Connect with us

Hirdetés

technokrata

Forgalomban a 90 nanométeres AMD processzorok

Dotkom

Forgalomban a 90 nanométeres AMD processzorok

Az Intel legnagyobb riválisaként számon tartott processzorgyártó bejelentette, hogy már leszállította az első olyan mobilprocesszor-megrendeléseket, melyek 90 nanométeres gyártási eljárással készült lapkákra vonatkoztak.

A korábban Oakville kódnévvel emlegetett alacsony energiaigényű, mobil Athlon 64-es processzorok 90 nanométeres gyártási eljárással előállított modelljeinek első példányai – melyeket a gyártó kifejezetten a vékony és könnyű notebookokba szán – már eljutottak a forgalmazókhoz, jelentette be az Advanced Micro Devices. Ezzel együtt azt is nyilvánosságra hozták, hogy a kétmagos, 90 nanométeres változatok 2005. közepére várhatóak.

Ezek a lapkák a többi, hasonló termékkel versenyeznek, azaz az Intel és az IBM megoldásaival. Hamarosan a Texas Instruments és a Fujitsu is csatlakozni fog a táborhoz, mivel ez a két vállalat is hasonló méretű és paraméterű processzorok előállításán fáradozik. Ugyanakkor az AMD előnyére válik, hogy ellenfeleinél olcsóbban kínálja chipjeit, melyeket még az olyan nagy forgalmazók, mint a HP és a Sun Microsystems is előszeretettel alkalmaz.

Kevin Krewell, az In-Stat/MDR vezető elemzője szerint a bejelentés az AMD-nél csak egy hosszú út kezdetét jelenti: mivel a processzorgyártó egyelőre csak 200 mm-es wafferek előállítására szakosodott üzemekkel rendelkezik, ezért égető szüksége volt már a magméret csökkentésére. Ezzel, ha a vállalat teljesen átáll a 90 nanométeres gyártási eljárásra, közel megduplázódik az előállított lapkák száma. Krewell megjegyezte, hogy az alacsonyabb energiaigényre is szüksége volt már az Advanced Micro Devices-nek, ám az új processzorok – Krewell szerint – még mindig többet fogyasztanak, mint a Pentium M-ek.

Amint arról már korábban is írtunk, a lapkák az SP2 megjelenésével már képesek a puffertúlcsordulásból származó biztonsági hibák kiküszöbölésére.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés