Connect with us

Milyen idős tulajdonképpen az Internet?

Dotkom

Milyen idős tulajdonképpen az Internet?

A múlt héten az Internet 35-ik születésnapját ünnepeltük; igaz, közel két éve még a 20-ról számoltunk be. Ennyit öregedett volta a Világháló?

Nos, természetesen szó sincs arról, hogy más idősíkba került az Internet, csupán a születési dátum eltérő értelmezése miatt lehet ekkora különbség alig két évnyi jubilálás között. Amint arról mi is beszámoltunk még 2003. elején, sokan 1983. január 1-éhez kötik a Világháló létrejöttét. Nem is olyan elrugaszkodott ötlet ez, hiszen ekkor váltott hivatalosan az ARPAnet protokollt: NCP-ről átálltak a TCP/IP használatára. Eszerint a számítás szerint tavaly januárban ˝ünnepelte˝ huszadik születésnapját a Világháló. Mások azonban ezen dátumot jóval korábbra datálják: egy neves személyekből álló csoport 1999. szeptember 24-én ünnepelte az Internet létrejöttének harmincadik évfordulóját.

Nos, ez utóbbi csoport elgondolásához áll közelebb az a dátum, mely szerint a Világháló 35 évvel korábban, október 29-én jött létre. Leonard Kleinrock – a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem (UCLA) egyik kutatójának – csapata ugyanis még 1969-ben, egy őszi napon – hosszas munka után – kapcsolta hálózatba saját számítógépét egy másikkal, mely a Stanford Kutató Intézetben volt, a Menlo Parkban. Az eredeti terv szerint az egyetemen a L-O-G betűkombinációt küldték volna el a másik komputer számára, ahol pedig a másik csapat az I-N betűket juttatták volna vissza, az angol login szó képernyőre való kiírásával bizonyítva, hogy működik az adatátvitel. Elsőre azonban csak az O betűig jutottak, amikor egy rendszerösszeomlás megakadályozta a teljes kísérletet (később persze sikerrel járt a múlt század hatvanas éveinek végén még mutatványszámba menő teljesítmény).

Akkor nem kapott túl nagy jelentőséget az esemény, de Kleinrock tudta, hogy a számítógépes hálózatok közötti kommunikáció egyszer és mindenkorra megváltozott, és ez magával hozza az egész világ átalakulását is. ˝Amit (viszont) nem gondoltam volna, hogy egyszer még 97 éves édesanyám is internetezni fog.˝ – mondta Kleinrock egy héttel a neves esemény 35. születésnapja előtt. Maga a professzor egyébként már betöltötte 70. életévét, azaz a dátum eddigi életének a felére esett. Az egykori egyetemi előadó azonban ekkora távlatból is úgy vélekedik, hogy az Internet még mindig gyerekkorát éli. ˝Újabb és újabb meglepetéseket okoz.˝ – mondta az őszülő halántékú kutató.

Azt talán a történetet ismerők számára említeni sem kell, hogy a kutatásokat a Pentagon finanszírozta, azon belül pedig az ARPAnetet – az Internet előfutárának tekintett elosztott hálózatot – létrehozó és fenntartó részleg szponzorálta a professzor és csapata erőfeszítéseit.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

TAG-Heuer-Carrera-Calibre-16-Chronograph-2019-Model-Updated-design-3

SmartWatch

Új modellekkel frissült a TAG Heuer Carrera Calibre kollekció

2019. szeptember 15. vasárnap
Honor Band 5_all_colours_1_web

Kütyük

Magyarországra is megérkezik a Honor Band 5

2019. szeptember 14. szombat
men's  watch, Men's Accessories, beautiful stylish watches

SmartWatch

Prémium okosórához prémium szíj dukál!

2019. szeptember 13. péntek
2019 OLED TV NVIDIA G-SYNC_1

Smart-TV

NVIDIA G-SYNC támogatást kapnak az LG 2019-es OLED televíziói

2019. szeptember 12. csütörtök
iphone11-5

SmartPhone

Ilyenek lettek és ennyibe fognak kerülni az új iPhone-ok

2019. szeptember 12. csütörtök

Dotkom