Connect with us

technokrata

Egyre ˝okosabbak˝ lesznek a vírusok

Dotkom

Egyre ˝okosabbak˝ lesznek a vírusok

A vírusírók és a spammerek érdekházassága egyre ˝intelligensebb˝ digitális kártevőket hoz a világra.

A new yorki Messagelabs január és július között 5,6 milliárd levelet vizsgált át, és úgy találta, hogy tizenkettőből egy olyan vírust tartalmazott, amely képes volt átjutni a gépet védő tűzfalakon. A vállalat egyébként 50 millió felhasználó e-mailjét tudja egy nap átnézni, köztük nagyobb kormányzatok és vállalatok forgalmát is, mint például a brit kormány, a The Bank of New York és a japán Fujitsu elektronikus leveleit.

A Messagelabs szerint hiába voltak már eddig is nagy vírusfertőzési hullámok az Interneten, a legnagyobb veszély még csak most kezdődik. A vállalat úgy véli, hogy 2004. első fele a spammerek és a vírusok alkotóinak útjait egy irányba terelte: számos példa mutatkozik arra, hogy a vírusfertőzések miatt nyitottá vált rendszereket a spammerek használták fel például e-mail relay-ként. Mindezt bebizonyítandó, a Messagelabs egyik alkalmazottja számos csevegőszobát kezdett figyelni, s ott olyan társalgásokra bukkant, melyeket valószínűsíthetően vírusírók és spamküldők folytattak egymással, a közös cél érdekében.

A jelenség oka egyértelműen a profitszerzés, állítja a Messagelabs; a spam blokkolásával foglalkozó szoftverek elterjedése ugyanis arra kényszeríti a spammereket, hogy új módszereket találjanak kéretlen üzeneteik célbajuttatásához. Csak kicsi bevétel jelentkezhet akkor, ha egyszerűen vírusokat terjesztünk, de ha egy vírus funkcionalitását kombináljuk a spamek által elérhető profittal, akkor hirtelen érthetővé válik, hol is van ebben a nagy üzlet; áll a Messagelabs tanulmányában.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák