Connect with us

Hirdetés

technokrata

IT uborkaszezon interjúsorozat: ICON

Dotkom

IT uborkaszezon interjúsorozat: ICON

A nyár második két hónapja a szabadságok időszaka, amikor vagy mi nyaralunk, vagy a kollégánk, vagy az ügyfelünk, vagy a főnökünk. A lényeg, hogy normális munkavégzésre kevés esély van. Ráadásul az ilyenkor megszokott hőség sem kedvez az alkotókedvnek. Interjúsorozatunkban azt próbáljuk feltérképezni, hogyan telik a hazai IT cégek nyara, mivel töltik az éppen nem szabadságon lévő kollégák az időt.

Keleti Arthur, az ICON Számítástechnikai Rt. IT Biztonsági üzletágának igazgatója válaszolt kérdéseinkre.

Terminal – Hogyan éli meg Ön az uborkaszezont? Hasznos időszaknak tartja, amikor az ember feltöltődik, rendet tesz maga körül? Vagy inkább bosszantja, hogy az évből két hónap majdhogynem kiesik?

Keleti Arthur – Úgy tudom: a kifejezés onnan kapta a nevét, hogy bizonyos uborka fajták termesztése régebben a nyár egy bizonyos szakára korlátozódott. Azóta a technológia is fejlődött és ma már az uborkaszezon a mezőgazdaságban sem a “régi”. Így van ez az ICON-ban is. Az informatika kiszolgáló területté lépet elő és ezáltal nem engedheti meg magának, hogy pihenjen. És ha az ügyfeleink nem pihennek, akkor mi sem. Az uborkaszezon beköszönte igazán csak az üzletkötések visszaesésében érezhető. Ilyenkor kevesebb szerződést írunk alá, de nagy erőkkel dolgozunk a nyár előtt megkötött, illetve a hosszabb – évszakokon is átívelő – szerződések kivitelezésén. A nagyobb vállalatok erre az időszakra ütemezik a géptermek, rendszerek korszerűsítését vagy költöztetését.

De az uborkaszezont nem tisztelik a hackerek és a vírusok sem, ezért területünkön, az informatikai biztonságban a figyelem ilyenkor sem lanyhulhat. Igaz a biztonsági problémák számottevő részét – még ha közvetve is – okozó munkatársak ilyenkor szabadságon vannak így a helyzet valamivel kezelhetőbb, mint az év más időszakában. Természetesen ezt mi is kihasználjuk. Ilyenkor kicsit több idő jut szakkönyvek olvasására, szakmai fejlődésre és nyílván pihenésre is.

Terminal – Hogyan kezelik a nyári szabadságok kérdését? Van általános leállás, amikor mindenki kötelező szabadságon van? Vagy inkább az a cél, hogy egyszerre minél kevesebben menjenek nyaralni?

Keleti Arthur – Minden vágyam az, hogy a nyárnak egy kitűzött pillanatában az egész ország szabadságra menjen. Vannak ügyfeleink, ahol ezt meg tudják valósítani. Ezek elsősorban a termelésben dolgozó vállalatok és néhány államigazgatási terület. Az ICON nem állhat le, mert sok ügyfelünk erre az időpontra időzíti a javítási munkálatokat. Az informatikai biztonság területén pedig a védekezés állandó, mert a vírusok ilyenkor sem pihennek.

Emellett arra törekszünk, hogy mindenki ki tudja magát pihenni a nagy őszi és téli roham előtt, ezért előre megtervezzük a szabadságokat és a helyettesítéseket. Ez egy meglehetősen nehéz feladat, mert ugyan mindenki pótolható, de minden szakterületnek meg van a maga “guruja”, akit nehéz nélkülözni. Ilyenkor szerintem egy munkaadónak egyértelmű kötelessége figyelembe vennie az emberi tényezőt és törekednie kell arra, hogy mindenki megfelelő ideig és nyugodtan tudjon pihenni.

Terminal – Része-e az Önök cégénél a rekreáció támogatása a kompenzációs rendszernek? Gondolok itt üdülési csekkre, a törvényben előírtan felüli plusz szabadságra, vagy szabadidős tevékenységek anyagi támogatására. Ha van ilyesmi – akkor mik a tapasztalataik? Ha nincs – akkor tervezik-e?

Keleti Arthur – A cégünk igyekszik támogatni a pihenés minden formáját. Nyaranként például rendszeres bérlői vagyunk egy balatoni háznak, ahova turnusokban szervezzük a kollégák nyári üdülését. A munkatársak vesznek fel üdülési csekkeket és most indítunk egy pihentető jógatanfolyamot is. Ezen kívül anyacégünk, a KFKI rendszeresen szervez sportnapokat, ahol a gyerekeknek szóló programok mellet a leányvállalatok összemérhetik erejüket a különböző sportágakban és bizony erre egész évben edzeni is kell.

Terminal – Kihasználják a lehetőséget közös (informális) szabadidős programok szervezésére a kollégák? (Legyen ez egy sörözés, kirándulás, bográcsban főzés vagy sportolás.)

Keleti Arthur – A programok nagy része nálunk ilyen informális vagy – kis rásegítéssel – egyénileg szervezett jellegű. Van rendszeres foci és természetesen sörözés is. Pár hete csónaktúrát szerveztünk, amelyet bográcsozás és egyéb kerti programok zártak. Az ICON abban a szerencsés helyzetben van, hogy az itt dolgozó kollegák jó része már régóta tagja a csapatnak és ezért valóbban összetartó, hatékony és innovatív légkör alakult ki, amely

Terminal – Hová megy nyaralni 2004-ben egy IT vezető? Megfordult-e a fejében, hogy frissen szerzett EU tagságunkra tekintettel európai célpontot válasszon?

Keleti Arthur – Idén már jártam Olaszországban és Franciaországban. Mind a két helyre a személyigazolványommal utaztam és kellemes csalódásként éltem meg, hogy – igaz a határőrök elnéző mosolyától kísérve – de sikerült vele átjutnom a határokon.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés