Connect with us

18 szolgáltató megállapodása az internetezők érdekében

Dotkom

18 szolgáltató megállapodása az internetezők érdekében

A Hírközlési Fogyasztói Jogok Képviselője a szolgáltatókkal folytatott egyeztetés során, a nemzetközi példákra támaszkodva többlépcsős megoldást dolgozott ki az úgynevezett betárcsázó programok ellen. Az erről szóló megállapodást a Hírközlési Fogyasztói Jogok Képviselője kedden tizennyolc szolgáltatóval írta alá.

2001-ben jutott a hatóság tudomására, hogy léteznek olyan szoftverek, amelyek sokszor a felhasználó tudta nélkül emeltdíjas, vagy külföldi telefonszámokat hívnak fel. A felhasználó a hívásról, arról, hogy betárcsázó program áldozata lett, a legtöbb esetben csak váratlanul magas telefonszámlája kézhezvételekor értesül.

A Hírközlési Fogyasztói Jogok Képviselője (HFJK) és a szolgáltatók között létrejött megállapodásnak megfelelően a szolgáltatók folyamatosan a HFJK tudomására hozzák a veszélyes telefonszámokat, azokat, amelyeket a ˝betárcsázó˝ programok a felhasználók elővigyázatlansága miatt, a fogyasztók tudta nélkül, költségüket megnövelve felhívnak. A HFJK honlapján közzéteszi ezeket a számokat, ezek listáját folyamatosan bővíti és aktualizálja. Az új számokról külön is értesíti a megállapodást aláíró szolgáltatókat.

A megállapodást aláíró távközlési szolgáltatók letiltják a ˝betárcsázó és egyéb gyanús számok˝ listáján szereplő számok automatikus kapcsolását, és azokat csak kézi kapcsolással teszik elérhetővé. A hívás előtt tehát a hívónak szóban is meg kell erősítenie hívási szándékát. Enélkül, tehát modemes Internet-kapcsolat esetén nem valósul meg automatikusan a veszélyes szám kapcsolása.

Ismeretes, hogy a betárcsázó programok üzemeltetői szinte hetente változtatják azokat a külföldi telefonszámokat, amelyek a visszaéléseiket lehetővé teszik. Új, a ˝betárcsázó és egyéb gyanús számok˝ listájára még fel nem került számok automatikus hívása ellen többféle, szoftveres védelem létezik. Ezek a szoftverek a HFJK honlapján folyamatosan letölthetők a felhasználók számára.

Az alábbi három program letöltése biztosított:
A Spybot Search & Destroy és a Lavasoft Ad-aware programok megakadályozzák, hogy a felhasználó számítógépe betárcsázó kémprogramot töltsön le illetve eltávolítja azt. Ezeket a programokat a Microsoft is ajánlja (illetve megtalálható a Terminal Download szerverén is). A Dial Control Personal Edition 1.04 programmal, beállítható, hogy a program csak a helyi és a 06-51-es hívásokat engedje, hagyja tárcsázni.

A megállapodásnak köszönhetően az Internet Szolgáltatók Tanácsa vállalta:

– valamennyi új előfizető az előfizetői szerződés mellékleteként értesül a trójai programok veszélyéről, a védekezés adott módjáról
– az említett programokat telepítő CD-n is megkapja.
– a régi előfizetőket a veszélyről és a védekezés lehetséges módjairól e-mailben értesítik az Internet Szolgáltatók Tanácsának tagjai
– A HFJK által megfogalmazott tájékoztatást mellékelnek a szolgáltatók a számlalevélhez is

A nem kívánt tárcsázó programok elleni hatékony védekezés eszközeként az NHH egy banner kampányt is indít. Az internetes betárcsázó trójai problémák elleni komplex védelemmel az NHH az EU-ban szokásosnál összetettebb és biztonságosabb megoldást kínál a fogyasztóknak.

A megállapodást aláíró szolgáltatók

Agnátus-Pont 2004 Távközlési Szolgáltató Kft.
AMTEL Hang és Internet Kommunikáció Magyarország Kft.
BT Limited Magyarország Fióktelepe
Com.unique Telekommunkiációs Szolgáltató Kft.
EMITEL Távközlési Rt.
eTel Magyarország Távközlési Kft.
EXTERNET Informatikai Szolgáltató Kft.
GTS-DataNet Távközlési Kft.
H 1 Telekom Távközlési és Kereskedelmi Kft.
HUNGAROTEL Távközlési Rt.
InTeleCom Telekommunikációs és Szolgáltató Kft.
INVITEL Távközlési Szolgáltató Rt.
Keystone-Inc. Kft.
MATÁV Rt.
MONOR Telefon Társaság Rt.
PanTel Távközlési Kommunikációs és Szolgáltató Kft.
TELE 2 Magyarország Kommunikációs és Szolgáltató Kft.
UPC Magyarország Telekommunikációs Kft.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

montblanc_star_legacy_pic_01
Device offers wireless printing without a router and mobile print functionality with Apple AirPrint, Google Cloud Print, Mopria and Android support.
p30_pro_eisa

SmartPhone

A Huawei P30 Pro lett az idei év legjobb okostelefonja

2019. augusztus 22. csütörtök
lg_thinq_amazon_01

Smart home

Az LG háztartási gépei bevásárolnak helyetted online

2019. augusztus 22. csütörtök
klíma az irodában

Office

Hogyan állítsuk be a klímát az irodában

2019. augusztus 21. szerda

Dotkom

YouTube előfizetés

Digitális oktatás

YouTube Music előfizetés diákkedvezménnyel

2019. augusztus 19. hétfő
maxresdefault-1

Dotkom

A Huawei bemutatta saját operációs rendszerét

2019. augusztus 11. vasárnap
maxresdefault

Dotkom

A Vodafone beindította a jövő szenzorhálózatát

2019. augusztus 7. szerda
psd2 blockbenpay
adesso magyar iroda

Dotkom

Képviseletet nyit az adesso Magyarországon

2019. augusztus 5. hétfő