Connect with us

technokrata

Trükkös másolásvédelem a játékoknak

Dotkom

Trükkös másolásvédelem a játékoknak

A modernkori szoftverkalózkodásban a CD-k másolásvédelme legtöbbször már mit sem ér, hiszen az Interneten terjednek a játékok, s többnyire winchesterről telepítik fel a warezelők. Egy trükkös megoldás azonban ennek is keresztbe tud tenni.

Az első, nagy visszhangot kiváltó trükkös másolásvédelem a Settlers második részében jelentkezett: maga a játék telepíthető, használható volt, csupán egyetlen apró módosítást tettek a fejlesztők a szoftverbe, ami miatt végeredményben élvezhetetlenné vált a kikapcsolódás (a fegyverkovács kard helyett disznót ˝gyártott˝, ezek után pedig a katonák képtelenek voltak sikeresen szembeszállni az ellenséggel). Az újabb kiadású, Macrovision által kifejlesztett Fade technológia aztán szintén nem magát a védett tartalom lemásolását akadályozta meg, hanem a másolattal való játék örömét rontotta el. Ezen trükk leginkább az igen sikeres utat bejárt Operation Flashpoint FPS játék révén vált ismertté. Akik másolt lemezről telepítették, majd futtatták a szoftvert, azoknál bizonyos időközönként előfordultak furcsaságok: a játékos által irányított kommandós egyszer csak mindenféle külső behatás nélkül holtan esett össze, de lehetne említeni azt is, amikor a kiürült fegyvertárat nem lehetett újratölteni.

Napjainkban egyre nehezebb ilyenfajta trükkökkel fellépni a warezelőkkel szemben, hiszen az Internetről képformátumban töltik le az eredetivel bitre pontosan megegyező kópiákat (vagy már rögtön érkezik a megfelelő törés az image-ben), amiket legtöbbször ki sem írnak CD-re vagy DVD-re, hanem a merevlemezről használják. Ehhez szükség van egy olyan programra, ami képes virtuális optikai meghajtót létrehozni egy könyvtárból – ilyen például a Daemon Tools. Ezt azonban felismerték a játékfejlesztők is, legalábbis a Black Sea Studios, ahol lépéseket tettek ezügyben.

A kiadó Knights of Honor című játékának másolásvédelme – legalábbis egy, a szoftverhez (most ne firtassuk, milyen módon) hozzájutott felhasználó szerint – eltávolítja a Daemon Tools egyik DLL állományát. A másolásvédelmi eljárásokat is emulálni képes alkalmazás enélkül működésképtelen, vagyis a lemásolt játék hiába van feltelepítve, mikor igényli a futásához szükséges lemezt, azt a felhasználó nem tudja prezentálni (legalábbis virtuális a meghajtóban nem), mivel a Daemon Tools működésképtelenné válik. Sőt, mi több, az is követelménye a játéknak, hogy a rendszer, amire feltelepítésre kerül, mentes legyen médiaíró szoftvertől.

Amint arról beszámolt a jelenséget elsőként tapasztaló felhasználó, a játék futtatásakor azonnal hibaüzenetet kapott (Conflict, please deactivate or uninstall BlindWrite/CopyToDVD Patin-Couffin driver), majd amikor eleget tett a felkérésnek, fel kellett oldania a Daemon.dll file írásvédettségét. Ezután elindult a játék, ám amikor újraindította számítógépét, a kérdéses állományt hiányolta a rendszer. Egy rövid ellenőrzés után kiderült, hogy azért, mert az egyszerűen eltűnt a könyvtárából. Közvetlen bizonyítékot ugyan nem tudott szolgáltatni az esetről beszámoló internetező, de szerinte nem állhat más a háttérben, mint a játék védelmének működése.

Az persze komoly vitát kelthet, hogy egy szoftvernek van-e joga a rendszer más elemeit ilyen szinten módosítani, azaz letörölni egy másik alkalmazás részét vagy egészét…Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp