Connect with us

Hirdetés

technokrata

A DVD-k védelmét feltörő Johansen ismét hallatott magáról

Dotkom

A DVD-k védelmét feltörő Johansen ismét hallatott magáról

A norvég Jon Lech Johansen a DVD-k másolásvédelmének feltörésével és a módszer elterjesztésével vált ismertté; nemrég azonban az Apple-nek kavart be, a digitális zenék másolásvédelmének kiiktatásával.

Johansen számára már több mint fél éve véget ért a DVD másolásvédelemmel kapcsolatos jogi eljárássorozat – a norvég rendőrség akkor bejelentette, hogy a másodfokú (szintén a crackernek kedvező) ítéletet nem fogja megfellebbezni; ezzel pedig gyakorlatilag lezárulhatott az öt éve tartó jogi csatározás. A történtek után mindazonáltal Johanesen ismét gyorsan a média hírei közé ˝verekedte˝ magát: még a múlt év végén sikerült megkerülnie az Apple iTunes zeneboltjában árult dalokat az illegális másolástól megvédő eljárást, s az év elején ezt mindenki számára elérhetővé tette egy szabadon használható szoftver révén.

Igaz, az Apple még áprilisban kiadott egy frissítést szoftveréhez, amivel az ehhez hasonló alkalmazások egy jelentős része ellehetetlenült, de ez nem szegte kedvét Johansennek. A 20 éves norvég fiatalember ugyanis a napokban jelentette be, hogy feltörte az Apple Airport Express vezetékmentes hálózati protokolljának titkosítását. Ez a protokoll arra szolgál(t), hogy titkosítsa az iTunes és egy vezetékmentes bázisállomás között zajló daltovábbítást, megakadályozandó a zenék illegális lemásolását. Maga az Airport Express egyébként még júniusban került a piacra.

Johansen ráadásul készített is egy programot – JustePort néven -, amivel lehetővé vált a streaming tartalmak használata a fenti eszközön anélkül, hogy ehhez feltétlenül az Apple iTunes-át kellene futtatni. Mindezek következtében lehet, hogy a norvég fiatalember ismét peres eljárásoknak néz elébe…



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés