Connect with us

Hirdetés

technokrata

Apple: 150 millió megvásárolt dal

Dotkom

Apple: 150 millió megvásárolt dal

Egyre jobban belendül az online zeneértékesítés.

Amint arról korábban beszámoltunk, április végéig – azaz egy év alatt – az Apple iTunes zeneboltja hozzávetőleg 70 millió digitális dalt értékesített. Ez némileg alulmúlta a kezdeti eufórikus idők előrejelzéseit, de a szoftverfejlesztő vállalatnál még így is elégedettek lehetnek, hiszen az internetes zenepiac domináns szereplőjévé váltak. Július közepén aztán gazdára lelt a százmilliomodik digitális zeneszám is; az eseményt Steve Jobs cége bőkezűen meghonorálta: az Amerikából származó nyertes jutalma egy 17 colos Powerbook számítógép, egy 40 GB-os iPod hordozható digitális zenelejátszó és 10 ezer dal ingyenes letöltésének lehetősége lett.

Nos, a múlt héten – ugyan kisebb csinnadrattával, de – újabb mérföldkő eléréséről számolt be az Apple: ˝túladtak˝ a 150 milliomodik digitális zeneszámon is. Az iTunes zeneáruházban megvásárolt speciális sorszámú dal Lauryn Hill ˝Ex-Factor˝ című zenéje volt, melyet Beth Santisteven vásárolt meg, Kolorádóból. A hölgynek most semmilyen extra ajándék nem járt, de nincs kizárva, hogy a 200 milliós határ átlépését ismét promóciós célokra fogja felhasználni a vállalat (azaz értékes nyereményeket osztogat majd).

Szédületes iramot diktál egyébként az Apple zeneboltja: hetente átlagosan már 4 millió dalt töltenek le (és vásárolnak meg) az illegális dalcserétől elrettentett (főként amerikai) felhasználók. Ez az ütem éves szinten több mint 200 millió zene értékesítését jelenti – azaz 198 millió dollár bevételt. Ebből sokat ugyan nem lát Steve Jobs cége (hiszen a kiadókkal kötött megállapodás szerint a bevétel java a jogtulajdonosok zsebében landol, azonkívül a fenntartási költségeket és a reklámkampányokat is finanszírozni kell valamiből), de nem is ezen ˝kaszál˝ a vállalat. Az iPod eladásai dinamikusan nőnek, aminek egyik katalizátora az iTunes zenebolt. Habár nemrég maga Steve Ballmer közölte véleményét, miszerint a kis hordozható zenelejátszó javarészt illegálisan beszerzett MP3-akkal van tele, az tény, hogy az iPoddal az Apple letarolta a piacot.

˝A 150 millió letöltés újabb mérföldkövet jelez az online zeneüzletben. Még több zenerajongó érdeklődésére számítunk a közeljövőben, hiszen hamarosan elérhetővé tesszük pán-EU szinten is zeneboltunkat.˝ – nyilatkozta Eddy Cue, az Apple egyik vezetője.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés