Connect with us

Alaptalannak bizonyult az elektronikus dzsihad az Internet ellen

Dotkom

Alaptalannak bizonyult az elektronikus dzsihad az Internet ellen

A tegnapi napra globális támadást próbáltak meg szervezni radikális iszlámhívők, terjedt el a külföldi (főként az orosz) médiában, de kiderült, hogy ennek nem sok valóságalapja volt.

Eugene Kaspersky, az orosz Kapersky Labs IT-biztonsággal foglalkozó cég alapítóját többször is idézték, miszerint komoly támadás várható tegnapra az Internet nagy része ellen. A neves szakember arab és héber nyelvű weboldalak elemzésére hivatkozva állította, hogy számos site-on ˝elektronikus dzsihadra˝ szólították fel a híveket, főként Izrael ellen. A támadás időpontja 2004. augusztus 26-a lett volna.

Időközben azonban sokan egyszerűen alaptalan hisztériának minősítették a vélt támadást, rámutatva arra, hogy ilyen cyber-apokalipszisekről már többször ˝figyelmeztettek˝, és ennek ellenére nem történt semmi lényeges, pár website deface-elésén kívül. Időközben a Kaspersky Labs is igyekezett elhatárolni magát a történettől, arra hivatkozva, hogy tulajdonképpen az orosz, szenzációhajhász média kapta fel az esetet, és tett a bolhából elefántot.

Nem mindig vaklárma

A legutolsó nagyszabású támadásra még 2002. október 21-én került sok, ekkor az Egyesült Államok területén levő 13 rootszerver mindegyike DoS támadáson esett keresztül, adta hírül akkor a Washington Post. Az akció körülbelül egy órán keresztül zajlott, melynek folyamán a 13 szerverből kilenc (!) megadta magát. A felhasználók ugyan nem vették észre ezen számítógépek kiesését, de egyes vélemények szerint elég lett volna csak még egy szervernek kifeküdnie, és az e-mailküldés, valamint a böngészés igen lassúvá vált volna. Teljes leállás esetén az USA elektronikus telekommunikációs infrastruktúrája is komoly károkat szenvedhetett volna.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom