Connect with us

technokrata

Helyfüggő szolgáltatások a notebookon

Dotkom

Helyfüggő szolgáltatások a notebookon

Az Intel tervei szerint Centrino platformját nemsokára elhelyezkedés-alapú szolgáltatások fogják még használhatóbbá tenni, azaz attól függően tárul fel előttünk egy-egy lehetőség, hogy éppen hol is vagyunk a nagyvilágban.

A bejelentést Anand Chandrasekher, az Intel mobilplatformokért felelős igazgatója tette meg még a múlt hónap végén. Eszerint a chipgyártó 2006 folyamán támogatást kíván nyújtani az úgynevezett location-based, azaz elhelyezkedés-alapú szolgáltatásoknak; a Pentium M processzorok családját (és így a Centrino technológiát) tekintve. Ismeretes, hogy az Intel tavaly tavasszal útjára bocsátott mobilplatformjának három alapeleme van, s ezek egyike a vezetékmentes internetezést, hálózati csatlakozást lehetővé tevő WLAN modul.

Az elhelyezkedés-alapú szolgáltatások akkor vehetők igénybe, ha a felhasználó fizikai közelségben van egy adott helyszínhez, például egy városi téren sétál vagy egy könyvtárban üldögél. Használatukkal például automatikusan lehet csatlakozni egy adott vezetékmentes hálózathoz, önműködően váltható az alapértelmezett nyomtató, de akár útbaigazításra is felhasználható: segíthet elnavigálni az adott városrészben nem járatos embereknek például a legközelebbi moziig, bevásárlóközpontig stb.

Ezirányú terveit még a júniusi, Tajpejben tartott Computexen jelentette be az Intel, igaz, akkor még nem lehetett tudni egy közelítő időpontot sem arról, mikor jelenhet meg a technika a gyakorlatban. Ehhez ugyanis nemcsak hardveres fejlesztésekre, hanem szoftveres támogatottságra is szükség van. Chandrasekher közölte, hogy ez operációs rendszer szinten és egyes alkalmazások szintjén is megvalósulhat 2006-ra. Például a Microsoft következő generációs operációs rendszere, a Longhorn (melynek megjelenése arra az évre várható) már támogatni fogja az elhelyezkedés-alapú szolgáltatásokat.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák