Connect with us

Elhunyt az utolsó kódbeszélő

Dotkom

Elhunyt az utolsó kódbeszélő

A második világháborúban saját, idegenek számára megfejthetetlen nyelvükkel az USA hadseregének felbecsülhetetlen szolgálatot tevő indián kódbeszélők utolsó tagja is távozott az örök vadászmezőkre.

Még a múlt hét végén, szombaton hunyt el 86 éves korában az az utolsó indián, aki részt vett a második világháborúban, mint kódbeszélő. Az amerikai sereg egyetlen, a háború végéig feltörhetetlen rejtjelrendszerét a bennszülött indiánok adták, akiknek a nyelvét a japánok képtelenek voltak megfejteni. Az Egyesült Államok 27, speciálisan kiképzett indiánt alkalmazott, akiket a Meskwaki törzsből toboroztak. Az ezen feladatot teljesítők száma természetesen jóval nagyobb volt, összesen 18 törzs egyes tagjai szolgáltak a háborús években, s közülük a navajo-k váltak a legismertebbé.

Frank Sanache (a képen jobboldalt) 1941-ben, Iowa-ban állt be a nemzetőrségbe, majd Észak-Afrikában teljesített szolgálatot, ahol aztán fogságba esett. A második világháborút ezután már lengyel fogolytáborban élte meg, s innen szabadult 28 hónapnyi rabság után, amikor a világégés véget ért, írta a New York Times. Erőfeszítése, erőfeszítéseik ellenére a Meswaki törzs tagjai sosem részesültek olyan magas kitüntetésben, mint amilyet a navajo-k közül huszonkilenc kapott: a Kongresszusi Aranyéremben.

Sanache egyébként két hónapos walkie-talkie kiképzést kapott, amit egy egyéves dzsungelharcra való felkészítés követett Lousiana államban. Képességeit nem tudta maradéktalanul kamatoztatni, mert ahol ő teljesített szolgálatot, csak kevés törzsbeli társa tartózkodott, s a walkie-talkie sem volt túl nagy hatótávolságban használható, mondogatta. A Meswaki törzsből való távozásával a sokat szenvedett indián nép egy önfeláldozó csoportjának utolsó tagja is elment, végleg ránk örökítve a bátorság és a kitartás nemes példáját.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

longines-hydroconquest-full-black-ceramic-l3-784-4-56-9-1

SmartWatch

Igazán férfias sportórát mutatott be a Longines

2019. július 20. szombat
Business woman are checking stock market graph on digital tablet

Office

SUSE Enterprise Storage 6: miénk itt a tár!

2019. július 17. szerda
caw211w-fc6467-special-ed-through-time-80s-2019
maxresdefault

SmartPhone

Nokia okostelefond van? Akkor azonnal frissítsd Pie-ra!

2019. július 13. szombat
procentric

Smart-TV

TV-k veszik át a wifi-hotspotokat a hotelekben

2019. július 10. szerda

Dotkom