Connect with us

Megatrend: Románia után újabb piachódítás – interjú Barcza Zoltánnal

Dotkom

Megatrend: Románia után újabb piachódítás – interjú Barcza Zoltánnal

Dinamikus Megatrend növekedés a lassan bővülő ERP piacon.

A Megatrend 2000 Rt. gazdasági társaságok, közigazgatási és államigazgatási szervezetek kiemelt gazdálkodási, irányítási és biztonsági folyamatait támogató információs rendszerek fejlesztésére és üzemeltetésére szakosodott. Fő terméke az Infosys Integrált Vállalatirányítási Rendszer, valamint az ISee Adatbiztonsági Rendszer, amely a digitális tulajdon hatékony védelmét szolgálja. A Megatrend tevékenysége öt üzletág köré szerveződik: Vállalatirányítási Rendszerek Üzletág, Közigazgatási és Államigazgatási Rendszerek Üzletág, Egyedi Fejlesztések Üzletág, IT Infrastruktúra Üzletág és az IT Biztonságtechnika Üzletág. A Megatrend az egyetlen cég, amelyik saját csapatával több mint 170 cégnél
vezetett be ERP rendszert Magyarországon – és nem csak Magyarországon. Interjú Barcza Zoltánnal, a Megatrend Romania operatív igazgatójával.

Terminal – Miért pont Romániára esett a választás egy leányvállalat létrehozásakor?

Barcza Zoltán – Románia sokkal nehezebb gazdasági helyzetből indult a 90-es években, mint Magyarország, a piaci liberalizáció és a külföldi tőke beáramlása is lassabb volt. Ez év október elején azonban már az EU-tól is megkapta a „működő piacgazdaság” minősítést. Ez 7-10 éves elmaradást jelent a visegrádi országokhoz képest, ami a külföldi vállalatok piacra lépését illeti. Emellett azonban a helyi magáncégek ’89 után folyamatosan fejlődnek, így ma már vannak olyan magántulajdonú vállalatok, amelyeknek a méretükből adódóan szükségük van ERP rendszerre, és meg is tudják azt fizetni. Magyarországon pedig az ügyfeleink jelentős részét a helyi tulajdonossal rendelkező cégek teszik ki – a helyzet 2000-ben tehát ideális volt a piacra lépéshez, most pedig a növekedéshez.

Terminal – A választásban szerepet játszott az, hogy az Infosys Integrált Vállalatirányítási Rendszer első külföldi bevezetése Kolozsváron volt?

Barcza Zoltán – Természetesen igen, de az első bevezetést hazai munkatársakkal kezdtük el, Romániában csak később nyitottunk irodát. Bevallottan az volt a célunk, hogy először romániai magyar tulajdonú vállalatokat győzzünk meg, hogy a mi rendszerünket válasszák, ezért jöttünk Erdélybe. Kolozsvár Erdély központja, innen könnyen elérhető a régió összes nagyobb városa. Ettől függetlenül úgy látjuk, hogy szükséges lesz a Bukaresti jelenlét is a közeljövőben.

Terminal – A Megatrend Romania Srl. a legnagyobb jegyzett tőkéjű magyar tulajdonú szoftverfejlesztő cég a térségben. Milyen nehézségekkel, sajátosságokkal találkoztak a román piacon?

Barcza Zoltán – Egyrészről nem könnyű céget alapítani, a jogi szabályozás tisztázatlansága és a bürokrácia gyakran okoz gondot. Nem mindig lehet eldönteni, hogy mi a teendőnk, ha hivatalosan szeretnénk valamit elintézni, a szellemi tőke, a szoftver értéke pedig nehezen elmagyarázható problémát okozott egyes helyeken.
Szakmai oldalról látszik, hogy teljesen eltérő a bérszámfejtés szabályozása, ezért úgy döntöttünk, hogy helyi stratégiai partnerünkkel, a Lynx Solutions-szel fejlesztetjük ki az Infosys romániai verziójának ezt a modulját. Bár a törvényi szabályozás sokat lépett idén előre, a gyakorlatban sajnos még sokszor találkozunk azzal, hogy a szokásjognak megfelelően járnak el a potenciális ügyfeleink.
Harmadrészt pedig a tőke nagy előny, de sajnos nem elég, megfelelő emberek is kellenek, hogy megvalósítsák az elképzeléseinket…

Terminal – Ön, mint operatív igazgató, hogyan látja a román munkaerőpiacot? Van-e elég szakképzett munkaerő, vagy itthonról pótolják a szakemberhiányt?

Barcza Zoltán – Szakemberek terén: nagyon sok jó technikai szakember van, rengeteg a programozó és rendszergazda ismeretekkel rendelkező, de sajnos nehezen találunk olyan szakembereket, akik egy-egy cég ügyviteli folyamatait képesek átlátni és akár javaslatokat is tenni annak fejlesztésére. E téren egyre inkább keresleti piac van: több külföldi szoftvercég is most érkezett meg Romániába, és szeretnék alkalmazni ezeket az embereket, akik ezt tudván a bértárgyaláson bizony éreztetik is, hogy kelendőek. Ennek ellenére még mindig alacsonyabbak a helyi bérek, mint Magyarországon, de nem akkora a különbség, mint más ágazatokban, különösen igaz ez Bukarestre. Természetesen, amennyiben szükséges, Magyarországról hozunk szakembert egyes speciális problémák megoldására, illetve igyekszünk azonnal át is adni ezt a tudást kinti kollégáinknak.

Terminal – Miben más a költségszerkezet (a termékben foglalt változó és fix költségek aránya) Romániában és itthon?

Barcza Zoltán – A szoftvert csak részben fejlesztjük Romániában, mert nem szeretnénk, ha szétaprózódna külön nemzeti verziókra, ezért a fejlesztési költségeink Romániában ugyanazok, mint Magyarországon. Inkább az implementálás költségei térnek el a hazaitól. Az alacsonyabb bérszínvonal a nagy hozzáadott értékű szolgáltatásoknál természetesen előny, de figyelembe kell venni, hogy nem „szeretik” a szolgáltatást megfizetni a helyi cégek: próbálnak minél több szolgáltatást beleérteni a termékek árába. Ez kis mértékben a licencek magasabb, míg a szolgáltatások alacsonyabb arányát eredményezi a projektjeinkben.
Az implementációs költségek terén érdemes megemlíteni, hogy nagyobbak a távolságok, mint Magyarországon, ez alacsonyabb üzemanyagárak mellett is nagyobb kiadást jelent, nem beszélve arról, hogy munkatársainknak gyakrabban kell a helyszínre költöznie egy-egy projekt bevezetésekor. Ha új piacon jelenik meg egy cég, egyes költségek (irodanyitás, infrastruktúra, kezdeti jelentősebb marketingköltségek stb.) természetesen elkerülhetetlenek.

Terminal – Milyen termékkel van jelen a térségben a Megatrend Romania Srl.?

Barcza Zoltán – Két fő termékünkkel vagyunk jelen a piacon: Az Infosys Integrált Vállalatirányítási Rendszer nagy hagyományokkal rendelkezik, Magyarországon immár 170 vállalat használja. A termék rugalmassága, helyi fejleszthetősége és rengeteg részterületet lefedő megoldásai teszik lehetővé, hogy a régió piacain is sikerrel szerepeljen. Úgy gondoljuk, hogy fel tudja venni a versenyt mind a nagy nemzetközi, mind a helyi fejlesztésű rendszerekkel a célpiacainkon.
Az ISeeSec Adatbiztonsági Audit Rendszer kifejlesztésénél viszont már eleve arra törekedtünk, hogy minden országban, jelentősebb módosítások nélkül bevezethető legyen, ez a rendszer nagyon könnyen adaptálható a helyi igényekhez.

Terminal – Melyek a jelentősebb referenciák Romániában?

Barcza Zoltán – Elsősorban termelő- és kereskedőcégek használják a rendszert. Országos lefedettségű üzlethálózattal rendelkezik például a Kopiernicus, amely Erdély egyik legnagyobb mobiltelefon- és hardver-kiskereskedője. De bizonyára hallott már a Transilvaniaról, akiknek tulajdonosai Románia legbefolyásosabb gazdasági szereplőinek top 10-es listáján vannak, náluk egy BPR projektet a nyáron fejeztünk be. Célunk, hogy a hazaihoz hasonlóan több termelővállalat válassza az Infosyst, hiszen a termelés-irányítási megoldások rugalmassága az egyik erőssége a terméknek. Ezért tartunk ágazati napokat Kolozsvárott és Temesváron (élelmiszeripari-, textilipari- és építőipari megoldások), de jelen voltunk két hete a TIB-en, Bukarest legnagyobb kiállításán is, ahol a műanyagipari és a vegyipari cégek részére tartottunk előadásokat.

Terminal – Ukrajna és Szlovákia a következő állomás?

Barcza Zoltán – Olyannyira, hogy Ukrajnában e hónapban el is indult élesben az első Infosys, méghozzá Romániában felvett és kiképzett szakembereink munkájának eredményeként. Novemberben fogunk Szlovákiában is elindítani egy projektet, így a Szerbiai megjelenést várhatóan 2005-re halasztjuk.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom