Connect with us

Hirdetés

technokrata

Használatban az Ati újgenerációs videovezérlője

Dotkom

Használatban az Ati újgenerációs videovezérlője

Teszteredmények a kanadai gyártó notebookokba szánt, Mobility Radeon X600-asával.

Az elmúlt pár hónapban sorra jelentette be az Nvidia és az Ati is új grafikus chipjeiket, melyek a korábbi változatokhoz képest jelentős előrelépést hoztak. A kanadai gyártó még június elején indította útjára X600-as grafikus vezérlőjének mobil változatát. A chip – melyet Mobility Radeon X600 névre kereszteltek – számos újdonságot hozott magával. Többek között az LCD-EE technológiát, mely egy szélesképernyős panelekhez fejlesztett megjelenítő architektúra, illetve a Powerplay 5.0-t – az energiamenedzser technológia a PCI Express lehetőségeit is figyelembe veszi. A fentiekből következően a Mobility Radeon X600 teljes mértékben támogatja az x16 PCI Express-t, mely szabvány az AGP-t hivatott leváltani.

DirectX 9.0 kompatibilis eszközt kap a vásárló, ha beruház egy ilyen videovezérlőbe. Az optimalizált 3D-s motor alkalmazza például a Smartshader 2.0-t (az összetett, így realisztikus megvilágítások megjelenítése végett), és a Smoothvision 2.1-et, mely az Ati élsimítási (anti-aliasing) feladatokat ellátó fejlesztése. Visszakanyarodva még egy kicsit az energiafelhasználáshoz: a Mobility Radeon X600-asban helyt kapott a Vari-Bright technológia, mellyel közvetlenül szabályozható a kijelző fényereje, az akkumulátor töltöttségi fokához illeszkedően.

Érdemes még megemlíteni a VPU Recover II-t, mely a grafikus processzor lefagyása esetén aktiválódik automatikusan, megvédve a noteszgépet egy rendszerösszeomlástól. Szintén újítás az Ati által Axiom névre keresztelt megoldás. Hasonlót az Nvidia már korábban bejelentett: a távol-keleti chipgyártó MXM technológiája a noteszgépekben levő grafikus vezérlők nehézkes cseréjét hivatott könnyebbé tenni.

A napokban a Virtual Zone nevű külföldi online lap végzett egy rövid tesztelést, melyben a kanadai gyártó korábbi sikertermékével, az Ati Mobility Radeon 9700-assal vetették össze a teljesítményét. Míg DirectX 8 alatt a régebbi grafikus vezérlő teljesített jobban, a Microsoft fejlesztésének 9-es változatát is tesztelő 3DMark 03 mérési eredményei szerint egyértelműen, körülbelül 10 százalékkal jobb teljesítményre képes az X600-as. A részletes eredmények a lenti linkre kattintva tekinthetők meg.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés