Connect with us

SCO kontra Linux – ˝Mi történt eddig˝ weboldal

Dotkom

SCO kontra Linux – ˝Mi történt eddig˝ weboldal

Az IBM-et és ezzel együtt közvetve a linuxos disztribúciókat is beperlő SCO magyarázza a bizonyítványát.

A peres eljárást kezdeményező amerikai cégnél bejelentették, hogy létre kívánnak hozni egy olyan weboldalt, ahol az esetben eddig történtekkel foglalkoznának. Mindezt a Groklaw.net ellensúlyozása végett óhajtja megtenni a vállalat – ez utóbbi portál ugyanis az SCO jogi vádjaiban található hiányosságokkal foglalkozik. A Pamela Jones által vezetett site részletekbe menően elemzi a peres eljárássorozatot: többek között az IBM, a Novell az AutoZone, a DaimlerChrysler és a Red Hat ellen tett jogi lépéseket. Nem meglepő, hogy a Groklaw elsősorban a nyíltforrású közösség tagjai között népszerű.

Prosco.net névre fog hallgatni a tervek szerint az az egyelőre még nem létező webhely, ahol saját igazának kíván hangot adni a szoftverfejlesztő cég. Megtalálható lesz itt az összes jogi beadvány, a meghallgatási időpontok, az SCO nézőpontja az egyes kérdésekben – mondta Blake Stowell, a vállalat szóvivője még a múlt héten. Előreláthatólag november elsején indul útjára a website, ahol – szemben a nyíltforrású közösség által látogatott webhellyel – más nem kaphat ˝szólási jogot˝, csak az SCO.

Visszatérve még egy kicsit a riválisra: a Groklawot Jones szabadidejének értelmes eltöltése végett hozta létre, pusztán hobbiból – igaz, segítséget nyújtottak neki a bírósági meghallgatások résztvevői. Jones kereshető adatbázisba rendezte a szövegeket, s így ˝kínálja˝ olvasásra az érdeklődők számára. Mindez oda vezetett, hogy a webhely jövedelmezővé vált: az Open Source Risk Management nevű kezdeményezés felfogadta Jones-t, hogy készítsen egy, a UNIX-szal kapcsolatos szellemi jogok történetét taglaló tanulmányt.

Korábban történt

A lassan egy éve húzódó jogi vitában már többször szemére vetették az SCO-nak, hogy az általa nehezményezett forráskód-megosztásról nem szolgált pontos információkkal. A UNIX jogokat birtokló cég ugyanis mindeddig nem adott teljes képet arról, hogy szerinte mely részleteket vette át az IBM jogtalanul a Linuxba. Éppen emiatt közölte egy bíró egy hónapja a vállalattal, hogy több információra van szükség a per folytatását illetően, ezért arra kötelezte az SCO-t, hogy nyújtsa be az ominózus kódrészleteket. A bővebb tájékoztatás egyébként a Kék Óriásra is vonatkozik.

Az SCO egyébként még februárban egészítette ki korábbi keresetét, melyet az IBM ellen nyújtott be: további két indítékkal toldotta meg a beadványát, mindkettőért újabb 1-1 milliárd dolláros kártérítést követelve a Kék Óriástól. Ezzel a két újabb igénnyel immáron 5 milliárd dollárt szeretne az SCO bevasalni az IBM-től. Az újabb vádak között szerepelt az IBM-nek az a döntése is, miszerint annak ellenére folytatta UNIX és UNIX-rokon (értsd: linuxos) termékeinek a forgalmazását, hogy az SCO megszüntette a Kék Óriás UNIX-licencét. A szoftvercég egyébként a 2.4x, a 2.5x és a 2.6x linux-kerneleket tartja üzletmenetére sértőnek, az SCO szerint ezek az aktuálisan használt rendszermagok (is) tartalmaznak olyan részleteket saját UNIX-os forráskódjából, melyek előzetes megegyezés nélkül kerültek bele a magba. Az IBM mostani bejelentése tulajdonképpen az SCO ezen, február eleji lépésére adott válasz.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom