Connect with us

technokrata

Jól teljesít a KFKI Csoport: növekvő árbevétel, hatékonyabb működés

Dotkom

Jól teljesít a KFKI Csoport: növekvő árbevétel, hatékonyabb működés

A KFKI Csoport várható idei árbevétele meghaladja majd a 18 milliárd forintot, amely mintegy 7 százalékos növekedést jelent a tavalyi évhez képest.

„A KFKI Csoport várható idei árbevétele meghaladja majd a 18 milliárd forintot, amely mintegy 7 százalékos növekedést jelent a tavalyi évhez képest. Az informatikai holding relatív versenypozícióit megőrizte, piacvezető a hálózatintegráció és az egyedi alkalmazásfejlesztés területén. A magyar gazdasági környezet stabil, az informatikai piacon pedig hosszú évek után először újra fellendülés tapasztalható.” – nyilatkozta sajtótájékoztatóján Ludman Lajos, a KFKI Számítástechnikai Rt vezérigazgatója.

„Az informatikai piac fellendülése és az uniós csatlakozás ellenére az államigazgatási piac költségtakarékos üzemmódban gyengélkedik.” – hangoztatta a cégvezető. Ez abban is megnyilvánul, hogy a KFKI Csoport árbevételén belül a korábbi években tipikus 35-38 százalékos államigazgatási részarány az idén 29 százalékra csökkent. Ennek ellensúlyozásaként a cégnek sikerült a magyar gazdaság eredményesen termelő szektoraiban, a pénzintézetekben, és az éledező telekommunikációs piacon előretörnie.

Ezt támasztotta alá Kászonyi Péter, a KFKI csoport hálózati infrastruktúra-építéssel foglalkozó tagvállalatának, az LNX Hálózatintegrációs Rt.-nek ügyvezető igazgatója is. „Komolyan visszaesett az államigazgatási szektorból származó árbevétel, részben a beruházási keretek csökkenése, részben a hálózati eszközökre vonatkozó központosított közbeszerzés hiánya miatt. Bízunk benne, hogy ez utóbbi mihamarabb megoldódik.” – hangoztatta a cégvezető. Ennek ellenére az LNX újra jó évet zár 2004-ben. Az árbevétel meghaladja a tavalyi 7 milliárd forint feletti teljesítményt. Dinamikus növekedést mutat a néhány éve elkezdett „telefónia” és „call-center” tevékenység – ezek az év végére várhatóan elérik az LNX árbevételének 10 százalékát. Fokozottan nőtt az igény a hálózati adatbiztonság iránt, s emellett a cég a magas hozzáadott értékű tevékenységeiben is növelte potenciálját az amerikai BMC Software-rel nemrég kötött stratégiai együttműködés révén. Az LNX az üzemeltetés jellegű tevékenységek fejlesztésére komoly beruházásokat indított, amelyek révén a vevőszolgálati tevékenység komplett hálózati, PC és szerver üzemeltetéssel egészül ki. Kászonyi Péter bejelentette, hogy partnerük, az amerikai Systimax Solutions elkészült a világújdonságnak számító, 10 Gbps-os rézkábelezési fejlesztésével. Tekintettel arra, hogy ez a megoldás már az idén szállítható, ezzel az LNX még nagyobb adatátviteli teljesítményt tud biztosítani ügyfelei számára – alacsonyabb üzemeltetési költségek (TCO) mellett.

„Az IQSYS Informatikai Rt. az esztendő első 8 hónapjában 2,3 milliárd forint bevételre tett szert, amely összeg 25%-al haladta meg a tavalyi év azonos időszakának eredményét. A bevételen belül a hozzáadott érték 1,2 milliárd forint volt. Az év végére a vállalat 3,7 milliárd forint árbevételt tervez.” – nyilatkozta Verseghi Nagy Miklós ügyvezető igazgató. Az IQSYS-en belül a legtöbb bevételt a pénzintézeti üzletág hozta, emellett jól teljesített az ipari- és a telekommunikációs szektorban is. Figyelemreméltó az egyedi megoldások piacának élénkülése, ezen kívül folyamatosan bővül a komplex informatikai rendszereket üzemeltető vállalatok részéről az alkalmazásintegráció iránti igény. „Legnagyobb projektjeink keretein belül – felhasználó szám és tranzakció szám tekintetében – nemzetközi viszonylatban is jelentős méretű rendszereket hoztunk létre.” – emelte ki a cégvezető. „A fejlesztések során egyre nagyobb hangsúlyt helyezünk az üzemeltetési szempontokra, így ügyfeleink nagyobb megbízhatóságot, és kedvezőbb TCO mutatókat érnek el. A hazai pénzintézetek jelentős fejlesztéseket hajtanak végre az adattárházak terén, és megkezdték a felkészülést a Bázel II. rendszerre, amely a jövő évben jelent majd több megrendelést. Megfigyelhető az a trend is, hogy a dokumentum és tartalomkezelés, valamint a munkafolyamat támogatás egyre inkább felkelti a kis- és közepes cégek érdeklődését is. A hazai kis- és középvállalkozások informatikai szempontból meglévő relatív lemaradását ezekkel a megoldásokkal csökkenteni lehet, ugyanakkor a fejlesztések iránti igény a piac bővülését jelenti az IQSYS számára.

A KFKI Csoport tagvállalatonkénti részesedése
Az ICON Számítástechnikai Rt. ebben az évben indította el az IT Tanácsadás üzletágat, amelynek küldetése, hogy beruházási és üzemeltetési szaktanácsadással segítse az ügyfeleket, és ennek eredményeként az informatika szorosan az üzleti folyamatokat és a szervezeti célokat szolgálja. Az új üzletág beváltotta az előzetes várakozásokat és ígéretes jövő előtt áll – mondta el Tóth István, a KFKI Csoport számítástechnikai infrastruktúra építéssel, informatikai biztonsággal foglalkozó tagvállalatának ügyvezető igazgatója. A cég a tavalyi évhez képest kis mértékben növelni tudta a bevételeit az első hat hónapban, emellett örvendetes, hogy a cég költségei jelentősen csökkentek ugyanezen periódus alatt, ami hatékonyságnövelést és nagyobb profitot jelent. Az ICON ebben az évben várhatóan 700 projektet valósít meg, az árbevétel meghaladja majd a 4 milliárd forintot. Az ICON esetében az egyes ipari szektorok bevételi aránya nem változott jelentősen, az államigazgatás nem esett vissza, a pénzintézeti szektor bevételei nőttek. 2004. október 7-én Steve Ballmer a legdinamikusabban növekvő Microsoft partneri címet adta át Salamon Mártonnak, a cég elnökének.

„A KFKI Csoport vállalati alkalmazásokkal foglalkozó tagvállalatának idei várható árbevétele 1,2 milliárd forint lesz.” – nyilatkozta Tusor Tibor, a KFKI ISYS Informatikai Kft. ügyvezető igazgatója. A cég fő vállalati megoldása az MFG/PRO integrált vállalatirányítási rendszer, amelynek első háromnegyed éves árbevétele 16 százalékkal haladta meg az elmúlt év ugyanezen időszakát. A cég jól teljesített a hagyományosan ezt a rendszert kedvelő gép- és járműipari ágazatban, erősítette pozícióját az élelmiszeripar területén és az új fejlesztéseknek köszönhetően a papíripari szektor felé is nyitni tudott. A vállalat ügyfeleinek száma az első háromnegyed évben 10 százalékkal emelkedett. „Növekedés továbbra is a középvállalati szegmensben várható, habár a kis- és középvállalatoknál továbbra is probléma a forráshiány, és ezen az uniós és állami tenderek sem sokat segítenek jelenleg a bonyolult és hosszadalmas pályázati rendszer miatt.” – hívta fel a figyelmet a cégvezető. A vállalat idén kezdte meg a Microsoft Navision rendszerének forgalmazását, amelyre nagy hangsúlyt fektet a jövőben.

Ludman Lajos azt is kifejtette, hogy az uniós csatlakozás ugyan még nem hozott szemmel látható informatikai piacbővülést, de látszik, hogy az Unió a kis- és középvállalatoknál végre valódi forrásokat teremthet a későbbikben. Évek óta beszélünk a kis- és középvállalati piacról, csakhogy ezeknek a cégeknek általában eddig nem volt pénzük informatikai fejlesztésekre. Az uniós csatlakozás teremti meg Magyarországon a kis- és középvállalatok valóban fizetőképes piacát.

A sajtótájékoztatón részt vett Daniel Thorniley, az Economist nemzetközi trendkutató hálózatának elnökhelyettese, aki előadásában a kelet-európai térség helyzetéről és középtávú kilátásairól beszélt. Felhívta a figyelmet a magyar, cseh és lengyel piac versengő helyzetére, az ukrán és orosz piacban rejlő növekedési potenciálra. Kiemelte, hogy a kelet-európai régió gazdasági növekedése világszinten is a legmagasabb – 4,5% – lehet, amely várhatóan 0,5%-al haladja meg a környező régiók, azaz a Közel-Kelet és Ázsia várakozásait. Előadásában az ismert közgazdász külön figyelmet szentelt az IT szektor várható eredményeire, melynek 2005-ben magas, 10-13%-os növekedést jósol.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek