Connect with us

technokrata

Kémkedő féreg: a támadó mindent (akár minket is!) láthat és hallhat

Dotkom

Kémkedő féreg: a támadó mindent (akár minket is!) láthat és hallhat

Egy nemrég felfedezett féreg nemcsak megtámadja a felhasználó számítógépét, de a webkameráján keresztül még a közvetlen környezetét is képes felmérni, akár a saját lakásában.

Az Rbot-GR nevű vírus egy Windows-os biztonsági rést kihasználva települ be a rendszerre, majd egy trójai programot installál. Fertőzési fázisát befejezve képessé válik arra, hogy fogadja az áldozatul esett számítógép tulajdonosának birtokában levő webkamera képét és a mikrofon hangját. Mindezt a Sophos antivírus cég jelentette be.

Mindezek mellett ˝természetesen˝ olyan ˝hagyományos˝ céljai is vannak a támadó alkalmazásnak, mint például a merevlemezen tárolt információ megtekintése, különböző jelszavak eltulajdonítása és szolgáltatásmegtagadó (denial of service) támadások kezdeményezése. Graham Cluley, a Sophos egyik vezető alkalmazottja szerint a digitális kártevőt egy támadó akár ipari kémkedésre is felhasználhatja, de akár magánemberek hálószobájába is be lehet kukkantani vele.

˝A férget profi megfigyelők vagy szemtelen tinédzserek egyaránt elkészíthették – nehéz meghatározni. Már több száz változatát ismerjük az Rbot féregnek, s mindegyik abból a célból készült, hogy valamilyen módon távolról ellenőrzést gyakorolhasson a megtámadott felhasználó adatai felett. Ez a variáns azonban tovább megy, és az esetlegesen rendelkezésre álló webkamera által szolgáltatható információkat is begyűjti. Úgy tűnik, hogy egyre több hacker épít különböző funkciókból álló ´koktélt´ alkotásaiba.˝

Egyetlen támpontot azok kaphatnak arról, hogy megfertőződött a rendszerük (már természetesen az antivírus szoftverekkel való rendszeres rendszerellenőrzés mellett), akik olyan webkamerával rendelkeznek, amin található egy aktivitást jelző LED. Ha ez látszólag ok nélkül világít, akkor érdemes gyanakodni. Persze létezik egy egyszerű módja is annak, hogy elejét vegyük az ilyen kíváncsiskodásnak: egyszerűen húzzuk ki vagy kapcsoljuk le a webkamerát, ha éppen nincsen rá szükség.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd