Connect with us

technokrata

A Microsoftnak a Linuxba kellene fektetnie?

Dotkom

A Microsoftnak a Linuxba kellene fektetnie?

Egy neves harvardi professzor szerint – paradox módon – a nyíltforrás kihívására a redmondi szoftverfejlesztő cégnek a linuxos alkalmazásokba való invesztálással kellene válaszolnia.

Clayton Christensen, a Harvard Business School docense a szerzője annak az 1997-ben megjelent ˝Innovator´s Dillemma˝ című könyvnek, melyben azt a témát boncolgatja, hogy még a jól működő vállalatok is elbuknak, pusztán azért, mert az üzleti menedzserek elutasítják az általa csak bomlasztónak nevezett technikákat. A nyíltforrás egy ilyen technológia a Microsoft (és a szoftveripar) számára, jelentette be Christensen egy konferencián.

Az USA egyik legismertebb felsőoktatási intézményén dolgozó professzor úgy vélekedett, hogy ha Redmond nem reagál megfelelően a Linux növekedésére a desktop és a handheld számítógépek területén, akkor az eljövendő piaci lehetőségeket szalaszthatja el a Microsoft. Christensen megfigyeléseire alapozva közölte, hogy a vállalatok akkor is hajlamosak botlásra, ha jól meghatározott gyakorlattal rendelkeznek a felhasználók igényeinek nyomonkövetését tekintve. A siker érdekében ugyanis nem elég odafigyelni a fogyasztó elvárásaira, és továbbfejleszteni a már meglévő termékeket, hanem szükség van új technológiákat alkalmazó különálló üzleti egységek létrehozására, még ha az alkalmazott technológiák minősége kezdetben nem is a legjobb. Példának az 1980-as évekbeli Digital Equipment fejlődését hozta fel, amely ugyan jóval ˝butább˝ mini számítógépeket értékesített, mint az akkori mainframe-ek, ám a sokkal alacsonyabb ár miatt mégis dinamikusan nőtt a cég bevétele.

Christensen szerint a Microsoft esetében különösen a handheld eszközökön futó linuxos alkalmazások jelentenek fenyegetést az asztali PC-re, Windows alá szánt alkalmazások jövedelmező üzletágára. A tanár tanácsa szerint a Microsoftnak egyre nagyobb figyelmet kellene szentelnie a linuxos alkalmazásokra az elkövetkező 6-7 évben, mivel ez a szektor a növekedés szempontjából jobb lehetőségekkel kecsegtet, mint például az operációs rendszerek vagy az adatbázisok piaca.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek