Connect with us

M-kormányzat e-közigazgatási ügyintézésre

Dotkom

M-kormányzat e-közigazgatási ügyintézésre

Az Első Nemzetközi Mobilkormányzati Konferencia.

2004. október 28-29-én a világon elsőként hazánk adott otthont az Első Nemzetközi Mobilkormányzati Konferenciának. A konferencia kiemelt témái között szerepeltek az m-kormányzati megoldások nemzetközi tapasztalatai, a mobilszolgáltatók szerepe az m-kormányzatban, valamint a vezeték nélküli alkalmazások elterjedtsége.

Az e-kormányzat célja, hogy a kormányzati elektronikus szolgáltatások minél több állampolgár számára elérhetővé váljanak. Ebben a mobil eszközök alkalmazása nagyságrendi javulást eredményezhet, figyelembe véve, hogy hazánkban a lakosság Internet-elérése 15%, míg a mobiltelefon ellátottság 80%. Az elektronikus közigazgatás egyik legígéretesebb területe tehát a mobil közigazgatás, mivel a mobiltelefonok nagyarányú elterjedése révén a társadalom egyre szélesebb köréhez eljuthatnak az információk.

Dr. Baja Ferenc kormánymegbízott a konferencián kiemelte: a mobil eszközök előnyei közé sorolható, hogy szolgáltatásaik színvonala egyre dinamikusabban növekszik és használatuk nem helyhez kötött, így általuk sokféle e-közigazgatási ügyintézésre nyílhat lehetőség, mint az időpontfoglalás, az ügyintézés indítása, és az illetékköteles ügyintézések utáni díjfizetés Az alkalmazott technológia e szolgáltatásoknál lehetővé teszi az ügyintéző személyek azonosítását és az elektronikus aláírás alkalmazását is.

Dr. Baja Ferenc kormánymegbízott bejelentette, hogy az elektronikus adóbevallásnál alkalmazható azonosítás és hitelesítés mobiltelefonon keresztül történő megvalósítása érdekében megkereste a mobilszolgáltatókat, amelyre a T-Mobile és a Pannon GSM már pozitívan reagáltak, és várja a Vodafone válaszát is.

A konferencia záróakkordjaként a regisztrált hazai és nemzetközi szakértők részvételével megalakult egy mobil-kormányzati nemzetközi tudományos szervezet, amely M-Government Study Group Nemzetközi Egyesület néven Budapesten kerül bejegyzésre. Az egyesület – az m-kormányzat első európai nemzetközi fórumaként – 2004. novemberétől önálló titkársággal, honlappal, hírlevéllel és online publikációs lehetőséggel kezdi meg működését.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom