Connect with us

technokrata

A távmunka alkalmazása a hazai vállalatoknál

Dotkom

A távmunka alkalmazása a hazai vállalatoknál

A számítógéppel ellátott cégek 7%-ánál van olyan főállású alkalmazott, aki távmunkában dolgozik, azaz legalább hetente egy fél napot rendszeresen a vállalat épületeitől, irodáitól távol dolgozik és munkavégzéséhez valamilyen elektronikus hálózaton keresztül csatlakozik a cég informatikai rendszeréhez.

A GKI Gazdaságkutató Rt. és a T-Mobile Magyarország Rt. által – a Sun Microsystems Magyarország Kft.-vel együttműködve – készített felmérése szerint a számítógéppel ellátott cégek 7%-ánál van olyan főállású alkalmazott, aki távmunkában dolgozik, azaz legalább hetente egy fél napot rendszeresen a vállalat épületeitől, irodáitól távol dolgozik és munkavégzéséhez valamilyen elektronikus hálózaton keresztül csatlakozik a cég informatikai rendszeréhez. Az érintett cégeknél átlagosan körülbelül 6 ilyen alkalmazott található. A távmunkában dolgozók hetente átlagosan közel 4 napot dolgoznak az irodától távol.

A nagyvállalatoknál gyakoribb a távmunka és a gazdasági szolgáltatások szektorban, valamint a szállítás, raktározás, posta, távközlés ágazatban is az átlagosnál nagyobb arányban fordul elő, hogy az alkalmazottak a cég falain kívülről (de a cég számítógépes rendszeréhez csatlakozva) végzik munkájukat. A távmunkában dolgozó alkalmazottak száma az 50 főt vagy ennél több dolgozót foglalkoztató vállalkozásoknál, valamint a pénzügyi szektorban a legmagasabb. (Az irodától távol, távmunkában töltött munkanapokat tekintve sem cégnagyság, sem pedig ágazat szerinti bontásban nem figyelhető meg szignifikáns eltérés.)

A távmunka a mezőgazdaságban, valamint az oktatás, egészségügy és egyéb szolgáltatások ágazatban a legkevésbé elterjedt (mindössze a cégek 1, illetve 2%-ánál van jelen).Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp