Connect with us

technokrata

23 százalékkal növelte adózott nyereségét a Cisco Systems

Dotkom

23 százalékkal növelte adózott nyereségét a Cisco Systems

A Cisco leszállította az 1 milliomodik IP telefont Európában.

A Cisco Systems bejelentette a július 31-én véget ért 2004-es pénzügyi év negyedik negyedévének, valamint a teljes pénzügyi évének eredményeit. A vállalat 2004-es pénzügyi évének negyedik negyedévében 5,9 milliárd USD nettó árbevételt ért el, ami 26%-kal több mint a 2003-as év negyedik negyedévében elért 4,7 milliárd USD, és 5,4%-kal több mint a 2004-es év harmadik negyedévében elért 5,6 milliárd USD. A 2004-es pénzügyi évben elért nettó árbevétel 22 milliárd USD volt, 16,8%-kal több mint a 2003-as pénzügyi évben elért 18,9 milliárd USD.

A GAAP (generally accepted accounting principles) szerint számolva a 2004-es pénzügyi év negyedik negyedévében elért adózott nyereség 1,4 milliárd USD (részvényenként 0,20 USD) volt, szemben a 2003-as pénzügyi év negyedik negyedévében elért 982 millió USD-vel (részvényenként 0,14 USD) és a 2004-es pénzügyi év harmadik negyedévében elért 1,2 milliárd USD-vel (részvényenként 0,17 USD). Pro-forma – a rendkívüli tételektől megtisztított – alapon a 2004-es pénzügyi év negyedik negyedévében elért adózott nyeresége 1,5 milliárd USD (részvényenként 0,21 USD) volt, szemben a 2003-as pénzügyi év negyedik negyedévében elért 1,1 milliárd USD-vel (részvényenként 0,15 USD) és a 2004-es pénzügyi év harmadik negyedévében elért 1,4 milliárd USD-vel (részvényenként 0,19 USD).

A 2004-es pénzügyi évben elért nettó árbevétel 22 milliárd USD volt, 16,8%-kal több mint a 2003-as pénzügyi évben elért 18,9 milliárd USD. A GAAP szerint számolt adózott nyereség a 2004-es pénzügyi évben 4,4 milliárd USD (részvényenként 0,62 USD) volt, szemben a 2003-as pénzügyi évben elért 3,6 milliárd USD-vel (részvényenként 0,50 USD). A pro-forma alapon számolt adózott nyereség a 2004-es pénzügyi évben 5,3 milliárd USD (részvényenként 0,76 USD) volt, szemben a 2003-as pénzügyi évben elért 4,3 milliárd USD-vel (részvényenként 0,59 USD).

Július végével zárult a Cisco Systems Magyarország 2004-es pénzügyi éve is, amelyet a piac támasztotta kihívások mellett számos fontos siker fémjelzett. A Cisco számára kiemelt piaci szegmensben, az IP telefónia terén jelentős sikereket könyvelhetett el a vállalat, többek között a közigazgatási, a szolgáltatói, a banki, valamint az oktatási szektorokban. Az integrált hang-, adat és videoátvitelt biztosító IP kommunikáció jelentős megtakarításokat eredményez a telepítés és az üzemeltetés során. A fiókhálózati fejlesztések, bővítések során a pénzügyi szektor számos szereplője az IP telefónia mellett döntött. Jelentős IP telefónia beruházások történtek, illetve történnek az elkövetkező hónapokban az OTP Bank, a CIB, az ING és a Raiffeisen Bank esetében. Budapest Erzsébetváros önkormányzata az elektronikus kerület program keretében az önkormányzatok között Magyarországon elsőként váltott IP telefóniára. Az EU agrártámogatásokat is kezelő Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal központjában és megyei kirendeltségein 2004. júniusától összesen 1.100 darab IP telefon telepítésére került sor. A hálózat gerinci részét az Elektronikus Kormányzati Gerinchálózat biztosítja.

IP telefónia telepítésre került sor a Deloitte tanácsadó cég és a WizzAir légitársaság székházaiban. Cisco IP alapú Call Center fejlesztést valósított meg – többek között – a MOL Rt. és a Merloni Elettrodomestici is. A MOL Rt. 50 fős Call Centere a vállalat belső és külső kommunikációját egyaránt szolgálja. A MOL által kezdeményezett Call Center fejlesztés célja az egycsatornás ügyfélszolgálati és vevőszolgálati rendszer kialakítása, az információáramlás javítása, végeredményben az ügyfelek és munkatársak hatékonyabb, magasabb színvonalú kiszolgálása volt. A Merloni esetében a Call Center a Magyarországon működő regionális vevőszolgálati szervezetet szolgálja.

A Cisco sikerei mellett az IP telefónia piacának dinamikus növekedését kutatási eredmények is alátámasztják. A Bellresearch által készített 2004-es Magyar Infokommunikációs Jelentés szerint a különböző IP-alapú megoldásokat alkalmazó cégek aránya, illetve száma 2003-ról 2004-re közel duplájára emelkedett. A következő egy évben a Cisco becslése szerint a nagyvállalatok 25-30%-a, míg a középvállalatok 20%-a tervez IP telefóniával kapcsolatos beruházást.

A 2004 augusztusával induló új pénzügyi évben a Cisco kiemelt figyelmet fordít a gazdaság különböző szektorainak speciális technológiai igényeire. A bankszféra esetében ez kiterjed a végponttól végpontig terjedő IP hálózatokra, amelyek a fiókhálózatok adat- és hangforgalmát és az internetes szolgáltatásokat nyújtó ATM-ek működését biztosítják, valamint a szintén IP alapon működő Call Centerekre és videomegfigyelő rendszerekre, továbbá a tréning- és marketing anyagok tartalommegosztását szolgáló eszközökre. A Cisco megoldásokat dolgozott ki a több telephellyel rendelkező iparvállalatok számára, a telephelyek közötti és beszállítói kommunikációt is magában foglaló teljeskörű adat- és hangkommunikációra, valamint a web-alapú folyamatokra, e-üzleti alkalmazásokra. Az építőipari és ingatlancégek számára az úgynevezett „connected real estate” megoldást ajánlja a vállalat, amely az IP környezetben történő informatikai hálózat- és épület-menedzsmentet jelenti.

A közlekedési és szállítási szektorban kiemelt fontossággal bír az utazók számára biztosított vezeték nélküli Internet-kapcsolat, a biztonságot szolgáló digitális videó-megfigyelés, vagy az IP-alapú ellenőrző rendszerek. A szállodaiparban a vendégek kényelmét vezeték nélküli hálózatok és a szobákban megjelenő IP telefonok szolgálják, melyeken nemcsak vendéginformációk jeleníthetők meg, de róluk email üzenetek is küldhetők. A kereskedelmi láncoknál a tartalomszolgáltató hálózati megoldásoknak köszönhetően megújulhat az eladáshelyi hirdetések piaca, terjedőben vannak a Call Centerek, a hatékonyabb működést pedig az IP hálózaton megvalósuló tranzakció-követés, a leltározás, árazás megkönnyítése szolgálja.

A közszférában kiemelt figyelmet kapnak az e-önkormányzati megoldások, az oktatási szektor, ahol az e-learning és WLAN megoldások terjedése várható, valamint az egészségügy, ahol a ma hazánkban különösen aktuális beteginformáció tárolásával és könnyű kezelhetőségével kapcsolatos megoldásokat tartja szem előtt a Cisco.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek