő. Ez az összeg egyébként nagyban függ attól is, hogy mekkora mértékű kalózkodást követ el a kiszemelt vállalat.

Egy korábbi felmérés során, melyben körülbelül kétezer felnőtt britet kérdeztek meg, kiderült, hogy 47 százalékukat lehet anyagilag motiválni e téren, azaz kellő jutalom ellenében hajlandóak lennének értesíteni a jogvédőket a cégüknél tapasztalt jogsértésekről. ˝Az embereket nyugtalansággal tölti el egy olyan munkakörnyezet, ahol kalózszoftvereket használnak.˝ – közölte Siobhan Carroll, a BSA észak-európai területéért felelős regionális menedzsere egy közleményben.

A szigetország ˝kalózkodási szintje˝ jelenleg 29 százalék, de a majdnem egyharmados arányt még mindig túl soknak tartja a jogvédő szervezet. Szerintük a bejelentésekért kifizethető összeg plafonjának megduplázásával a szoftvereket jelenleg jogsértő módon alkalmazó vállalatok számára is egyértelmű jelzést adtak. A BSA szerint egyébként az ilyen cégeknél a ˝lebukás˝ legnagyobb veszélyét a jelenleg alkalmazásban álló vagy korábbi IT-alkalmazottak jelentik az cégek számára.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés