Connect with us

Nem is voltak veszélyben az atomtitkok?

Dotkom

Nem is voltak veszélyben az atomtitkok?

Pár hete nagy port kavart fel az az értesülés, miszerint az USA atomkutatással foglalkozó laboratóriumából eltűnt két olyan lemez, amely titkos adatokat tartalmazott. A napokban megszellőztették, hogy azok az adathordozók talán sosem léteztek…

Nemrég számoltunk be arról, hogy július elején kínos incidens történt az Amerikai Egyesült Államok (nukleáris) fegyvereket (is) kutató los alamos-i laboratóriumában: szőrén-szálán eltűnt néhány olyan lemez, amelyen titkos adatokat tárolt az intézmény. Ezt követően a laboratóriumot le is zárták egy időre, illetve bezárták az összes intézetet, ahol olyan titkos munkák folynak, melyeknél a továbbiakban nem engedhető meg az eltávolítható lemezek befogadására képes meghajtókkal felszerelt számítógépek jelentette kockázat. Ezeken a helyeken le is állították a munkákat addig, amíg megtörténik az érintett eszközök eltávolítása. Ezt igyekeztek gyorsan végrehajtani, így a los alamos-i kutatólaboratórium pár hete újra nyithatott.

Az intézet vezetőinek elmondása szerint a számítógépek lecserélése mellett további biztonsági intézkedéseket is hoznak, hoztak; bár azt nem árulták el, hogy ezek mik (lesznek). Az viszont ismertté vált, hogy a projekt külön menedzsert és IT-csapatot kapott, így bizonyára többről van szó, minthogy csupán a kutatók figyelmét hívnák fel arra: ne vigyék haza az adatokat hordozható eszközökön.

Új fejlemények

Időközben azonban megszellőztették, hogy azok a hiányzó lemezek voltaképp sosem léteztek. Az energiaügyi fejlesztésekért is felelős szenátusi albizottság vezetője, a republikánus Pete Domenici szenátor hétfőn egy olyan közleményt hozott nyilvánosságra, miszerint a laboratórium eszközeit nyilvántartó rendszere olyan mértékben van elhanyagolva, hogy közel lehetetlen megmondani, az ominózus lemezek tulajdonképpen hiányoznak-e vagy sem.

Két, a nevét elhallgatni kívánó forrás arról tájékoztatta a hírügynökségeket, hogy azok az adathordozók soha nem is léteztek – ettől függetlenül az intézet alkalmazottjai közül tizenkilenc továbbra is felfüggesztését tölti. Ezek az értesülések persze az összeesküvés-elméleteket gyártók számára ideális táptalajt kínálnak azon kérdés feltevéséhez, vajon valakinek – a nyilvánosság felé kommunikált okoktól (teljesen) eltérő indíttatásból – érdekében állt-e rövid időre bezáratni a laboratóriumot, és ha igen, miért?Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom