Connect with us

Már a digitális képek is veszélyesek lehetnek

Dotkom

Már a digitális képek is veszélyesek lehetnek

Több sebezhetőségre derült fény a nyíltforrású PNG grafikai formátum kapcsán, amely egyaránt veszélyezteti a Windows-os, a linuxos és a Mac OS X-es számítógépeket.

A portable network graphics nyílt forrású kialakítása miatt vált közkedveltté – ismeretes, hogy a GIF jogvédettsége csak nemrégiben járt le, ezért kellett egy alternatíva. Egy speciális feltételeknek megfelelően kialakított, PNG formátumú digitális kép azonban akár puffertúlcsordulást is okozhat a rendszerben, derült ki a napokban. Maga a kép egészen addig nem ártalmas, míg a felhasználó meg nem nyitja egy alkalmazással, például egy böngészővel.

Azok a programok érintettek, melyek a libPNG library-t használják – márpedig ilyenből számos található különböző platformokon is. Például az Apple Mac OS X-ének Mail alkalmazása, az Opera és az Internet Explorer böngészők Windows alatt, de meg lehet említeni a Solaris környezetben futó Mozilla és Netscape browsereket is, fejtegette Chris Evans, aki ráakadt a hibára. Evans egyébként nem tesztelte le az összes platformot, vajon mindegyiken működik-e a sebezhetőség, azt azonban elmondta, hogy a legveszélyesebb sérülékenység képes összeomlasztani két nyíltforrású böngészőt is.

Szerencsére a Mozilla felhasználók már védettek – ahogyan arról mi is írtunk, a Mozilla Foundation kiadta Mozilla és Firefox böngészőinek ezen hibáktól már mentes változatát. A Microsoft egyelőre tanulmányozza az esetet, mondta Redmond egyik szóvivője a múlt hét végén. Óvatosságuk érthető, hiszen nem ez lenne az első eset, hogy a PNG bajt okoz: nyolc hónappal ezelőtt a Microsoft már beazonosított egy kritikus hibát az Internet Explorerben, a PNG-képek kezelése kapcsán. A Linux is átesett már hasonlón: a nyílforrású operációs rendszer két éve bizonyult egy, a formátummal összefüggő tömörítési eljárás miatt sebezhetőnek.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

longines-hydroconquest-full-black-ceramic-l3-784-4-56-9-1

SmartWatch

Igazán férfias sportórát mutatott be a Longines

2019. július 20. szombat
Business woman are checking stock market graph on digital tablet

Office

SUSE Enterprise Storage 6: miénk itt a tár!

2019. július 17. szerda
caw211w-fc6467-special-ed-through-time-80s-2019
maxresdefault

SmartPhone

Nokia okostelefond van? Akkor azonnal frissítsd Pie-ra!

2019. július 13. szombat
procentric

Smart-TV

TV-k veszik át a wifi-hotspotokat a hotelekben

2019. július 10. szerda

Dotkom