Connect with us

technokrata

Internet Hungary: Mesterséges intelligencia, mobil-vírusok, elektronikus ügyintézés

Dotkom

Internet Hungary: Mesterséges intelligencia, mobil-vírusok, elektronikus ügyintézés

900 látogató az Internet Hungary konferencián.

A politikai élet képviselői és szakmai előadók mellett külföldről is érkeztek szakértők az eseményre. Ian Pearson, a British Telecom ismert jövőkutatója előadásában az új fejlesztések technológiai és társadalmi hatásait vizsgálta az iparág egészében, a kormányzatban és a társadalomban.

Ian Pearson előadásában az egyre vékonyabb és rugalmasabb kijelzők, jobb kéziszámítógépek és telefonok, valamint multimédiás tartalmú elektronikus magazinok elterjedését vetítette előre. Mindamellett számos, már-már utópisztikus technológia és megoldás megjelenését is vázolta. Víziójában – többek között – a bőr különböző rétegeiben elhelyezett szenzoros átviteli egységekről és a személyes információ intelligens cseréjét lehetővé tevő „ego-jelvényekről” beszélt, valamint előrevetített egy olyan világot, amelyben a mesterséges intelligencia rendkívüli hatása a termelékenységre lényegesen több szabadidőt és lehetőséget biztosít majd az embereknek.

Urbán László, az Egyesült Államokban élő elismert magyar közgazdász előadásában arra kereste a választ, hogy értelmezhető-e sajátos üzleti modellként az informatika. Urbán László elmondta, hogy a web számos változást hozott, mint például az új, korábban nem létezett szolgáltatások tömegének értékesítése merőben új csatornákon elért vásárlóknak. Jellemző továbbá az interaktivitás, az óriási virtuális kínálat, valamint a fogyasztók a korábbiaknál részletesebb ismerete. Hozzátette azonban, hogy az Internet nem szünteti vagy változtatja meg alapvetően a cégek üzleti tevékenységét és stratégiáját, még abban az esetben sem, ha tevékenységük online is végezhető.

Az F-Secure Corporation antivírus kutatási vezetője Mikko Hyppönen, nemzetközi hírű vírusvadász a legújabb fenyegetések, a mobilvírusok jövőjét elemezte. Elmondta, hogy ezek a bluetooth kapcsolaton terjedő vírusok valójában olyanok, mint az influenza, mert csupán azzal is „átragadhat” a vírus telefonunkra, hogy elhaladunk egy fertőzött készülék mellett. Míg a közelmúltban csupán laboratóriumi körülmények között fordultak elő ezek a „proof-of-concept” mobilvírusok, néhány héttel ezelőtt a világ néhány pontján felütötték fejüket valós fenyegetettséget jelentve.

Az elektronikus ügyintézésről szóló fórumon Szakmáry Ákos, a MEH képviseletében elmondta, hogy jelenleg az 1957-ben készült szabályozás van érvényben, és most készül az új Közigazgatási Eljárási Törvény, amelynek értelmében 8 napon belül köteles minden hivatal elektronikus módon válaszolni minden elektronikusan benyújtott kérdésre, kérvényre. Futó Iván, az APEH informatikai főosztályvezetője hozzátette, hogy 2005. január 1-jétől Magyarország 10.000 legnagyobb adózója adhatja már be elektronikusan adóbevallását. Rózsahegyi Zsolt, a Netlock Kft. ügyvezető igazgatója hozzátette, hogy egy éven belül mintegy százezren veszik majd igénybe az elektronikus ügyintézési szolgáltatásokat. Kiemelte azonban, hogy a szabályozóknak különös figyelmet kell fordítaniuk a különböző rendszerek átjárhatóságára.Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom