Connect with us

Máris hibát találtak a Windows XP SP2-ben

Dotkom

Máris hibát találtak a Windows XP SP2-ben

Még szinte elérhetővé sem vált mindenki számára a Microsoft operációs rendszeréhez készített legfrissebb javítócsomag, amikor rábukkantak a benne rejlő első hibákra.

Pár napja jelentette be a német Heise Security, hogy két biztonsági rést is talált, amik akkor is kiaknázhatók, ha a felhasználó Windows XP operációs rendszerét ellátta már a második javítócsomaggal. A Microsoft egyelőre nem kívánt részletekbe menően nyilatkozni a sebezhetőségekről, annyit közöltek csupán, hogy megvizsgálták az esetet, és nem találtak arra utaló jeleket, hogy támadók ki tudnák használni ezeket akár e-mailen, akár böngészőn keresztül.

Ismeretes, hogy a Windows XP második javítócsomagja az operációs rendszer biztonságosságának fokozását hivatott szolgálni: a továbbfejlesztett tűzfalon kívül számos beállítást is megváltoztattak, hogy a támadók bizonyos típusú próbálkozásait ellehetetlenítsék. Emellett az összes eddig megjelent javítás is belekerült a frissítőcsomagba, így érdemes azt feltelepíteni. Annak ellenére, hogy a Microsoft soha nem állította azt, hogy az SP2 az összes biztonsági rést eltüntetni.

Az frissítés megjelenése során egyébként a szoftveróriás alapítója, Bill Gates is felszólalt, aki a második javítócsomagot a Windows-okhoz valaha is készített legszéleskörűbb ingyenes update-nek nevezte. Ismeretes, hogy ennek elkészülte miatt csoportosított át programozókat Redmond a következő generációs operációs rendszere, a Longhorn csapatából. Ami ez utóbbi megjelenésében csúszást eredményezett, az a jelenlegi OS-t tette jóval biztonságosabbá. Éppen emiatt, a német kutatók által megtalált hibáktól függetlenül Marc Maiffret, az eEye IT-biztonsággal foglalkozó cég egyik vezető alkalmazottja is azt tartja, hogy az SP2 jóval biztonságosabb platformmá változtatja az operációs rendszert, habár arra senki ne számítson, hogy telepítése után többé nem lesz szükség kisebb-nagyobb frissítésekre.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom