Connect with us

technokrata

Informatikai biztonság Magyarországon

Dotkom

Informatikai biztonság Magyarországon

A GKI Gazdaságkutató Rt. és a T-Mobile Magyarország Rt. – a Sun Microsystems Magyarország Kft.-vel együttműködve – negyedéves felmérésében a vállalati szektor helyzetéről számol be az informatikai biztonsági megoldások hazai alkalmazásának területén.

A GKI Gazdaságkutató Rt. és a T-Mobile Magyarország Rt. által – a Sun Microsystems Magyarország Kft.-vel együttműködve – készített felmérése szerint a számítógéppel ellátott vállalkozások 81%-a használ valamilyen vírusirtó szoftvert vagy szoftvereket, tűzfal kétötödüknél (42%) működik. Külső adatmentést ezeknek a cégeknek a fele végez.

Az egyéb informatikai biztonsági megoldások használata kevésbé elterjedt a legalább 5 főt foglalkoztató (számítógéppel ellátott) cégek körében: valamilyen azonosító eljárást egyharmaduk használ (elektronikus aláírást az érintett cégek egytizede használ elfogadóként, 16%-uk aláíróként, egyéb azonosítási eljárást – például PIN kód, biometrikus azonosítás stb. – 24%-uk). Titkosítást a számítógépet használó vállalatok közül minden negyedik alkalmaz, secure szerver 13%-uknál van.

A különböző informatikai biztonsági megoldásokat legjellemzőbben a pénzügyi tevékenység, ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatás ágazatba sorolt vállalatok használják (vírusirtókat 90%-uk, külső adatmentést 62%-uk, tűzfalat 51%-uk, titkosítást 34%-uk, biztonságos szervert 16%-uk, valamilyen azonosító eljárást 43%-uk). A mezőgazdaság, halászat szektorban a számítógéppel ellátott cégek átlagosnál kisebb hányada veszi igénybe a szóban forgó biztonsági megoldásokat.
A víruskeresők és vírusirtók alkalmazását, a tűzfal-használatot és a secure szerverek használatát illetően cégnagyság szerint a 20 fős vállalkozásoknál húzódik a határ: az ennél kisebb cégek átlagos vagy az átlagosnál kisebb arányban, míg az ennél nagyobb cégek az átlagot meghaladó arányban tartoznak a felhasználók közé. Az azonosító eljárások használatát és a külső adatmentés alkalmazását használatát tekintve ugyanez figyelhető meg.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp