Connect with us

technokrata

Forgalomban az első biometrikus Thinkpad notebook

Dotkom

Forgalomban az első biometrikus Thinkpad notebook

Az IBM ujjlenyomat-olvasóval integrálta a biztonsági alrendszert, így még nagyobb biztonságban lehetnek a noteszgépen tárolt adatok.

Az iparág egyik legbiztonságosabb noteszgépének minősülő ThinkPad család egy olyan modellel bővült, amely egyszerűsített hozzáférést biztosít a jelszóval védett személyi és pénzügyi információkhoz, webhelyekhez, dokumentumokhoz és e-mail üzenetekhez nagyfokú adatvédelem mellett: erről a beágyazott biztonsági alrendszer és az új biometrikus képesség gondoskodik. ˝Az első biometrikus ThinkPad a beágyazott biztonsági alrendszert egy ujjlenyomat-olvasóval kombinálja, ezáltal egy beépített, és nem ráépített biztonsági réteg jön létre.˝ – közölte Fran O’Sullivan, az IBM Personal Computing Division vezérigazgatója.

Az ujjlenyomat-olvasó a ThinkPad T42-es modellek némelyikének lesz a tartozéka. Az új olvasó a kurzormozgató nyilak alatt helyezkedik el, a csuklótámaszba építve. A felhasználó úgy léphet be a rendszerbe – illetőleg a szoftverbe, alkalmazásba, webhelyre vagy adatbázisba –, hogy ujját a kisméretű, vízszintesen elhelyezett szenzorra illeszti. A szkennelés mindössze néhány másodpercet vesz igénybe, így a legnagyobb biztonság kényelemmel is párosul e notebookokban, mégpedig standard funkcióként. Ez a fajta ujjlenyomat-olvasó több információt rögzít, mint a hagyományos ˝képolvasó˝ technikák, mivel a hamis azonosítás megelőzése érdekében az ujjbegy felületének nagyobb részét tapogatja le.

Az IBM on demand biztonsági architektúra és a ThinkVantage technológia

Az IBM mind a hardver, mind a szoftver vonatkozásában továbbfejlesztette biztonsági alrendszerét, az Embedded Security Subsystemet is: megjelent a Client Security Software új, 5.4-es verziója, melynek jellemzői a biztonságos jelszókezelő rendszer (Password Manager), a leegyszerűsített használat és telepítés, továbbá hogy a rendszert az IBM első ízben szállítja előtelepítve. Az új verzió lehetőséget nyújt az ujjlenyomat-azonosítás és a komplex jelszavas védelem váltakozó, vagy kombinált alkalmazására. Az új szoftver és a beépített biztonsági chip varratmentesen integrált az ujjlenyomat-olvasóval, ami fokozott biztonságot nyújt a legkényesebb információk – például titkosítási kulcsok, elektronikus azonosítók, jelszavak – számára és megvédi azokat az illetéktelen hozzáféréstől.

Az Embedded Security Subsystem az IBM ThinkVantage Technologies névvel jelzett technológiáinak egyik legfontosabb eleme. Olyan eszközkészlet, amely megkönnyíti a ThinkPad notebookok és a ThinkCentre asztali számítógépek üzembe helyezését, hálózatra kapcsolását, védelmét és támogatását. Az ujjlenyomat-olvasó csupán az egyik lépcsőfok az IBM biztonsági megoldásainak koncentrikus rendszerében. A többi elem között szerverek, operációs rendszerek, továbbá azonosító-kezelő, köztes-szoftver, web-biztonsági, hálózati elérési, tárolási, rendszerfelügyeleti és tanácsadási megoldások szerepelnek. Ezek védelmet nyújtanak az adatoknak a hackerek, a kártékony vírusok, férgek és a spam-áradat támadásaival szemben, továbbá gondoskodnak az új vezeték nélküli technológiák, illetve a hatóságok által előírt követelmények teljesüléséről is.

A fentieken túlmenően az IBM az Utimaco Safeware informatikai biztonságtechnológiai céggel közösen bejelentette, hogy az IBM jogot szerzett az Utimaco szoftvereinek viszonteladására. Ezzel megteremti a lehetőséget ügyfelei számára a teljes merevlemez titkosítására, ami egy notebook elvesztése vagy eltulajdonítása esetén megakadályozza a jogosulatlan hozzáférést. Az Utimaco Safeguard Easy nevű megoldása az első teljes merevlemez-titkosító termék, amely bizonyítottan kompatibilis az IBM Rescue and Recovery technológiával. Ez utóbbi egy ThinkVantage technológia, amely a teljes merevlemez automatikus archiválására és helyreállítására szolgál, védelmet nyújtva az adatvesztés ellen vagy az operációs rendszer összeomlása esetén.

Csatlakoztathatóság és hordozhatóság

A keskeny, könnyű kivitelben gyártott ThinkPad T42 legkarcsúbb modellje mindössze 2,5 centiméter magas, utazótömege pedig alig éri el a 2 kg-ot. Az IBM akkumulátor-konfigurációja révén a kilenc-cellás, hosszú élettartamú akkumulátorral ellátott modellek akár 7,5 órás működésre képesek. A mobil felhasználók ezzel a notebookkal a Pentium M processzor, a meghosszabbított működés és a vezeték nélküli kapcsolat számos módjának előnyeit élvezhetik. 1,8 GHz-es 745 Pentium M processzorral készül. A ThinkPad T42 az IBM rugalmasságának köszönhetően képes a 11b, 11 b/g és 11 a/b/g wireless illetve Bluetooth technológiákat alkalmazó megoldások kiszolgálására. Ezen túlmenően, valamennyi T42-es notebookban van beépített modem, gigabites Ethernet és infravörös port is.

A T42 fel van szerelve az IBM szabadalmaztatott merevlemez-védelmi technológiájával, ami megvédi az adatokat és ellenállóbbá teszi a gépet, különösen az üzleti utazások viszontagságaival szemben. Az IBM Active Protection System a személyautók légzsákjainak működési elvén alapuló technológia, melynek lényege, hogy az alaplapba épített mikrochip észleli a gép mozgásának felgyorsulását (például eséskor), és erre reagálva átmenetileg parkoltatja az író/olvasó fejet. A gyors reakció segít kivédeni a merevlemez bizonyos – főként leeséskor bekövetkező – töréseit, ezáltal hozzájárul a teljes adatvesztés elkerüléséhez, és végső soron csökkenti az állásidőt valamint a szervizelési költségeket.

Árak, forgalomba hozatal

A ThinkPad T42 notebook október 19-től vásárolható meg az IBM egyes üzleti partnerein keresztül. Az ujjlenyomat-olvasóval felszerelt modellek ára 2100 eurónál kezdődik.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp