Connect with us

Ki a legnagyobb spammer?

Dotkom

Ki a legnagyobb spammer?

Egy felmérés nemrég megállapította, hogy mely országokból származik a kéretlen elektronikus levelek zöme.

A Sophos felmérése szerint a nem kívánt e-mailek 43 százaléka, tehát közel a fele egyetlen országból érkezik, s ez nem más, mint az Amerikai Egyesült Államok. Második helyen Dél-Korea áll 15 százalékos részesedéssel, a dobogó harmadik fokára pedig Kína került, 12 százalékos eredménnyel. Könnyen elképzelhető tehát, hogy a számunkra értelmezhetetlen kriksz-kraksz vagy éppen távol-keleti karaktereket tartalmazó spam nem kínai, ahogy azt a magyar hajlamos sztereotipizálni (bár a lényegen tulajdonképpen ez nem változtat). A kéretlen elektronikus levelek negyedik legnagyobb ˝importőre˝ Brazília, hat százalékos részesedéssel, így ez a négy ország, illetve a magánszférát nem tisztelő egyes lakosai tehetők felelőssé az összes spam kicsivel több mint háromnegyedéért.

Graham Cluley, a Sophos képviseletében úgy nyilatkozott, hogy az eredmények önmagukért beszélnek, és azt mutatják, hogy a közel kilenc hónapja életbe léptetett Can-Spam törvény (mely a kéretlen leveleket hivatott visszaszorítani) hatása vajmi kevés. Ráadásul az e-mailben legális keretek között hirdetők jelentős része sem felel meg mindenben a törvény betűjének, világított rá a kutatás.

A Symantec felmérése szerint az összes e-mail körülbelül 65 százaléka sorolható a spam kategóriába. Mindezt az IT-biztonsággal foglalkozó vállalat a Brightmail felvásárlása után nyilatkozta; ismeretes, hogy a Symantec nemrég felvásárolta a nem kívánt elektronikus levelek szűrésével foglalkozó céget.

További adatok

Visszatérve a Sophos felmérésére: a kutatók úgy találták, hogy Kanada volt képes a legnagyobb ütemben csökkenteni a jelenséget: az észak-amerikai országban alig hat hónap alatt kevesebb mint a felére mérséklődőtt a spam mennyisége. Fél évvel korábban ugyanis még a világ spamtermelésének 6,8 százaléka származott az eszkimók hazájából, ám a Sophos kutatásának lezárásakor már ˝csak˝ 2,9 százalékos értéket ért el.

Még egy fontos és érdekes információ: a nem kívánt levelek közel negyven százalékát olyan, úgynevezett zombi PC-k küldik, melyeket internetes támadók kerítettek hatalmukba, s erről eredeti tulajdonosaiknak többnyire fogalmuk sincs. Ezek ráadásul legtöbb esetben szélessávú Internet-hozzáféréssel vannak ellátva, így igencsak fontos lenne a biztonsági intézkedések betartása, azaz az antivírus és tűzfal alkalmazások használata, rendszeres frissítése, biztonsági javítások időben való feltelepítése.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom