Connect with us

technokrata

Használatban az Ati újgenerációs videovezérlője

Dotkom

Használatban az Ati újgenerációs videovezérlője

Teszteredmények a kanadai gyártó notebookokba szánt, Mobility Radeon X600-asával.

Az elmúlt pár hónapban sorra jelentette be az Nvidia és az Ati is új grafikus chipjeiket, melyek a korábbi változatokhoz képest jelentős előrelépést hoztak. A kanadai gyártó még június elején indította útjára X600-as grafikus vezérlőjének mobil változatát. A chip – melyet Mobility Radeon X600 névre kereszteltek – számos újdonságot hozott magával. Többek között az LCD-EE technológiát, mely egy szélesképernyős panelekhez fejlesztett megjelenítő architektúra, illetve a Powerplay 5.0-t – az energiamenedzser technológia a PCI Express lehetőségeit is figyelembe veszi. A fentiekből következően a Mobility Radeon X600 teljes mértékben támogatja az x16 PCI Express-t, mely szabvány az AGP-t hivatott leváltani.

DirectX 9.0 kompatibilis eszközt kap a vásárló, ha beruház egy ilyen videovezérlőbe. Az optimalizált 3D-s motor alkalmazza például a Smartshader 2.0-t (az összetett, így realisztikus megvilágítások megjelenítése végett), és a Smoothvision 2.1-et, mely az Ati élsimítási (anti-aliasing) feladatokat ellátó fejlesztése. Visszakanyarodva még egy kicsit az energiafelhasználáshoz: a Mobility Radeon X600-asban helyt kapott a Vari-Bright technológia, mellyel közvetlenül szabályozható a kijelző fényereje, az akkumulátor töltöttségi fokához illeszkedően.

Érdemes még megemlíteni a VPU Recover II-t, mely a grafikus processzor lefagyása esetén aktiválódik automatikusan, megvédve a noteszgépet egy rendszerösszeomlástól. Szintén újítás az Ati által Axiom névre keresztelt megoldás. Hasonlót az Nvidia már korábban bejelentett: a távol-keleti chipgyártó MXM technológiája a noteszgépekben levő grafikus vezérlők nehézkes cseréjét hivatott könnyebbé tenni.

A napokban a Virtual Zone nevű külföldi online lap végzett egy rövid tesztelést, melyben a kanadai gyártó korábbi sikertermékével, az Ati Mobility Radeon 9700-assal vetették össze a teljesítményét. Míg DirectX 8 alatt a régebbi grafikus vezérlő teljesített jobban, a Microsoft fejlesztésének 9-es változatát is tesztelő 3DMark 03 mérési eredményei szerint egyértelműen, körülbelül 10 százalékkal jobb teljesítményre képes az X600-as. A részletes eredmények a lenti linkre kattintva tekinthetők meg.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés
Hirdetés

Kütyük

Dotkom