Connect with us

Hardveres vírusvédelemmel ellátott, kompakt notebook a Sharptól

Dotkom

Hardveres vírusvédelemmel ellátott, kompakt notebook a Sharptól

A Sharp bemutatta Actius MP30-as noteszgépét, mely kialakításánál elsődleges szempont volt a kényelmes hordozhatóság.

Az Actius MP30-as a Transmeta Efficeon (TM8800) processzorára épül, ebből is egy 1,6 GHz-es órajellel bíró változatot kapott. A lapka rendelkezik az úgynevezett No eXecute (NX) technológiával, mely hardveresen igyekszik védeni a rendszert a puffertúlcsordulástól (és így az erre épülő vírusok hatásától). Operatív tárának mérete 512 MB-nyi, DDR memóriából maximálisan 1 GB-ot képes magába fogadni.

Már említettük, hogy a hordozhatóság elsődleges szempont volt a kicsiny eszköz kialakításánál; ahogy az már az ultraportable kategóriában lenni szokott, kompakt méretekkel rendelkezik a noteszgép. 10,4 colos LCD-jén azonban ebben a kategóriában nagy, XGA (1024×768 pixeles) felbontás megjelenítésére képes, ezzel biztosítva a szemnek tetsző látványvilágot. Grafikus vezérlő gyanánt a kanadai Ati Mobility Radeon 7500-as videokártyája került a hordozható számítógépbe, mely 32 MB-nyi saját memória felett rendelkezik.

Merevlemezének kapacitása 40 GB, s ellátták egy beépített optikai meghajtóval is: kombódrive-ja DVD-k és CD-k olvasásra, ez utóbbi média írására is fel van készítve. Érdekessége, hogy egy gomb megnyomásával anélkül is le lehet játszani audió CD-ket, hogy a számítógép operációs rendszerének teljesen fel kellene állnia.

A Windows XP Home változatának SP2-vel ellátott verziójával előre telepítetten érkező Actius MP30-as tömege a 802.11g vezetékmentes modullal együtt sem éri el az 1,3 kg-ot. A Sharp szerint a körülbelül 4,6 órás működésre képes eszköz 1900 dollár körüli áron vásárolható meg (egyelőre csak az USA-ban).Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom