Connect with us

technokrata

Az Adobe a Linux felé kacsintgat

Dotkom

Az Adobe a Linux felé kacsintgat

A neves szoftverfejlesztő csöndben egyre nagyobb erőfeszítéseket tesz az asztali linuxok meghódításának irányába.

Az Adobe szoftvereinek döntő többsége Windows-os környezetben fut, az idők azonban változnak. Az Open Source Development Labs-hez (mely ipari konzorcium többek között a Linux alapítójának számító Linus Torvalds-ot is alkalmazza) való csatlakozás mellett két olyan álláshirdetést is közzé tett a vállalat, melyben a pingvines operációs rendszerrel kapcsolatos tervek erőteljesebb beindulására lehet következtetni. Egyrészt igazgatót keresnek a linuxos piacra fejlesztő részlegének élére, akinek komoly kapcsolatokat kell kialakítania a vezető Linux-disztribútorokkal; másrészt egy olyan szakemberre is szüksége van az Adobe-nak, aki egy vagy több, a cég által támogatott nyíltforrású projekt karbantartásában nyújt segítséget.

A San Jose-beli, kaliforniai központtal bíró vállalat hivatalosan is megerősítette az OSDL tagságát, de nem kívánta részletezni a desktop linuxos környezetre vonatkozó terveit. Pam Deziel, az Adobe termékmenedzsmentjének igazgatója ugyanakkor azt elmondta, hogy egyelőre úgy vélik: a vállalat olyan zászlóshajói, mint a Photoshop és az Illustrator, egyhamar nem lesznek közvetlenül elérhetők Linuxon, mivel az ezen termékekre fordítandó erőforrásokat gazdaságosan még nem lehet finanszírozni. Arról van szó ugyanis, hogy nincs elég felhasználó ebben a szegmensben, azaz a kereslet kicsi.

Hasonló véleményen van Michael Gartenberg,, a Jupiter nevű elemzőcég egyik szakembere is. Gartenberg szerint az összetett, nagy munkával előállított szoftvereket egyszerűen nem éri meg a nyíltforrású platformra kifejleszteni. Ennek oka, hogy túl sok ingyenes, hasonló funkcionalitással bíró alkalmazás található meg már ezen a platformon, melyek ugyan többnyire kevesebbet tudnak egy komplex szoftvernél, de a linuxos felhasználók zöme inkább megelégszik ezzel, mintsem hogy komoly összegeket (esetenként több száz dollárt) fizessen ki egy profi szoftverért.

Ugyanakkor egyes termékek után igenis van kereslet: például míg a Windows-os környezetben ingyenesen kínált Acrobat Reader (mely a PDF állományok olvasására használható) 6.0.1-es változata is használható már, addig Linux alatt még csak az 5.0-s verzió létezik. Deziel közölte: már dolgoznak azon, hogy a linuxos felhasználók lecserélhessék a régebbi változatot.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák