Connect with us

technokrata

10 gigabites Ethernet – ˝lokális˝ hálózat 18 ezer km-en

Dotkom

10 gigabites Ethernet – ˝lokális˝ hálózat 18 ezer km-en

Országokon átívelő együttműködéssel a fél földgolyót átszelő, nagysebességű Ethernet-hálózatot hoztak létre.

Kanadai, japán, holland, svájci és USA-beli mérnökök egy csoportja jelentette be a múlt héten, hogy megalkották a világ legnagyobb, natív 10 gigabites Ethernet-hálózatát. Az Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) által adoptált szabványra építve a Japánban, Tokióban futó Japán Adatgyűjtő projekt és a Svájcban, Genfben található CERN között hoztak létre kapcsolatot. Ez a távolság több mint 18 ezer kilométernek felel meg, s a vezetékek összesen 17 időzónán haladnak keresztül.

A 10 gigabit per szekundumos adatátviteli sebességre képes Ethernet hálózatra csatlakoztatott tokiói és genfi számítógépek egymást úgy ˝látják˝, mintha lokális hálózatban lennének elhelyezve. A kapcsolat kialakításához egyébként optikai és Ethernet kapcsolóeszközöket alkalmaztak, melyeket a Cisco Systems, a Foundry Networks és a Nortel Networks biztosított a kutatók számára.

Körülbelül 30 éve született meg az Ethernet, s korai időszakában arra használták, hogy vállalati hálózatokat építsenek általa. Az elmúlt pár évben a lokális, azaz a maximum pár száz méteres hosszúsági korlátot átlépve már nagyvároson belüli összeköttetésekre is alkalmazták a technológiát; például egy városban, de különböző címeken levő irodák összekötésére. Jelenleg a kutatók azon dolgoznak, hogy kontinenseket is zökkenőmentesen összeköthessenek az Ethernet révén – mint a fenti bejelentés is bizonyítja, sikerrel.

Három fő oka van annak, hogy nagy figyelmet fordítanak a projektre: a technológia könnyű használata, nagy kapacitása, ugyanakkor alacsony (kiépítési) költségei egyaránt segíti az Ethernet elterjedését. Hasonló terven egyébként az USA-ban is dolgoznak: ott egy, a nemzet egyetemeit összekötő hálózat létrehozásán fáradoznak. A 10 ezer mérföldnél (16 ezer km) is nagyobb távolságból már 6 ezer mérföldnyivel (durván 10 ezer km) elkészültek; így például a San Diego-i és a Chicago-i egyetemek között már 10 gigabites Ethernet technológia biztosítja a csatlakozást.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp