Connect with us

technokrata

Az IBM új szoftvere felgyorsítja az üzleti információk keresését

Dotkom

Az IBM új szoftvere felgyorsítja az üzleti információk keresését

A maga nemében teljesen újszerű DB2 szoftver a másodperc törtrésze alatt rátalál a fontos üzleti információra.

Az IBM bejelentette az iparág első olyan szoftverének forgalomba hozatalát, amely a keresett üzleti információt egy másodpercen belüli válaszidővel megtalálja annak ellenére, hogy a keresést több millió dokumentumon futtatja végig. Ez azt jelenti, hogy az új keresőrendszert használó vállalat valós idejű üzleti információhoz jut, ennek alapján döntései hatékonyabbak lesznek és a piaci versenyben is jobban helyt tud állni.

A Masala kódnéven futó DB2 Information Integrator szoftver bejelentésével új értelmezést nyer az üzleti intelligencia: ez a maga nemében az egyetlen olyan szoftver, amely „virtuális adatbázisként” használható. Lényege, hogy az ügyfél közvetlen keresést folytathat a legkülönbözőbb, az IBM vagy más termékeivel működtetett információ-forrásokban – például ügyfélszolgálati nyilvántartásban, fotógyűjteményekben, e-mail levelezésben, számadatokat tartalmazó táblázatokban és egyéb formátumú információ-hordozókban – és ugyanúgy azonnal hozzájut az eredményhez, mintha mindez együtt, egy helyen lenne tárolva.

A szoftver ezen túlmenően arra is képes, hogy a különböző adatforrások között valós időben szinkronizálja az információt, és másodpercenként több mint 15.000 tranzakció replikálására képes. Ez nagy segítség például egy internetes kereskedőcégnek, mert lehetővé teszi, hogy az adatokat a különböző helyszínek között szinkronizálva napi 24 órán keresztül működésben tartsa az ügyfélportálokat.

A vállalatok egyre nagyobb erőkkel keresik a módját, hogyan szerezhetnének valós idejű betekintést azokba üzleti információkba, amelyekre építeni lehet a vállalat működésének átalakításában. Ennek során három korlátba üköznek: az egyik az információ puszta tömege. A másik az információ típusainak különbözősége és az a tény, hogy a tárolás számos, különböző gyártótól származó adattárban történik. A harmadik akadály, hogy mindezekre az információkra valós időben lenne szükség. Óriási feladat mindezt hozzáférhetővé tenni – és hasznosítani is. Egyes elemzők szerint ma a cégek éves informatikai büdzséjének 40 százaléka az integrációra megy el.

A DB2 Information Integrator az egyetlen szoftver, amely az itt felsorolt nehézségeket veszi célba: a vállalat információs eszközeit egyetlen nézetbe foglalva jeleníti meg, mégpedig az információ eredeti helyéről való elmozdítása nélkül, és ügyfeleitől sem kell megkövetelnie a cégnek, hogy cseréljék más technikára saját információ-forrásaikat.

Egy példa: az alkalmazottak folyamatosan látják mindazokat a tartalomforrásokat – addigi megrendeléseket, e-mail levelezést, webes katalógusokat, faxon elküldött szerződéseket –, melyek segítségével 360-fokos profilt állíthatnak össze az általuk kezelt ügyfelekről. Mindezt kevesebb mint egy másodperc alatt! Manuális módszerekkel órákig, vagy akár napokig is eltartana ez a munka.

Nem véletlen, hogy olyan szervezetek, mint Kína elsőszámú biztosítótársasága, a Taikang Life a DB2 Information Integratort választotta a csoportos kötvények, az egyéni kötvények és a pénzügyi adatbázisok összevont, teljes körű áttekintését nyújtó rendszer létrehozásához. Ennek eredményeként a társaság 90 százalékkal tudta csökkenteni a jelentések készítésére fordított munkaórák számát, a vezetők pedig naprakész áttekintést kapnak mobiltelefonon a vállalat teljesítményéről.

Azonnal elérhető az üzleti információ
Az IDC szerint a nagyvállalatok alkalmazottai naponta akár három órát elpazarolhatnak hiábavaló információ-vadászattal olyan módszerekkel, amelyek esetleges „találatok” tömkelegét kínálják fel a munkavégzéshez valóban szükséges információk helyett. A DB2 Information Integrator egyedülálló indexelési és előhívási technológiája ezzel szemben egyetlen kulcsszó vagy kifejezés megadásával intranetek, extranetek, vállalati és nyilvános webhelyek, relációs adatbázisok és tartalomtárak pásztázásával a megfelelő üzleti információt jelöli meg.

Ez a szoftver más, mint a szokványos Internet-alapú, HTML-tartalomra koncentráló internetes keresőmotorok. Az üzleti tartalmak keresése és a legrelevánsabb találatok kiválasztása más technológiát igényel, mint amit az Internet webkeresői használnak, mivel a dokumentumok általában nem kapcsolódnak egymáshoz. Az információ biztonsága itt kiemelt szempont, és a puszta hozzáférés is sokkal nehezebb. A DB2 Information Integrator az IBM Research által kifejlesztett, egyedülálló „relevancia-algoritmust” használ, amely a vállalati tartalomról magas fokon releváns találatokat eredményez. Kezelése egyszerű, mivel az elemző funkciók be vannak építve, így a rendszergazdának nem kell sok időt töltenie a rendszer hangolásával a jó minőségű eredmények kinyerése érdekében.

Az IBM ezt a keresőtechnológiát egy korai verzióban feltelepítette saját intranet hálózatára, amely egyike a legnagyobb vállalati intraneteknek az egész világon. Több mint 300.000 dolgozót szolgál ki világszerte, mintegy 10.000 különálló webhellyel. A DB2 Information Integrator nem kevesebb, mint 80.000 lekérdezést tudott kezelni egyetlen nap alatt, és egy másodpercen belül kiadta az IBM intranet hálózatának mind a hétmillió, egyedi oldalán lefuttatott keresés eredményét.

A DB2 Information Integrator a fentieken túlmenően képes az adattárházakban a korábbi értékesítési tranzakciókról tárolt rekordok és a valós idejű eladási információk, sőt a srukturálatlan tartalmak – például szállítói szerződések – közötti kereszthivatkozások létrehozására is. A felhasználó teljes képet alkothat az egyes termékekhez kapcsolódó teljesítmény-adatokról szállítókra bontva, és ez szemléltethető például „faliújságként”, vagy akár a vállalati portálon. Ennek alapján a gyártásért felelős vezető értékelni tudja az eredményeket egyes beszállítók viszonylatában, és akár nagyobb kedvezményeket is el tud érni.

Autonóm számítástechnikai funkciók
A szoftver a felügyelet költségeinek mérsékléséhez is hozzájárul néhány forradalmian új funkcióval, amelyek segítségével a rendszer automatikusan optimalizálja és monitorozza magát, sőt értesítést is küld a rendszergazdának, ha például változás történt a konfigurációban vagy üzemképtelenné vált a szerver. Vagyis a rendszergazdák több figyelmet szentelhetnek a stratégiailag fontosabb feladatoknak az időrabló felügyeleti teendők helyett.

A konfigurálás perceket – és nem órákat – vesz igénybe, mivel a rendszergazda útmutatást kap az adatkeresési, az induló konfigurálási illetve az összetettebb gyorsítótárazási feladatokhoz. A szoftver a back-end erőforrásokban bekövetkezett változásokról, például szerverkiesésekről vagy bővítésekről automatikus értesítést küld a rendszergazdának, aki erre gyorsan reagálva el tudja végezni a rendszer optimalizálását a teljesítménycsökkenés elkerülése érdekében.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp