Connect with us

Microsoft offenzíva az európai zenepiacon

Dotkom

Microsoft offenzíva az európai zenepiacon

A Microsoft nyolc új európai országban jelentette be MSN zeneletöltő szolgáltatását, próbálván a nyomába érni (e téren) legfőbb riválisának, az Apple-nek.

A redmondi szoftverfejlesztő ezen lépésével már 17 országban lesz jelen, melyek közül 13 Nyugat-Európában található. Az Apple is nemrég bővítette a piacot: a múlt héten kilenc újabb országban nyitotta meg zeneboltját az öreg kontinensen. Ezzel a lépésével összesen 13 államban van jelen: az USA-n kívül egy tucat európai országban is megvetette már a lábát fizetős zeneletöltő szolgáltatása.

˝Ha az összes új országot is tekintjük, akkor az várható, hogy hamarosan felülkerekedünk az iTunes-on, mivel nagyobb felhasználói bázissal rendelkezünk.˝ – fejtette ki véleményét Arndt Salzburg, a Microsoft MSN részlegének Európáért, Közel-Keletért és Dél-Amerikáért felelős vezetője. Salzburg azt is elárulta, hogy az MSN Music már korábban jövedelmező üzletággá nőtte ki magát a Microsoft számára, de a gazdasági részletekről nem adott bővebb tájékoztatást.

Iparági elemzők szerint pár évnek még el kell telnie ahhoz, hogy az online dalletöltés jelentős üzleti szegmenssé nőhesse ki magát az elmúlt pár évben megtorpant zeneipar számára. A több ezer dal tárolására alkalmas, zsebméretű lejátszóeszközök gyors terjedése mindazonáltal ígéretes lehetőségekkel kecsegteti a szoftverfejlesztőket (is). Így például a Microsoftot is, amely számára egyre fontosabbá válik egy sikeres zeneletöltő szolgáltatás megléte; pusztán a Portable Media Center és a Windows Media szoftverének mind szélesebb körben való elterjedése végett.

Visszatérve az európai eseményekre: a keddi bejelentések szerint az MSN zeneboltok Svédországban, Dániában, Norvégiában és Finnországban, egy svéd médiavállalat, a Modern Times Group révén nyílhattak meg. Hasonló, az OD2-vel való megállapodás révén indulhat útjára a szolgáltatás Spanyolországban, Hollandiában, Ausztriában és Svájcban (ez utóbbi országban franciául és németül is megjelenik majd az MSN Music).

Az átlagos árak magasabbak lehetnek, mint az iTunes zeneboltjában: míg az Apple egységesen 1 euróért (körülbelül 1,3 dollár) kínálja a zeneszámokat, addig a Microsoftnál ez akár 1,66 dollárig is felkúszhat (a legolcsóbb dalok itt is egy euróba kerülnek).Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom