Connect with us

Helyfüggő szolgáltatások a notebookon

Dotkom

Helyfüggő szolgáltatások a notebookon

Az Intel tervei szerint Centrino platformját nemsokára elhelyezkedés-alapú szolgáltatások fogják még használhatóbbá tenni, azaz attól függően tárul fel előttünk egy-egy lehetőség, hogy éppen hol is vagyunk a nagyvilágban.

A bejelentést Anand Chandrasekher, az Intel mobilplatformokért felelős igazgatója tette meg még a múlt hónap végén. Eszerint a chipgyártó 2006 folyamán támogatást kíván nyújtani az úgynevezett location-based, azaz elhelyezkedés-alapú szolgáltatásoknak; a Pentium M processzorok családját (és így a Centrino technológiát) tekintve. Ismeretes, hogy az Intel tavaly tavasszal útjára bocsátott mobilplatformjának három alapeleme van, s ezek egyike a vezetékmentes internetezést, hálózati csatlakozást lehetővé tevő WLAN modul.

Az elhelyezkedés-alapú szolgáltatások akkor vehetők igénybe, ha a felhasználó fizikai közelségben van egy adott helyszínhez, például egy városi téren sétál vagy egy könyvtárban üldögél. Használatukkal például automatikusan lehet csatlakozni egy adott vezetékmentes hálózathoz, önműködően váltható az alapértelmezett nyomtató, de akár útbaigazításra is felhasználható: segíthet elnavigálni az adott városrészben nem járatos embereknek például a legközelebbi moziig, bevásárlóközpontig stb.

Ezirányú terveit még a júniusi, Tajpejben tartott Computexen jelentette be az Intel, igaz, akkor még nem lehetett tudni egy közelítő időpontot sem arról, mikor jelenhet meg a technika a gyakorlatban. Ehhez ugyanis nemcsak hardveres fejlesztésekre, hanem szoftveres támogatottságra is szükség van. Chandrasekher közölte, hogy ez operációs rendszer szinten és egyes alkalmazások szintjén is megvalósulhat 2006-ra. Például a Microsoft következő generációs operációs rendszere, a Longhorn (melynek megjelenése arra az évre várható) már támogatni fogja az elhelyezkedés-alapú szolgáltatásokat.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Honor20Pro
LG IFA díjnyertes termékek 2019

Kütyük

2019-2020 legjobb prémium OLED TV-je

2019. augusztus 18. vasárnap
mr-george-zhao-president-of-honor-at-the-honor-vision-china-launch_web

Smart-TV

A Honor teljesen újraértelmezi a Smart-TV fogalmát

2019. augusztus 17. szombat
evolveo_sportwatch_ms1_1

SmartWatch

Az Evolveo piacra dobott egy okosórát SIM támogatással

2019. augusztus 16. péntek
samsung-galaxy-note-10-plus-screen-head-on-2-1200x675

Dotkom