Connect with us

Hirdetés

technokrata

Marketingkommunikáció az IT szektorban – Túl a mélyponton

Dotkom

Marketingkommunikáció az IT szektorban – Túl a mélyponton

4,5-5 milliárd forintot költenek az IT cégek a B2B marketing aktivitásukra. Ám túl vagyunk a mélyponton, 2005-től többet költenek– a hazaiak mindenképpen.

A magyarországi IT cégek 4,5-5 milliárd forintot* költenek a B2B marketing aktivitásukra, jelentette be a BellResearch és a Morpho Communications a 2004. november 3-án tartott közös sajtótájékoztatóján. A ´Marketingkommunikáció az IT szektorban – Túl a mélyponton´ című hiánypótló magyarországi kutatás a hazai IT szektor meghatározó, különböző tevékenységű vállalatainál végzett, összesen huszonegy szakértői mélyinterjú alapján készült. A kutatás szerint a büdzsék mérete 2004-ben elérte a mélypontot, vagyis jövőre már növekedés várható.

A büdzsé elköltésében is jelentős változások érzékelhetőek: az utóbbi egy-két évben jelentősen csökkent a hagyományos hirdetési formák, reklámok súlya, ugyanakkor felértékelődött a PR és a rendezvényszervezés szerepe, amely folyamat a jövőben folytatódik. A hangsúly a B2B marketingkommunikációban egyre inkább a szakmai hozzáértés és kompetencia közvetítésére alkalmas eszközök, illetve a közvetlen értékesítést támogató, rövidtávon is bizonyítható üzleti hozadékot teremtő akciók irányába tolódik el.

A kutatás adatai alapján a hirdetési büdzséből az IT magazinok átlagosan 44%-ot hasítanak ki, amelyet az üzleti és gazdasági magazinok 27%-os, valamint a napilapok 10%-os részesedése követ. Az elkövetkező években megháromszorozódhat az online kommunikációs eszközök használatának mértéke.

„A kutatás kimutatta, hogy túl vagyunk a mélyponton, vagyis jövőre a 4,5-5 milliárdos marketing büdzsé növekedése várható,“– mondta Jekler Rudolf, a Morpho Communications ügyvezető igazgatója. „Ma már a cégek marketing büdzséjében a harmadik legnagyobb tétel a PR-re költött összeg. A kutatásban részvett cégek válaszai alapján a következő években két területen várható jelentős ráfordítás növekedés: ez pedig a PR és a rendezvényszervezés,“ – tette hozzá Jekler.

„A recesszióban lévő informatikai piacon mindenképpen felértékelődőben van a stratégai piackutatás szerepe, mint a kiút keresés egyik kulcsfontosságú eszköze. Örülünk, hogy most egy újabb hiánypótló kutatással segíthetjük a hazai IT cégek stratégiai tervezését,”– mondta Andrási Tamás, a BellResearch üzletfejlesztési igazgatója. „A magyarországi cégek is egyre inkább kezdik felismerni, hogy akkor lehetnek a jövőben sikeresebbek, ha a stratégiaalkotást a realitásokra, saját képességekre alapozva végzik el, és a tervezés során a piac egészére vonatkozó trendeket is figyelembe veszik, a potenciális ügyfélkör igényeinek szélesebb körű feltérképezésével,” – tette hozzá Andrási.

A BellResearch és a Morpho Communications kutatásának legfontosabb megállapításai:

Túl a mélyponton
A 2002-04 közötti időszakban a marketingbüdzsék jelentősen csökkentek, mivel a korábbi dinamikus piacnövekedés lassulását a cégek a költségek lefaragásával igyekeztek kompenzálni. Ennek köszönhetően 2004-ben a marketing büdzsék nagysága olyan mélypontra ért, hogy az idei piaci stabilizációnak köszönhetően jövőre a legtöbb cég jelentős bővülésre számít, amely jellemzően a 2002/2003 évi szinthez való visszatérést jelenti

A hazai cégek – árbevételük százalékában – többet költenek, mint a multik
A marketingbüdzsék árbevételhez viszonyított aránya a vállalat méretével fordítottan arányos, a nagyobb cégek forgalmuk kevesebb részét fordítják marketingre. Ez az arány a 1,5+ Mrd nettó árbevétellel rendelkező cégek körében 1,5-1,6%-ra tehető. A nemzetközi cégek – a külföldről részben készen kapott marketing eszközöknek köszönhetően – jellemzően kevesebbet költenek marketingre (árbevételük százalékában), mint a hazai cégek.

Mire költenek a cégek?
A marketingbüdzsé legnagyobb részét a rendezvényekre fordított kiadások adják (30%), amelyet a hirdetésekre (19%), PR-ra (16%) és arculatra (14%) áldozott költségek követnek.

Az utóbbi egy-két évben jelentősen csökkent a hagyományos hirdetési formák, reklámok súlya, ugyanakkor felértékelődött a PR és a konferenciaszervezés szerepe, amely folyamat a jövőben folytatódik. A hangsúly a B2B marketingkommunikációban egyre inkább a szakmai hozzáértés és kompetencia közvetítésére alkalmas eszközök, valamint a közvetlen értékesítést támogató, rövidtávon is bizonyítható üzleti hozadékot teremtő akciók irányába tolódik el.

A hirdetési büdzsé összetétele
A marketingkommunikációs, hirdetési kiadásokon belül az IT magazinok átlagosan 44%-os részesedést képviselnek az IT cégek büdzséjében, amelyet az üzleti és gazdasági magazinok 27%-os, valamint a napilapok 10%-os részesedése követ.

Az online hirdetési felületek súlya egyelőre mindössze 12%, ez azonban az elkövetkező években akár háromszorosára is nőhet. Jelenleg az online eszközöket általában kiegészítőként alkalmazzák a cégek, önálló kampány nem jellemző.


* a Magyar Infokommunikációs Jelentés B2B IT piacra vonatkozó adatának felhasználásával.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés