Connect with us

technokrata

Windows XP SP2 – konkurencia a biztonsággal foglalkozó cégeknek?

Dotkom

Windows XP SP2 – konkurencia a biztonsággal foglalkozó cégeknek?

A Microsoft legfrissebb javítócsomagjának megjelenése óhatatlanul felveti azt a kérdést, miszerint marad-e elég mozgástere az IT-biztonsággal foglalkozó cégeknek így, hogy a legelterjedtebb operációs rendszer komoly védelmet kapott?

Beépített tűzfal és popup blokkoló alkalmazás, szigorúbb biztonsági beállítások – a Windows XP korábbi nyitott állapotáról lassan már egy védekező sündisznóra hasonlít. A megnövekedő védettségnek természetesen mi, a felhasználók mindenképpen örülünk, ám kérdés, hogy a kifejezetten ilyen védelmi alkalmazásokat fejlesztő cégek mennyire veszik jónéven Redmond lépését.

Stephen O´Grady, a RedMonk egyik vezető elemzője szerint a piac szereplői egyelőre nincsenek nagy veszélyben, mivel a Microsoft jelenleg nem rendelkezik antivírus termékkel – ám már mi is többször írtunk arról, hogy ez nem lesz mindig így. Redmond nem véletlenül vásárolta fel még tavaly a romániai GeCAD antivírus céget – ennek kapcsán azóta több olyan víruseltávolító eszköz is megjelent, melyben a románok szakértelme segítséget nyújtott a szoftverfejlesztőnek.

Leginkább azok üzletmenetét érintheti negatívan az SP2 megjelenése, akik elsősorban tűzfalak fejlesztésére koncentrálnak, mint amilyen például a Zone Labs, mondta O´Grady. Igaz, ezt másként látják ez utóbbi fejlesztői: ˝Hosszas elemzések után úgy találtuk, hogy az SP2 csak a sebezhetőségek egy fajtájára kínál megoldást, de nem segít másféle biztonsági kockázatok, mint például hackertámadások teljes elhárításában.˝ – mondta Fred Felman, a Zone Labs marketing-vezérigazgatója.

˝Úgy vélem, a mi tűzfalunk sokkal robosztusabb és kiterjedtebb funkcionalitással rendelkezik, mint ami az SP2 révén felkerül a számítógépekre. Amikor például kimenő és bejövő üzeneteket kell a tűzfalnak kezelnie, a felhasználót számos értesítéssel zavarja – míg a McAfee számos megbízható alkalmazást önállóan ki- illetve be tud engedni, jelentősen lecsökkentve ezzel az internetező terheltségét, illetve arra való hajlamát, hogy a sok riasztás miatt egyszerűen kikapcsolja a szolgáltatást.˝ – vélekedett Bren Lymer, a McAfee vezérigazgatója.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp