Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az IBM új szoftvere felgyorsítja az üzleti információk keresését

Dotkom

Az IBM új szoftvere felgyorsítja az üzleti információk keresését

A maga nemében teljesen újszerű DB2 szoftver a másodperc törtrésze alatt rátalál a fontos üzleti információra.

Az IBM bejelentette az iparág első olyan szoftverének forgalomba hozatalát, amely a keresett üzleti információt egy másodpercen belüli válaszidővel megtalálja annak ellenére, hogy a keresést több millió dokumentumon futtatja végig. Ez azt jelenti, hogy az új keresőrendszert használó vállalat valós idejű üzleti információhoz jut, ennek alapján döntései hatékonyabbak lesznek és a piaci versenyben is jobban helyt tud állni.

A Masala kódnéven futó DB2 Information Integrator szoftver bejelentésével új értelmezést nyer az üzleti intelligencia: ez a maga nemében az egyetlen olyan szoftver, amely „virtuális adatbázisként” használható. Lényege, hogy az ügyfél közvetlen keresést folytathat a legkülönbözőbb, az IBM vagy más termékeivel működtetett információ-forrásokban – például ügyfélszolgálati nyilvántartásban, fotógyűjteményekben, e-mail levelezésben, számadatokat tartalmazó táblázatokban és egyéb formátumú információ-hordozókban – és ugyanúgy azonnal hozzájut az eredményhez, mintha mindez együtt, egy helyen lenne tárolva.

A szoftver ezen túlmenően arra is képes, hogy a különböző adatforrások között valós időben szinkronizálja az információt, és másodpercenként több mint 15.000 tranzakció replikálására képes. Ez nagy segítség például egy internetes kereskedőcégnek, mert lehetővé teszi, hogy az adatokat a különböző helyszínek között szinkronizálva napi 24 órán keresztül működésben tartsa az ügyfélportálokat.

A vállalatok egyre nagyobb erőkkel keresik a módját, hogyan szerezhetnének valós idejű betekintést azokba üzleti információkba, amelyekre építeni lehet a vállalat működésének átalakításában. Ennek során három korlátba üköznek: az egyik az információ puszta tömege. A másik az információ típusainak különbözősége és az a tény, hogy a tárolás számos, különböző gyártótól származó adattárban történik. A harmadik akadály, hogy mindezekre az információkra valós időben lenne szükség. Óriási feladat mindezt hozzáférhetővé tenni – és hasznosítani is. Egyes elemzők szerint ma a cégek éves informatikai büdzséjének 40 százaléka az integrációra megy el.

A DB2 Information Integrator az egyetlen szoftver, amely az itt felsorolt nehézségeket veszi célba: a vállalat információs eszközeit egyetlen nézetbe foglalva jeleníti meg, mégpedig az információ eredeti helyéről való elmozdítása nélkül, és ügyfeleitől sem kell megkövetelnie a cégnek, hogy cseréljék más technikára saját információ-forrásaikat.

Egy példa: az alkalmazottak folyamatosan látják mindazokat a tartalomforrásokat – addigi megrendeléseket, e-mail levelezést, webes katalógusokat, faxon elküldött szerződéseket –, melyek segítségével 360-fokos profilt állíthatnak össze az általuk kezelt ügyfelekről. Mindezt kevesebb mint egy másodperc alatt! Manuális módszerekkel órákig, vagy akár napokig is eltartana ez a munka.

Nem véletlen, hogy olyan szervezetek, mint Kína elsőszámú biztosítótársasága, a Taikang Life a DB2 Information Integratort választotta a csoportos kötvények, az egyéni kötvények és a pénzügyi adatbázisok összevont, teljes körű áttekintését nyújtó rendszer létrehozásához. Ennek eredményeként a társaság 90 százalékkal tudta csökkenteni a jelentések készítésére fordított munkaórák számát, a vezetők pedig naprakész áttekintést kapnak mobiltelefonon a vállalat teljesítményéről.

Azonnal elérhető az üzleti információ
Az IDC szerint a nagyvállalatok alkalmazottai naponta akár három órát elpazarolhatnak hiábavaló információ-vadászattal olyan módszerekkel, amelyek esetleges „találatok” tömkelegét kínálják fel a munkavégzéshez valóban szükséges információk helyett. A DB2 Information Integrator egyedülálló indexelési és előhívási technológiája ezzel szemben egyetlen kulcsszó vagy kifejezés megadásával intranetek, extranetek, vállalati és nyilvános webhelyek, relációs adatbázisok és tartalomtárak pásztázásával a megfelelő üzleti információt jelöli meg.

Ez a szoftver más, mint a szokványos Internet-alapú, HTML-tartalomra koncentráló internetes keresőmotorok. Az üzleti tartalmak keresése és a legrelevánsabb találatok kiválasztása más technológiát igényel, mint amit az Internet webkeresői használnak, mivel a dokumentumok általában nem kapcsolódnak egymáshoz. Az információ biztonsága itt kiemelt szempont, és a puszta hozzáférés is sokkal nehezebb. A DB2 Information Integrator az IBM Research által kifejlesztett, egyedülálló „relevancia-algoritmust” használ, amely a vállalati tartalomról magas fokon releváns találatokat eredményez. Kezelése egyszerű, mivel az elemző funkciók be vannak építve, így a rendszergazdának nem kell sok időt töltenie a rendszer hangolásával a jó minőségű eredmények kinyerése érdekében.

Az IBM ezt a keresőtechnológiát egy korai verzióban feltelepítette saját intranet hálózatára, amely egyike a legnagyobb vállalati intraneteknek az egész világon. Több mint 300.000 dolgozót szolgál ki világszerte, mintegy 10.000 különálló webhellyel. A DB2 Information Integrator nem kevesebb, mint 80.000 lekérdezést tudott kezelni egyetlen nap alatt, és egy másodpercen belül kiadta az IBM intranet hálózatának mind a hétmillió, egyedi oldalán lefuttatott keresés eredményét.

A DB2 Information Integrator a fentieken túlmenően képes az adattárházakban a korábbi értékesítési tranzakciókról tárolt rekordok és a valós idejű eladási információk, sőt a srukturálatlan tartalmak – például szállítói szerződések – közötti kereszthivatkozások létrehozására is. A felhasználó teljes képet alkothat az egyes termékekhez kapcsolódó teljesítmény-adatokról szállítókra bontva, és ez szemléltethető például „faliújságként”, vagy akár a vállalati portálon. Ennek alapján a gyártásért felelős vezető értékelni tudja az eredményeket egyes beszállítók viszonylatában, és akár nagyobb kedvezményeket is el tud érni.

Autonóm számítástechnikai funkciók
A szoftver a felügyelet költségeinek mérsékléséhez is hozzájárul néhány forradalmian új funkcióval, amelyek segítségével a rendszer automatikusan optimalizálja és monitorozza magát, sőt értesítést is küld a rendszergazdának, ha például változás történt a konfigurációban vagy üzemképtelenné vált a szerver. Vagyis a rendszergazdák több figyelmet szentelhetnek a stratégiailag fontosabb feladatoknak az időrabló felügyeleti teendők helyett.

A konfigurálás perceket – és nem órákat – vesz igénybe, mivel a rendszergazda útmutatást kap az adatkeresési, az induló konfigurálási illetve az összetettebb gyorsítótárazási feladatokhoz. A szoftver a back-end erőforrásokban bekövetkezett változásokról, például szerverkiesésekről vagy bővítésekről automatikus értesítést küld a rendszergazdának, aki erre gyorsan reagálva el tudja végezni a rendszer optimalizálását a teljesítménycsökkenés elkerülése érdekében.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés