Connect with us

technokrata

Ki a legnagyobb spammer?

Dotkom

Ki a legnagyobb spammer?

Egy felmérés nemrég megállapította, hogy mely országokból származik a kéretlen elektronikus levelek zöme.

A Sophos felmérése szerint a nem kívánt e-mailek 43 százaléka, tehát közel a fele egyetlen országból érkezik, s ez nem más, mint az Amerikai Egyesült Államok. Második helyen Dél-Korea áll 15 százalékos részesedéssel, a dobogó harmadik fokára pedig Kína került, 12 százalékos eredménnyel. Könnyen elképzelhető tehát, hogy a számunkra értelmezhetetlen kriksz-kraksz vagy éppen távol-keleti karaktereket tartalmazó spam nem kínai, ahogy azt a magyar hajlamos sztereotipizálni (bár a lényegen tulajdonképpen ez nem változtat). A kéretlen elektronikus levelek negyedik legnagyobb ˝importőre˝ Brazília, hat százalékos részesedéssel, így ez a négy ország, illetve a magánszférát nem tisztelő egyes lakosai tehetők felelőssé az összes spam kicsivel több mint háromnegyedéért.

Graham Cluley, a Sophos képviseletében úgy nyilatkozott, hogy az eredmények önmagukért beszélnek, és azt mutatják, hogy a közel kilenc hónapja életbe léptetett Can-Spam törvény (mely a kéretlen leveleket hivatott visszaszorítani) hatása vajmi kevés. Ráadásul az e-mailben legális keretek között hirdetők jelentős része sem felel meg mindenben a törvény betűjének, világított rá a kutatás.

A Symantec felmérése szerint az összes e-mail körülbelül 65 százaléka sorolható a spam kategóriába. Mindezt az IT-biztonsággal foglalkozó vállalat a Brightmail felvásárlása után nyilatkozta; ismeretes, hogy a Symantec nemrég felvásárolta a nem kívánt elektronikus levelek szűrésével foglalkozó céget.

További adatok

Visszatérve a Sophos felmérésére: a kutatók úgy találták, hogy Kanada volt képes a legnagyobb ütemben csökkenteni a jelenséget: az észak-amerikai országban alig hat hónap alatt kevesebb mint a felére mérséklődőtt a spam mennyisége. Fél évvel korábban ugyanis még a világ spamtermelésének 6,8 százaléka származott az eszkimók hazájából, ám a Sophos kutatásának lezárásakor már ˝csak˝ 2,9 százalékos értéket ért el.

Még egy fontos és érdekes információ: a nem kívánt levelek közel negyven százalékát olyan, úgynevezett zombi PC-k küldik, melyeket internetes támadók kerítettek hatalmukba, s erről eredeti tulajdonosaiknak többnyire fogalmuk sincs. Ezek ráadásul legtöbb esetben szélessávú Internet-hozzáféréssel vannak ellátva, így igencsak fontos lenne a biztonsági intézkedések betartása, azaz az antivírus és tűzfal alkalmazások használata, rendszeres frissítése, biztonsági javítások időben való feltelepítése.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd