Connect with us

A Sony felhagy a másolásvédett CD-k erőltetésével

Dotkom

A Sony felhagy a másolásvédett CD-k erőltetésével

Az óriáskonszern talán elsőként ismerte fel, hogy sok értelme nincsen a másolásvédelemnek zenei korongok esetében.

A Sony két éven keresztül igyekezett ˝népszerűsíteni˝ a másolásvédett optikai lemezeket, megakadályozandó a korongok illegális másolásának nagyarányú terjedését. A korábban mindenféle kötöttségektől mentes CD-ket a Sony már jó ideje ellátta védelmi technológiával, ám nemrég nyilvánosságra hozták, hogy felhagynak ezzel az eljárással.

Kimiko Ohashi, a vállalat egyik szóvivője még a hét elején jelentette be a Sony Music Entertainment döntését. A közlés szerint ennek legfőbb okául az illegális CD-másolás ellen szóló üzenetük hatástalansága szolgált. A cég ugyanis felismerte, hogy a legnagyobb kalózkodást nem a fizikai korongok lemásolásával követik el az emberek, hanem az Interneten át zajló ingyenes file-csere az, ami komoly fejtörést jelent középtávon a kiadóknak.

Egyre nagyobb rugalmasságról tesz tanúbizonyságot a távol-keleti óriásvállalat: nemrég írtunk arról, hogy az MP3 formátumot is levette a ˝mostohalistáról˝. A walkman létrehozója korábban bejelentette, hogy változtat stratégiáján, annak érdekében, hogy ezzel az Apple elé tudjon kerülni, már ami a hordozható, digitális zenelejátszók értékesítését illeti. A Sony ugyanis eddig csak a saját jogvédett formátumát használó eszközöket adott ki (ha az audió CD-ket megszólaltatni képes termékeket nem számítjuk ide), az Atrac formátum azonban eleve hátrányból indult, mivel nem állt mögötte olyan háttér, mint az Apple esetében a cég saját zeneáruháza. Ugyan a formátum befelé nyitott, azaz például az MP3-akat át lehet kódolni ilyen típusú zenei file-okba, de ez időigényes és nem nevezhető éppenséggel felhasználóbarátnak.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom