Connect with us

technokrata

Az első, notebookokhoz tervezett Sound Blaster hangkártya

Dotkom

Az első, notebookokhoz tervezett Sound Blaster hangkártya

A Creative útjára bocsátotta PCMCIA slotba illeszkedő Sound Blaster Audigy 2 ZS Notebook hangkártyáját, mely kis méreteivel és nagy tudásával jellemezhető leginkább.

A tegnapi nap folyamán, a Ramiris dealernap alkalmából a cikk írója is megláthatta, meghallhatta a Creative egyik lengyel előadója által bemutatott kicsiny eszközt. A 24 bites, nyolccsatornás hangkártya PCMCIA-s kialakításának nagy előnye, hogy könnyen behelyezhető bármelyik hordozható számítógépbe, mely rendelkezik ilyen slottal. Szinte hihetetlen, de akár 5.1-es vagy 7.1-es hangzás előállítására is képes. A kártya voltaképp a Sound Blaster Audigy 2 ZS PCI lekicsinyített változata.

Hivatalosan, a világ számára egyébként a World Cyber Games 2004-en került bemutatásra az eszköz: az október 7-10-e között, San Francisco-ban zajló eseményen egy interaktív prezentáció keretei között debütált a hangkártya. Mala Sharma, a Creative Labs termékmarketing részlegének igazgatója szerint az új Sound Blaster Audigy minden noteszgép tulajdonos számára fontos upgrade lehetőséget kínál, akinek az otthoni géptől távol is fontos a megfelelő hangzás; legyen szó akár MP3 file-ok lejátszásáról vagy filmek megszólaltatásáról.

Több mint négyszáz játék támogatja az EAX hangzást, azt a szabványt, mely a háromdimenziós hanghatások életszerű megvalósításáért felel. A noteszgépeken korábban soha el nem ért hangzás 4.0-s változatát hardveres támogatás segíti, így véve le a számításigényes feladatok terhét a processzor ˝válláról˝. Mintavételezési frekvenciája 192 kHz, jel/zaj viszonya pedig az integrált megoldásokhoz képest kiemelkedően jó 104 dB-es értéket is eléri.

Az Egyesült Államokban 130 dollárra ˝belőtt˝ termék itthoni áráról egyelőre nincs pontos információ; de ha figyelembe vesszük a magyar bemutatót prezentáló előadó által többször hangoztatott szlogent (miszerint a Creative nem akar drága cég lenni), akkor remélhetőleg (nettó) harmincezer forintnál nem kerül majd többe a noteszgépekbe szánt Sound Blaster Audigy.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák