Connect with us

technokrata

Csökkent az adattárolási megoldások iránti kereslet

Dotkom

Csökkent az adattárolási megoldások iránti kereslet

A HP Technológiai megoldások (TSG) üzletágának 2004. július 31-én zárt harmadik pénzügyi negyedévének előzetes eredményei.

A Technológiai megoldások divíziója (angol nevén Technology Solutions Group) a HP nagyvállalati adattárolási megoldásokért, szerverekért és szoftverekért felelős üzletágából (Enterprise Storage, Servers and Software), valamint a cég szolgáltató-szervezetéből (HP Services) áll. A divízió 7,0 milliárd dolláros árbevételről számolt be a harmadik negyedévben, ami 4 százalékos erősödést jelent az előző év megfelelő időszakához képest. A szervezet 56 millió dolláros üzemi eredménye 209 millió dollárral marad el a 12 hónappal korábbi szinttől.

Nagyvállalati tárolók és szerverek
A Nagyvállalati tárolók és szerverek üzletág 3,4 milliárd dolláros árbevételt ért el – 5 százalékkal kevesebbet, mint tavaly. Az iparági szabványos szerverek forgalma 2 százalékkal növekedett, az üzletmenet szempontjából kritikus (business critical) szervereké pedig 8 százalékkal, 828 millió dollárra csökkent az egy évvel korábbi összeghez képest. A UNIX-árbevétel 8 százalékkal bővült. Az Alpha szerverek forgalma 32 százalékkal, a NonStop rendszereké pedig 25 százalékkal visszaesett.

A negyedév 709 millió dolláros, összesített adattárolási árbevétele 15 százalékkal alacsonyabb, mint 2003 harmadik negyedévében. Az online adattárolási megoldások, köztük az EVA és az XP nagyvállalati tárolók forgalma 23 százalékkal csökkent. A szalagkönyvtár-szegmenst is magában foglaló nearline adattárolás értékesítési árbevétele 16 százalékkal mérséklődött az egy évvel korábbi szinthez képest. A Nagyvállalati tárolók és szerverek üzletág 208 millió dollár üzemi veszteséget jelentett a harmadik negyedévre – szemben az egy évvel korábbi 20 millió dolláros veszteséggel.

A vizsgált negyedévben több tényező is hátrányosan befolyásolta az üzletág teljesítményét. Először is, az új rendelés-feldolgozó és ellátásilánc-kezelő rendszerre való átállás a tervezettnél nagyobb zavart okozott az egyesült államokbeli működésben. Másodsorban, az európai eredményeket értékesítési nehézségek (viszonteladói kompenzáció, agresszív kedvezmények, központosított igénykezelési rendszerre való átállás) rontották. Harmadrészt a HP adattárolási üzletága is terven alul teljesített. E tényezők együttes hatása folytán a harmadik negyedév eredménye elmaradt az előzetes becsléstől. Ráadásul a negyedév vége felé jellemző piaci élénkülés sem jelentkezett az idén.

Szoftverek
A HP szoftverüzletága 223 millió dolláros árbevétel-rekordot ért el a vizsgált három hónapban. Ez az összeg 17 százalékkal múlja felül a 2003 harmadik negyedévére jellemző értéket. A HP OpenCall szoftver 8, a HP OpenView pedig 26 százalékkal több árbevételt generált, mint egy évvel korábban. A negatív üzemi eredmény (-45 millió dollár) abból ered, hogy a HP tovább folytatta alkalmazkodó nagyvállalati koncepciója, a HP Adaptive Enterprise megvalósítását célzó stratégiai beruházásokat.

HP Szolgáltatások
A HP Szolgáltatások 12 százalékkal, 3,5 milliárd dollárra bővítette árbevételét az elmúlt 12 hónapban. Az erősödés a menedzselt szolgáltatások töretlen, 42 százalékos forgalomnövekedését tükrözi. Az ügyféltámogatási szolgáltatások 7, a tanácsadási és integrációs szolgáltatások pedig 6 százalékkal nagyobb forgalmat generáltak, mint egy évvel korábban. Az árbevétel 8,9 százalékát kitevő 309 millió dolláros üzemi eredmény 26 millió dollárral kevesebb, mint 2003 harmadik negyedévében.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák