Connect with us

Hirdetés

technokrata

Csökken az MP3 népszerűsége

Dotkom

Csökken az MP3 népszerűsége

Hosszú évek egyeduralma után az MP3 kedveltsége érezhető mértékben csökkenni kezdett.

Ugyan még napjainkban is egyértelműen dominál a Fraunhofer Intézet által kifejlesztett, veszteséges elven alapuló hangtömörítési formátum, az MP3, az elmúlt egy évben a nagy riválisok komolyan elkezdtek piacot hódítani. A Microsoft és az Apple által kifejlesztett, alkalmazott zeneállomány-típusok az online zeneeladások miatt egyre jobban terjednek, állítja a The NPD Group által végzett kutatás, melyben az internetezők merevlemezeit vizsgálták át.

Ennek a vizsgálatnak a során derült ki, hogy míg a digitális daloknak egy éve még körülbelül 82 százaléka MP3 formátumban volt megtalálható a winchestereken, idén ez az érték már csak 72 százalékos volt, azaz körülbelül majdnem minden harmadik zene már nem ebben a formátumában tárolódott. Isaac Josephson, az NPD egyik kutatója szerint ugyan az emberek még mindig folyamatosan szerzik be az MP3 állományokat, de nagy általánosságban gyorsabb ütemben törlik őket, mint ahogyan az újabb file-okat elmentik.

A felmérés szerint – melyet 40 ezer ember közreműködésével készítettek el – ezen időszak alatt a ˝merevlemez-részesedésben˝ körülbelül 5 százalékot hozott a két nagy: az Apple és a Microsoft. Ez pedig nem kevés, hiszen csak az Egyesült Államokban körülbelül 742 millió állománnyal csökkent az MP3-ak mennyisége 2003. augusztusa és 2004. júliusa között – igaz milliárdos nagyságrendekről beszélhetünk, ha a ˝megmaradt˝ dalok számát nézzük. Josephson szerint ugyanekkor 537 millió állománnyal nőtt az eltárolt Windows Media file-ok száma.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés