Connect with us

Az Oracle új kockázatkezelési megoldása segíti a pénzintézeteket a Bázel II. követelmények teljesíté

Dotkom

Az Oracle új kockázatkezelési megoldása segíti a pénzintézeteket a Bázel II. követelmények teljesíté

Az Oracle a bevezetéshez szaktanácsadói szolgálatát, valamint a Deloitte angol és amerikai szaktanácsadó leányvállalatokat ajánlja.

Az Oracle előzetes betekintést nyújtott Oracle Regulatory Capital Manager nevű új rendszerébe, amely a pénzügyi szolgáltatókat segíti a 2007. január 1-jétől életbe lépő Bázel II. (más néven Bázeli egyezmény) követelményeinek teljesítésében, amelyeket a Nemzetközi Fizetések Bankja (BIS) fogalmazott meg Harmadik Konzultációs Tanulmányában. A megoldás a Bázel II. mechanizmusának követésével egyúttal a pénzintézetek nyereségességét is javíthatja.

A kockázatkezelés átfogó megközelítése
A Bázel II. az 1988-ban megfogalmazott európai tőkemegfelelési előírások revíziója, és olyan kockázatkezelési módszereket ír elő, amelyekkel a nemzetközi szinten tevékenykedő bankok hozzáigazíthatják tőkeszintjüket a bank működési, hitelezési és piaci kockázatához. Konkrét célja a meglévő tőkemegfelelési előírások szigorítása a hitelezési és piaci kockázatokat érzékenyebben követő direktívákkal, illetve új tőkemegfelelési követelmények megfogalmazása a működési kockázat kompenzálására.

Az Oracle Regulatory Capital Manager az Oracle átfogó kockázatkezelési eszközkészletének egyik alappillére. Lehetővé teszi a pénzintézeteknek a Bázel II. teljesítéséhez szükséges adatok kigyűjtését és elemzését, majd ebből az Egyezményben előírt módszerek valamelyikével a szabályozói tőke kiszámítását. Emellett a pénzügyi szolgáltatók a számítások és adatok elemzésével, módosításával és ellenőrzésével optimális stratégiát alakíthatnak ki a szabályozói tőke biztosításához. Az eseti kimutatások mellett a megoldás előre definiált kimutatásokat is kínál, amelyekkel a pénzintézet gyorsan, könnyen áttekintheti a szabályozói tőkével kapcsolatos mutatókat, és teljesítheti hatósági adatszolgáltatási és beszámolási kötelezettségeit.

„Az Oracle Regulatory Capital Manager tervezésénél messzebbre tekintettünk, és nem csupán alapszintű eszközt akartunk nyújtani a pénzügyi szolgáltatóknak a Bázel II. teljesítéséhez” – jelentette ki Steven Miranda, az Oracle alkalmazásfejlesztésért felelős alelnöke. „Ehelyett egy olyan szélesebb körű, rendkívül rugalmas megoldást fejlesztettünk ki, amellyel a pénzintézetek a kockázatkezelést beépíthetik napi üzleti folyamataikba, javítva az adatszolgáltatás színvonalát és a szervezet eredményességét. Például az Oracle E-Business Suite más alkalmazásaival való beépített integrációnak köszönhetően a rendszer közvetlenül együttműködik a jövedelmezőségi mérőszámokat szolgáltató Oracle Performance Analyzerrel, illetve az Oracle Funds Transfer Pricing transzferárazási alkalmazással. Így a szervezet a szabályozói tőke kiszámítása után meghatározhatja, hogy a kockázathoz igazított tőkeszint alapján milyen nyereségességi mutatóknak kell teljesülniük az egyes kiemelt ügyfelek, ügyfelek, üzleti egységek és termékek szintjén. Az Oracle Auditálás megoldással (Oracle Internal Controls Manager, az Oracle E-Business Suite egy másik alkalmazása) való integrált együttműködés pedig segít a tőkemegfelelés biztosításával járó költségek további csökkentésében.”

A nyertes páros
Az Oracle egyúttal bejelentette, hogy az Oracle Regulatory Capital Manager ajánlott rendszerbevezető partnerei az Oracle Consulting Services szaktanácsadó szolgálat, valamint a brit Deloitte MCS Limited („Deloitte Consulting-UK”) és az USA-beli Deloitte Consulting LLP („Deloitte Consulting-US”) lesznek.

A rendszer összetevői
Az Oracle Regulatory Capital Manager az Oracle Enterprise Management Foundation nevű átfogó vállalatirányítási keretrendszerre épül, amely egyetlen központi adattárban kezeli a szervezet összes adatát. Ezzel a megközelítéssel könnyebben biztosítható az adatoknak a vállalaton belüli teljes konzisztenciája és gyors elérhetősége. A platform emellett lehetőséget ad arra, hogy a független szoftverszállítók (ISV-k) által fejlesztett, az Oracle köztesszoftverein futó alkalmazások a központi adattárból vegyék és abban tárolják a szükséges adatokat, így biztosítva azok helyességét és pontosságát.

Az Oracle a Bázel II. előírásainak könnyebb teljesítése érdekében jelentősen továbbfejlesztette vállalatirányítási keretrendszerét. Az Enterprise Management Foundation azon adattáblái például, amelyekben a biztosítékadatok találhatók, most már az összes olyan információt tartalmazzák, amelyek a kockázattal súlyozott eszközöknek (RWA) a Bázel II. szerinti korrekciójához szükségesek. Emellett a platform telepítési alapadatai ezentúl tartalmazzák a Bázel II. által megkövetelt összes adatkategóriát, például a működési kockázatokat üzletágak szerint, a termék- és tranzakciótípusokat, a besorolási típusokat, az ügyféltípusokat és az eszközkategóriákat. Az Oracle Regulatory Capital Manager jól kiegészíti az Oracle más kockázatkezelési alkalmazásait, például az Oracle Auditálást, mely egy olyan átfogó eszköz, amellyel a vezetők, pénzügyi igazgatók, főkönyvelők, a belső ellenőrzési részleg dolgozói és a külső könyvvizsgálók dokumentálhatják és vizsgálat alá vethetik a belső szabályozást, illetve folyamatosan ellenőrizhetik a hatósági előírások betartását. Emellett lehetővé teszi a pénzintézeteknek, hogy egyszerre több szabályozói környezet előírásai alapján kísérjék figyelemmel a kockázatokat, így a Bázel II. mellett a Sarbanes-Oxley és az ISO 9000 előírásainak való megfelelés is követhető.

A termék elérhetősége
Az Oracle Regulatory Capital Manager 2005 elejétől lesz kapható.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

montblanc_star_legacy_pic_01
Device offers wireless printing without a router and mobile print functionality with Apple AirPrint, Google Cloud Print, Mopria and Android support.
p30_pro_eisa

SmartPhone

A Huawei P30 Pro lett az idei év legjobb okostelefonja

2019. augusztus 22. csütörtök
lg_thinq_amazon_01

Smart home

Az LG háztartási gépei bevásárolnak helyetted online

2019. augusztus 22. csütörtök
klíma az irodában

Office

Hogyan állítsuk be a klímát az irodában

2019. augusztus 21. szerda

Dotkom

YouTube előfizetés

Digitális oktatás

YouTube Music előfizetés diákkedvezménnyel

2019. augusztus 19. hétfő
maxresdefault-1

Dotkom

A Huawei bemutatta saját operációs rendszerét

2019. augusztus 11. vasárnap
maxresdefault

Dotkom

A Vodafone beindította a jövő szenzorhálózatát

2019. augusztus 7. szerda
psd2 blockbenpay
adesso magyar iroda

Dotkom

Képviseletet nyit az adesso Magyarországon

2019. augusztus 5. hétfő