Connect with us

Marketingkommunikáció az IT szektorban – Túl a mélyponton

Dotkom

Marketingkommunikáció az IT szektorban – Túl a mélyponton

4,5-5 milliárd forintot költenek az IT cégek a B2B marketing aktivitásukra. Ám túl vagyunk a mélyponton, 2005-től többet költenek– a hazaiak mindenképpen.

A magyarországi IT cégek 4,5-5 milliárd forintot* költenek a B2B marketing aktivitásukra, jelentette be a BellResearch és a Morpho Communications a 2004. november 3-án tartott közös sajtótájékoztatóján. A ´Marketingkommunikáció az IT szektorban – Túl a mélyponton´ című hiánypótló magyarországi kutatás a hazai IT szektor meghatározó, különböző tevékenységű vállalatainál végzett, összesen huszonegy szakértői mélyinterjú alapján készült. A kutatás szerint a büdzsék mérete 2004-ben elérte a mélypontot, vagyis jövőre már növekedés várható.

A büdzsé elköltésében is jelentős változások érzékelhetőek: az utóbbi egy-két évben jelentősen csökkent a hagyományos hirdetési formák, reklámok súlya, ugyanakkor felértékelődött a PR és a rendezvényszervezés szerepe, amely folyamat a jövőben folytatódik. A hangsúly a B2B marketingkommunikációban egyre inkább a szakmai hozzáértés és kompetencia közvetítésére alkalmas eszközök, illetve a közvetlen értékesítést támogató, rövidtávon is bizonyítható üzleti hozadékot teremtő akciók irányába tolódik el.

A kutatás adatai alapján a hirdetési büdzséből az IT magazinok átlagosan 44%-ot hasítanak ki, amelyet az üzleti és gazdasági magazinok 27%-os, valamint a napilapok 10%-os részesedése követ. Az elkövetkező években megháromszorozódhat az online kommunikációs eszközök használatának mértéke.

„A kutatás kimutatta, hogy túl vagyunk a mélyponton, vagyis jövőre a 4,5-5 milliárdos marketing büdzsé növekedése várható,“– mondta Jekler Rudolf, a Morpho Communications ügyvezető igazgatója. „Ma már a cégek marketing büdzséjében a harmadik legnagyobb tétel a PR-re költött összeg. A kutatásban részvett cégek válaszai alapján a következő években két területen várható jelentős ráfordítás növekedés: ez pedig a PR és a rendezvényszervezés,“ – tette hozzá Jekler.

„A recesszióban lévő informatikai piacon mindenképpen felértékelődőben van a stratégai piackutatás szerepe, mint a kiút keresés egyik kulcsfontosságú eszköze. Örülünk, hogy most egy újabb hiánypótló kutatással segíthetjük a hazai IT cégek stratégiai tervezését,”– mondta Andrási Tamás, a BellResearch üzletfejlesztési igazgatója. „A magyarországi cégek is egyre inkább kezdik felismerni, hogy akkor lehetnek a jövőben sikeresebbek, ha a stratégiaalkotást a realitásokra, saját képességekre alapozva végzik el, és a tervezés során a piac egészére vonatkozó trendeket is figyelembe veszik, a potenciális ügyfélkör igényeinek szélesebb körű feltérképezésével,” – tette hozzá Andrási.

A BellResearch és a Morpho Communications kutatásának legfontosabb megállapításai:

Túl a mélyponton
A 2002-04 közötti időszakban a marketingbüdzsék jelentősen csökkentek, mivel a korábbi dinamikus piacnövekedés lassulását a cégek a költségek lefaragásával igyekeztek kompenzálni. Ennek köszönhetően 2004-ben a marketing büdzsék nagysága olyan mélypontra ért, hogy az idei piaci stabilizációnak köszönhetően jövőre a legtöbb cég jelentős bővülésre számít, amely jellemzően a 2002/2003 évi szinthez való visszatérést jelenti

A hazai cégek – árbevételük százalékában – többet költenek, mint a multik
A marketingbüdzsék árbevételhez viszonyított aránya a vállalat méretével fordítottan arányos, a nagyobb cégek forgalmuk kevesebb részét fordítják marketingre. Ez az arány a 1,5+ Mrd nettó árbevétellel rendelkező cégek körében 1,5-1,6%-ra tehető. A nemzetközi cégek – a külföldről részben készen kapott marketing eszközöknek köszönhetően – jellemzően kevesebbet költenek marketingre (árbevételük százalékában), mint a hazai cégek.

Mire költenek a cégek?
A marketingbüdzsé legnagyobb részét a rendezvényekre fordított kiadások adják (30%), amelyet a hirdetésekre (19%), PR-ra (16%) és arculatra (14%) áldozott költségek követnek.

Az utóbbi egy-két évben jelentősen csökkent a hagyományos hirdetési formák, reklámok súlya, ugyanakkor felértékelődött a PR és a konferenciaszervezés szerepe, amely folyamat a jövőben folytatódik. A hangsúly a B2B marketingkommunikációban egyre inkább a szakmai hozzáértés és kompetencia közvetítésére alkalmas eszközök, valamint a közvetlen értékesítést támogató, rövidtávon is bizonyítható üzleti hozadékot teremtő akciók irányába tolódik el.

A hirdetési büdzsé összetétele
A marketingkommunikációs, hirdetési kiadásokon belül az IT magazinok átlagosan 44%-os részesedést képviselnek az IT cégek büdzséjében, amelyet az üzleti és gazdasági magazinok 27%-os, valamint a napilapok 10%-os részesedése követ.

Az online hirdetési felületek súlya egyelőre mindössze 12%, ez azonban az elkövetkező években akár háromszorosára is nőhet. Jelenleg az online eszközöket általában kiegészítőként alkalmazzák a cégek, önálló kampány nem jellemző.


* a Magyar Infokommunikációs Jelentés B2B IT piacra vonatkozó adatának felhasználásával.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom