Connect with us

Hirdetés

technokrata

A jövő notebookja

Dotkom

A jövő notebookja

Az Intel és a Müncheni Műszaki Egyetem együttműködése eredményeképpen már ma képet kaphatunk a jövő notebookjairól – a projekt keretében az egyetem diákjai azt a feladatot kapták, hogy alkossák meg a „jövő notebookját”; azt, hogy hogyan nézhet ki, illetve hogyan illeszkedik majd a jövő emberének életstílusába.

Kinyitható, mint egy doboz – összehajtható, mint egy kézirat. Így néz ki a jövő notebookja – a design-hallgatók szerint. Az Intel által támogatott, öthónapos projekt eredményeként 26 diák adta be pályázatát a jövő hordozható számítógépeinek megtervezésére. Természetesen nem az olyan technikai problémák álltak a középpontban, mint a processzor teljesítménye vagy a képernyő átmérője: olyan notebookot kellett tervezni, amely minden élet- és munkahelyzetbe beleillő „szerkezet” – a gyerekszobától, az építkezésen keresztül a főnökök irodájáig. A projekt apropóját az szolgáltatta, hogy mára a mobil számítógéphasználat egyre elterjedtebbé válik, egyre jelentősebb szerepet töltve be életünkben. Így tehát a felhasználók számára az ergonómia és az esztétika is egyre fontosabb szemponttá válnak a számítógép kiválasztásakor.

Az Egyetem design-tanulói közül 26 diák nevezte 28 pályaművét a pályázatra. A művek megalkotására egy szemeszter állt rendelkezésükre. A pályázat önkéntes volt, a résztvevők létszáma messze meghaladta az előzetes várakozásokat. A diákok előzetesen információkat kaptak az Intel Centrino mobil technológia és a notebookok legfontosabb ismérveiről, melyeket meg kellett valósítani a pályaművekben.

A diákok egy sor érdekes ötlettel álltak elő, többek között a gurítható billentyűzettel, a fejre helyezhető képernyővel, vagy az összehajtható kijelzőkkel. Míg manapság egy notebooknak legfeljebb a képernyőjét lehet összehajtani, addig a jövő notebook-felhasználója már a képernyőt és a billentyűzetet is a lehető legkisebb méretre hajthatja, ha épp nincs szüksége rá. A rugalmas felhasználhatóság (a notebook, mint jegyzettömb vagy bőrtáska) is fellelhető volt a terveken. Az egyik terv például egy olyan fóliás képernyő volt, amely egyben billentyűzetként is szolgált. Más javaslatoknál a felhasználó szinte egybeolvad az eszközzel, hiszen a képernyőt a fejen kell viselni, míg maga a notebook a felhasználó övén foglal helyet.

A hatfős zsűri három nyertes és három különdíjas alkotást hirdetett ki. A nyertesek mindannyian egy-egy Fujitsu-Siemens notebookot kaptak. Az első számú győztes az USE2 megalkotója lett. A zsűri indoklása a következő volt: a pályamű meggyőzően mutatja be az Intel Centrino technológiát jellemző tulajdonságokat. A designer úgy alkotta meg a moduláris rendszert, hogy közben bemutatja a mobilis és rugalmas megoldási lehetőségeket is. A központi rendszer laptopból asztali PC-vé alakítható. A munkaeszközből személyes szórakoztatási rendszerré való alakíthatóságot jelzi a mobil DVD-lejátszó, amely különálló távirányítóval működtethető. A design kivitele ésszerű és visszafogott.

Az alkotásokat a müncheni Funky Kitchen-ben mutatták be, amely korábban a Müncheni Gázszolgáltató éttermeként funkcionált. Az azonban kérdéses, hogy ezen ötleteket a közeljövőben a valóságban is felhasználják-e majd: a notebook-piacon az olyan elemek, mint az összehajtható képernyő távol vannak, főleg a szériagyártást illetően.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés