Connect with us

technokrata

Elhunyt az utolsó kódbeszélő

Dotkom

Elhunyt az utolsó kódbeszélő

A második világháborúban saját, idegenek számára megfejthetetlen nyelvükkel az USA hadseregének felbecsülhetetlen szolgálatot tevő indián kódbeszélők utolsó tagja is távozott az örök vadászmezőkre.

Még a múlt hét végén, szombaton hunyt el 86 éves korában az az utolsó indián, aki részt vett a második világháborúban, mint kódbeszélő. Az amerikai sereg egyetlen, a háború végéig feltörhetetlen rejtjelrendszerét a bennszülött indiánok adták, akiknek a nyelvét a japánok képtelenek voltak megfejteni. Az Egyesült Államok 27, speciálisan kiképzett indiánt alkalmazott, akiket a Meskwaki törzsből toboroztak. Az ezen feladatot teljesítők száma természetesen jóval nagyobb volt, összesen 18 törzs egyes tagjai szolgáltak a háborús években, s közülük a navajo-k váltak a legismertebbé.

Frank Sanache (a képen jobboldalt) 1941-ben, Iowa-ban állt be a nemzetőrségbe, majd Észak-Afrikában teljesített szolgálatot, ahol aztán fogságba esett. A második világháborút ezután már lengyel fogolytáborban élte meg, s innen szabadult 28 hónapnyi rabság után, amikor a világégés véget ért, írta a New York Times. Erőfeszítése, erőfeszítéseik ellenére a Meswaki törzs tagjai sosem részesültek olyan magas kitüntetésben, mint amilyet a navajo-k közül huszonkilenc kapott: a Kongresszusi Aranyéremben.

Sanache egyébként két hónapos walkie-talkie kiképzést kapott, amit egy egyéves dzsungelharcra való felkészítés követett Lousiana államban. Képességeit nem tudta maradéktalanul kamatoztatni, mert ahol ő teljesített szolgálatot, csak kevés törzsbeli társa tartózkodott, s a walkie-talkie sem volt túl nagy hatótávolságban használható, mondogatta. A Meswaki törzsből való távozásával a sokat szenvedett indián nép egy önfeláldozó csoportjának utolsó tagja is elment, végleg ránk örökítve a bátorság és a kitartás nemes példáját.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd